Su diyeti nedir, nasıl yapılır?

Su diyeti nedir, nasıl yapılır?

Vücudumuzun %70’i sudan oluşur ve suyu tüketmek önemlidir. Günlük olarak yeterli su tüketimi metabolizma hızlandırma ve sağlık açısından önemlidir. Metabolizma hızı ve kan basıncının dengelenmesi için su tüketiriz evet peki su diyeti nedir?

  • Su diyeti son dönemde oldukça popülerlermiş ve sosyal medya ile yayılmış bir diyettir.
  • Bu diyeti kontrollü ve bilinçli yapıldığı takdirde kilo vermenizi sağlar evet fakat, yanında egzersizde uygulamak lazım.
  • Su diyeti ile 5 günde 3 kilo gibi söylemlere kanmadan bir bilen ile konuşularak yapılması gereklidir.
  • Sadece su içerek zayıflama mümkün değildir, mutlaka insanların günlük ihtiyacı olan, protein, karbonhidrat gibi besin değerlerini almak lazım.
  • Su diyeti, gün içerisinde bol miktarda su ve sıvı içecek dışında herhangi bir gıda alınmamasına dayanmaktadır fakat bu yanlıştır.

Su Diyeti Nasıl Yapılır?

İlk ortaya çıkışı ve önerildiği tarihe dair kuruntular taşıyan su diyetinin ardında elbette bir teori yatmaktadır. İnsan vücuduna dair bilgilerden beslenen bu teoriye ve bunun üzerine yapılan araştırmalara göre, soğuk su içildiğinde suyun sıcaklığının vücut sıcaklığına denk getirilmesi için vücut ekstra kalori yakmaktadır.  Buda, kilo verilmesini hızlandırarak daha kolay hale getirmektedir. Günlük hayatta ihmal edilen su tüketimini geride bırakmaya ve su alınmasına yardımcı olan bu diyetle birlikte, böbrekler daha fazla çalışıyor ve vücuttan toksinlerin atılmasına olanak tanımakta.

Örnek su diyeti,

Kahvaltı, 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu ve 6 adet taze çilek ve yulaf ezmesi. Ara Öğün, taze zencefil ve kurutulmuş papatya ile demlenmiş bir bardak ılık bitki çayı, Öğle 2 bardak su, 2 kâse sebze çorbası, Akdeniz salatası, ara öğün 2, 3 adet ceviz, yeşil çay, akşam, 2 bardak su, 2 kâse sebze çorbası, 1 porsiyon haşlanmış sebze ve 1 kâse yoğurt, ara öğün 15 adet üzüm, şeftali ve 1 bardak su.

Su diyeti nedir, nasıl yapılır?

Su Diyeti Zararları

Hemen kilo vermeyi vadediyor olması sebebiyle son zamanlarda çok tercih edilen su diyeti bilinçli bir şekilde uygulanmadığında su diyeti zararları beraberinde birçok sağlık sorununu getiriyor.

  • Su diyeti için önce yeterli araştırmaların yapılmış olması ve kişinin herhangi bir sağlık sorununun bulunmaması gerekiyor.
  • Gut hastalığı gibi diyabet ve böbrek rahatsızlıklarına sahip olan kişilerin bu diyetten kaçınması gerekiyor. Uygulanan su diyetinin en fazla 5 günde sonlandırılması tavsiye ediliyor.
  • 5 günden uzun süreli yapılacak olan diyetin mutlaka bir diyetisyen kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekiyor

 

Su Diyeti Yararları

Vücutta detoks etkisi yaratan ve kalori yakımını hızlandıran su diyeti yararları aslında çok sağlıklıdır susuz kalmanı önler.

  • Tokluk hissi vermekte ve suyun yanı sıra, kan basıncının düşmemesi ve gerekli besin ögelerinin alınması için tüketilen diğer sıvılara dikkat edilmesi gerekiyor.
  • Bol sıvı tüketiminin yanında sıvı içeriği ve besin değerleri yüksek gıdaların öğünlere eklenmesi gerekli.
  • Kısa süreli uygulanan su diyetinde sabahları uyandıktan sonra içilecek olan bir bardak limonlu ılık su güne enerjik başlamak ve metabolizmayı çalıştırmak için son derece faydalıdır.
  • Limon ve içerdiği C vitamini sayesinde hücreleri serbest radikallerden koruyarak, kalp ve damar hastalıklarını önlemekte.
  • İçeriğinde bulunan polifenol antioksidanları yardımıyla kilo alımını azaltıyor ve vücutta leptin hormonunun üretimini dengeleyerek açlığı bastırmaktadır.
  • Doğru bir liste ise vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin eksik edilmemesi için alınan gıdalara önem vermek gerekiyor. Su ve lif içeriği fazla olan taze meyvelerin diyette yer alması gerekli vitaminlerin alınması açısından fayda sağlamakta.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir