Taliban Kabil’e girdi! Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği’nden kritik duyuru

featured

Taliban Afganistan’ın Başkenti Kabil’e girdi. Taliban tarafından yapılan açıklamaya göre, Barış içinde teslim olmaları için hükümet tarafıyla görüştüklerini; kabillilerin hayatını tehlikeye atmayacaklarını” denildi.

Önemli bir direnişle karşılaşmayan Taliban’ın Başkent Kabil’e girdiği öğrenildi. Associated Press’e konuşan Afgan yetkililer Taliban militanlarının başkentteki Kalakan, Karabağ ve Paghman bölgelerine giriş yaptığını söyledi.

‘Kabillilerin hayatı tehlike altında olmayacak’

Radikal İslamcı Taliban’dan yapılan açıklamada, örgütün kenti zorla ele geçirme planı olmadığı belirtilerek, “Hiçkimsenin hayatı, mülkü ve onuruna zarar verilmeyecek ve Kabillilerin hayatı tehlike altında olmayacak” denildi. Örgüt sözcüsü, kentin barış içinde teslim olması için hükümet tarafıyla temas halinde olduklarını açıkladı.

Büyükelçilik’ten kritik uyarı

Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği Taliban’ın Kabil’e girmesinin ardından kritik uyarı yaptı.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, “Ülkenin büyük bir kısmındaki olumsuz güvenlik durumu ışığında, Afganistan’daki veya Afganistan’a seyahat eden vatandaşlarımızın Büyükelçiliğimizle/Başkonsolosluklarımızla aşağıdaki numaralardan ivedilikle temasa geçerek irtibat bilgilerini aktarmaları önem arz etmektedir” denildi.

ABD askerleri kaçıyor

Bu arada bölgedeki AA muhabiri, Amerikalı askerlerin, ABD’nin Kabil Büyükelçiliği’ni tahliye etmeye başladığını aktardı.

Yerel kaynaklar, Kabil’deki havaalanının Afganistan’dan tek çıkış yolu olarak kaldığını açıkladı.

Afganistan İçişleri Bakanlığı: Müzakerelere başlanacak

Öte yandan Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın başkente girmesinin ardından yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu.

Afganistan İçişleri Bakanı Vekili General Abdul Settar Mirzakval, Twitter hesabında paylaştığı videoda, Taliban’ın başkente girmesinin ardından Kabil’e saldırılmayacağını ve yönetimin devri konusunda müzakerelere başlanacağını açıkladı.

Mirzakval, Kabil halkına seslendiği konuşmasında “Afganistan İçişleri Bakanı Vekili sıfatıyla tüm emniyet güçlerinin, özel kuvvetlerin ve diğer personelin şehrin güvenliğini sağlamak için farklı yerlerde görevlerini sürdürmelerini emrettim. Halkımız hiç endişe etmesin. Şehirde şu an güvenlik sorunu yok.” ifadesini kullandı.

Afganistan İçişleri Bakanı Vekili ayrıca başkentin kenar mahallelerine giren Taliban’ın Kabil’e saldırmayacağını belirterek “Yönetim, barışçıl şekilde geçici idareye teslim edilecek. İktidar geçişi barışçıl şekilde gerçekleşecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Afganistan Savunma Bakanı Vekili Bismillah Muhammedi de yayınladığı video mesajında, Kabil’in güvenliğine dair teminat vererek, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin siyasi seçkinlere Taliban ile anlaşmaya varma yetkisi verdiğini ve bir anlaşmaya varılana kadar Kabil’e saldırı olmayacağını dile getirdi.

Afganistan İçişleri Bakanlığının mesajı, Gani’nin istifa edeceği yorumlarına neden olurken, Gani henüz resmi açıklama yapmadı.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir