Topuk Dikeni Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Topuk Dikeni Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Dikkate alınmadığı ve tedavi edilmediği durumlarda kişilere rahatsızlık veren ve günlük yaşamı olumsuz olarak etkileyen topuk dikeni gelişmesini etkileyen birtakım unsurlar vardır. Düz ve sert tabanlı ayakkabı giyen bireylerde, çıplak ayak ile yürüyenlerde, ayak yapısı ve basma biçiminde bir bozukluk olan kişilerde yaygın olarak görülür. Ayak topuğunda ağrı ve batma türünde bir belirti ile kendisini belli eden topuk dikeninin tanısı ise muayene ve röntgen çekimi yardımı ile konulur. Röntgen sayesinde topuk dikeni konusunda emin olunur ve böylelikle tedavi için gereken ortamın hazırlanması sağlanır. Yapılan doğru uygulamalar, topuk dikeninin tamamen iyileşmesini sağlayabilir.

Topuk Dikeni Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Dinlenme durumundayken herhangi bir sorun yaşatmayan ancak, hareket halinde bulunulduğu zaman  kişide ağrıya neden olan topuk dikeni, günlük yaşamda kişilerin hareket etmesinde kısıtlamalar meydana getirdiği için tedaviye hızlı bir şekilde başlanması gerekir. Topuk bölümünde çivi veya taş varmış gibi bir his veren topuk dikeni,  gerekli tedavilerin uygulanmasının ardından tam anlamıyla ortadan kaldırılabilir. Ayak taban zarının topuk ile birleştiği noktada meydana gelen ağrı sonrasında röntgen aracılığı ile diken şeklinde bir kemik çıkıntısına rastlanır. Bu rahatsızlıkta ana sorun hastanın ayak topuğunda röntgen aracılığıyla görülen dikensi çıkıntıdan ziyade, bu çıkıntının meydana getirdiği topuk taban zarındaki iyileşme göstermeyen yırtıklar ve zedelenmelerdir.

Topuk Dikeni Oluşumunu Artıran Unsurlar

Evde yalınayak şeklinde hareket etmek, kadınlarda babet türünde düz ve sert tabanlı, erkeklerde ise sert tabanlı kösele ayakkabı giyilmesi, egzersiz esnasında doğru ayakkabı tercihinde bulunmamak topuk dikeni nedenleri arasında yer alır. Bunun yanında kilo alımı, topuğun uzun süreler boyunca sert darbelere maruz kalması da topuk dikeninin nedenleri arasında yer alır. Düztabanlığın tersi olan ayak kavis yüksekliği fazla olan kişilerde ve basış bozukluğu yaşayan kişilerde de bu hastalık görülebilir. Topuk dikeni, topuk kemiğinin alt tarafında aylar içinde kalsiyum birikmesine bağlı şekilde oluşur. Plantar fasya ismi verilen ayak tabanı bandının kronik şekilde gerilmesi ve yırtılmaları sonucu meydana gelen iltihabi süreç, kalsiyum birikmesinin en önemli sebebidir.
Topuk Dikeni Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Topuk Dikeni Belirtileri

Röntgen filminde kemik çıkıntının görülmesi, topuk dikeni tanısının koyulmasında kullanılır. Topuk dikeninin en önemli unsurlarından birisi de gün boyunca gergin olarak bulunan tendonun, uyku sırasında ayağın ön kısma gitmesiyle birlikte belirli bir kısalığa gelmesidir. Topuk dikeninin kişide ağrı hissetmesine ve hareketlerinin kısıtlanmasına sebep olan birtakım belirtileri vardır. En önemli belirtisi ise topuk bölümünde ağrı hissedilmesidir. Gerçekleşen bu ağrı iki türde ortaya çıkar. İlk türünde kişi sabah kalktığı zaman ayak tabanında ağrı ve topukta batma şeklinde bir ağrı hisseder. İkincisinde ise ayağın hareket ettirilmesinin ardından günün bitiminde topukta artış gösteren bir ağrı ile karşılaşır.

Topuk Dikeni Tedavisi

Gerekli işlemler ile hastaya tanı konulmasının ardından topuk dikeninin tedavisine başlanır. Topuk dikeni tedavisinde ayağa binen basıncın düşürülmesini sağlamak, ağrı ve iltihabın kontrol altına almak, dokunun iyileşme göstermesi için gereken teşviklerde bulunmak ve yumuşak dokuların esneklik düzeyini artırmaktır. Tedavisi için istirahat çok önemlidir.  Ayağa uygulanmakta olan baskıyı düşürerek etkilenen bölgedeki iltihaba bağlı olarak ağrı ve şişliğin azaltılmasına yardım eder. Buz tatbiki ise iltihabı geri plana atarak ağrı ve şişliği azaltmaya katkı sağlar. Ortez kullanımı olarak bilinen halka şekline sahip olan tabanlıklar, topuktaki baskıyı almak için ayakkabının içerisine konumlandırılarak kullanılır. Bunun yanında pek çok tedavi alternatifleri de gerek duyulması halinde topuk dikeni tedavisinde kullanılır.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir