Trojan Virüs Nedir, Nasıl Yok Edebilirsiniz?

featured

Trojan virüsü bir diğer adıyla Truva atı olarak adlandırılır. İnternet platformunun en sinsi virüslerinin başında geliyor. Oldukça tehlikeli ve mutlaka tespit edilerek temizlenmesi gerekir. Birçok kullanıcı trojan virüsü hiçbir şekilde farkında dair olmadan kendileri indirir ve bilgisayarlara kurar. Bu virüsü diğer virüslerden ayıran en önemli faktör bulaştığı zaman uzun bir süre fark edilmiyor. Cihazınızda bazı gariplikler, sizin kontrolünüz dışında inen yazılımlar ve programlar görmeye başladıktan sonra kişiler şüphelenmeye başlıyor.

Trojen virüsü kötü amaçlı bir yazılım çeşididir. Çoğu vakit bilgisayarlarınıza indirmiş olduğunuz dosyaların yanında kendisini fark ettirmeden gelir. Bilgisayarlarınıza girdiği andan itibaren ciddi sorunlar yaratabiliyor. Aynı zamanda sahibi yönlendirene kadar sessizce bilgisayarınızda durabilir.

Trojen Cihazlara Nasıl Bulaşır?

Trojen bilgisayarlara günümüzde çok kolay yollardan paylaşıyor. Özellikle dosya paylaşım platformlarından indirmiş olduğunuz dosyaların birçoğunda Trojen virüsü bulunabiliyor. Dolayısıyla her siteden dosya indirmemeye özen göstermeniz gerekiyor. Sahte, spam mesajlarından da virüs sinsi bir şekilde bulaşabiliyor. Bunun yanında virüslü web sitelerine giriş yapmanız durumunda da trojen bulaşır. Dolayısıyla güvenlik uyarısı bulunan sitelere hiçbir şekilde giriş yapmayınız.

Ortak kullanıma açık WİFİ ağları üzerinden de cihazlarınıza virüs bulaşır. Kişiler birçok zaman trojenleri kendi elleriyle bilgisayarlarına indiriyorlar. Örneğin milyonlarca TL’lik yazılımı bedavaya indireceğinizi iddia eden sitelerde bu duruma sıkça rastlanıyor. İndirmiş olduğunuz yazılımı bedava olarak kullanmaya başlasanız dair yanında trojenlerde geliyor. Tanımadığınız kişilerden gelen mesaj linklerine hiçbir şekilde tıklamamanızda fayda bulunuyor.

Trojan Virüsü Cihazlarınıza Nasıl Zarar Veriyor?

Trojan virüsü bilgisayarınıza birçok açıdan zarar verir. Virüsü yok etmemeniz durumunda zarar vermeye sinsice devam eder. Cihazlarınızı DDOS saldırılarına karşı bir üst haline getirir. Böylelikle saldırılardan cihazınız doğrudan etkilenir. Kişisel verileriniz internet korsanları tarafından çalınır. Cihazınızın arka planında kripto para madenciliği yapılabilir. Cihazlarınıza birçok farklı virüsler yüklenebilir. Kaynaklarınız kullanılabilir. Kişisel verileriniz üzerinde kimlik dolandırıcılığı yapılabilir.

Trojan Virüs Nasıl Yol Edilir?

Trojan virüsü ne kadar sinsi bir virüs olsa da tespiti ve silinebilmesi son derece kolaydır. Virüsün genellikle bulaşma sebebi son indirmiş olduğunuz dosyadır. Hemen bilgisayarınızda o dosyayı bularak derhal denetim masası panelinden kaldırınız. Bu işlemi daha farklı alternatif bir yolla yapmak istiyorsanız virüsü silmek için anti-virüs yazılım programlarını kullanabilirsiniz. Bu programlarla virüsü 5 dakikadan daha az bir zaman içerisinde silebilirsiniz. Ayrıca en son çare olarak virüsü silmenize rağmen bilgisayarınızda gariplikler seziyorsanız çok çare bilgisayarınıza format atabilirsiniz.

Format atmak virüsün tamamen bilgisayarınızdan silinmesini sağlar. Ancak bu yöntemi en son çare olarak kullanmanız gerekiyor. Genellikle bir anti-virüs programı aracılığıyla trojan virüsü bilgisayarınızdan tamamen silinir. Silme işlemini gerçekleştirmeden önce bilgisayarınızı güvenli modda çalıştırmanızda fayda vardır. Böylelikle net ve tam bir şekilde silme işlemi gerçekleşir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir