Tırnak yemek alışkanlığı neden olur? Nasıl bırakılır?

Tırnak yemek alışkanlığı neden olur? Nasıl bırakılır?

Pek çok kişide tırnak yemek alışkanlığı meydana gelmektedir. Bu durumun pek çok farklı nedeni yer almaktadır. İnsanlar çeşitli sebeplerden dolayı tırnak yeme alışkanlığına sahip olabilmektedir. Tırnak yemek gerek fiziksel gerekse de psikolojik anlamda insanlara önemli zararlar vermektedir. Bu nedenle de tırnak yeme alışkanlığına sahip olan kişilerin bir şekilde bu alışkanlıklarından kurtulmaları gerekmektedir.

Tırnak yemek, pek çok kişide zaman içerisinde bir alışkanlık haline gelmektedir. Bu alışkanlık zaman içerisinde çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir.  Bu nedenle de tırnak yeme alışkanlığına sahip olan kişilerin bu alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerekir.

Tırnak yeme hastalığı nedir?

Tırnak yeme hastalığı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu alışkanlık özellikle de belirli sağlık risklerini beraberinde getirebilmektedir. Bu sorunun kaynağında özellikle de stres ve endişe yer almaktadır. Genellikle stresli ve gergin olan kişilerde tırnak yeme alışkanlığı meydana gelmektedir. Bu sorun aslında çözülmesi basit bir rahatsızlıktır. Belirli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmesi nedeni ile kesinlikle çözülmesi gerekmektedir. Bu davranışı tetikleyen sorunların kesinlikle ortadan kaldırılması gerekir. Her ne kadar kolay çözülebilen bir sorun olsa bile kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durum olmaktadır.

Tırnak yeme nedenleri nelerdir?

Tırnak yeme hastalığı belirli sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Farklı sağlık sorunlarını beraberinde getirmesi nedeni ile kesinlikle çözülmesi gereken bir sorundur. Farklı faktörlere bağlı olarak meydana gelmektedir. Tırnak yeme nedenleri genetik yatkınlık, öğrenilmiş davranış ve kaygı gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Genetik yatkınlıklar incelendiği zaman genellikle anksiyete sorunu düşünülmektedir. Bu sorunların kesinlikle çözülmesi gerekmektedir.

Tırnak yeme hastalığına sebep olan davranışlardan bir diğeri de öğrenilmiş davranıştır. Özellikle de çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı genellikle bu sebepten dolayı medyana gelmektedir. Aile üyelerinden birisinin tırnak yeme alışkanlığına sahip olması, çocukların da bu davranışı öğrenmelerine neden olmaktadır. Bu nedenle de aile büyüklerinin özellikle de çocukların yanında tırnak yememeye özen göstermeleri gerekmektedir. Tırnak yeme nedenleri incelendiği zaman bu durumun en büyük sebeplerinden bir tanesi kaygı ve stres olmaktadır. Kaygılı ve stresli insanlar çiğneme etkisi ile bir miktar rahatlamaktadırlar. Bu nedenle de bu duyguların olması durumunda tırnak yeme alışkanlığı da görülebilen alışkanlıklar arasında yer almaktadır.

Tırnak yemek alışkanlığı neden olur? Nasıl bırakılır?

Tırnak yemenin zararları nelerdir?

Tırnak yemenin zararları saymakla bitmemektedir. Tırnak yemek, pek çok sağlık sorununu da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle de tırnak yeme alışkanlığına sahip olan kişilerin kesinlikle bu alışkanlıklarından kurtulmaları gerekmektedir. Tırnak yemenin zararları şu şekilde sıralanabilmektedir.

  • Parmak, tırnak ve tırnak etlerinde bozuklukların meydana gelmesi
  • Ağız yaralanmaları
  • Diş sorunları, apse, enfeksiyon
  • Tırnak düşmesi
  • Ön dişlerde bozulma
  • Ciltte kötü görünüm
  • Enfeksiyon

Tırnak yeme alışkanlığı nasıl bırakılır?

Tırnak yeme sorunu yaşayan kişilerin en çok merak ettikleri konulardan bir tanesi de bu sorunun nasıl giderileceği olmaktadır. Pek çok farklı sebepten dolayı meydana gelen bu sorunun giderilmesi adına belirli şeylerin yapılması yeterli olabilmektedir. Tırnak yeme alışkanlığı tedavisi için yapılması gereken ilk şey kesinlikle bu alışkanlıktan kurtulmaya karar vermeleri gerekmektedir. Tırnak yeme alışkanlığından kurtulması için yapılması gerekenler şu şekildedir;

  • Tırnakların kısa kesilmesi
  • Tırnak yeme sorununa sebep olan nedenlerin ortadan kaldırılması. Bu durum özellikle de stresten kaynaklanıyor ise öncelikli olarak kişilerin hayatlarından stres duygusunu uzak tutmaları gerekmektedir.
  • Tırnak yeme alışkanlığından kurtulmanın bir diğer yöntemi ise başka bir alışkanlık edinilmesi olmaktadır. Özellikle de sakız çiğnemek gibi durumlar tırnak yeme alışkanlığından büyük ölçüde uzaklaştırmaktadır.
  • Tırnak yeme sorunu yaşayan kişilerin bu alışkanlıktan kademeli bir şekilde uzaklaşmaları gerekmektedir. Bu alışkanlıktan bir anda kurtulmak pek de mümkün olmamaktadır. Bu nedenle de tırnak yeme sorunu yaşayan kişilerin bu hastalıktan tamamen kurtulmak adına kendilerine zaman tanımaları gerekmektedir.

Tırnak yeme terapisi nasıl yapılır?

Tırnak yeme alışkanlığından kurtulmak için yapılabilecek en iyi yöntemlerden bir tanesi de tırnak yeme terapisi olmaktadır. Tırnak yeme terapisi genellikle bilişsel ve davranışsal terapiler ile gerçekleştirilmektedir. Bu terapilerde işlevsel değerlendirme analizi yapılmaktadır. Böylelikle de alışkanlığın ortaya çıkmasındaki neden ya da nedenler hasta ile birlikte belirlenmektedir. Böylelikle de tırnak yemeye neden olan faktörlerin belirlenmesi ile birlikte bu sorun da ortadan kaldırılabilmektedir.

Tırnak yeme tedavi yöntemleri arasında yer alan yöntemlerden bir tanesi de alışkanlığı tersine çevirme olmaktadır. Bunun için de farkındalık eğitimi, rahatlama eğitimi ve yetkin müdahale gibi yöntemler kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu hastalık eğer çok fazla ilerlemiş ve ciddi zarar veriyorsa da acil durum yönteminden faydalanılmaktadır. Bu sayede de hastaların bu sorunlarından en kolay biçimde kurtulmaları sağlanmaktadır. Bu yöntemler ile birlikte hastaların kesinlikle istekli olmaları gerekir. Hastaların gerekli çabayı göstermesi ile birlikte bu sağlık sorunundan kurtulmak da mümkün olmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir