Unicorn Girişim Nedir?

featured

Son günlerin en popüler girişim hizmetlerinden birisi de hiç kuşkusuz ki Uniorcorn girişimdir. Unicorn terimi en basit tabiriyle kazanç anlamında belirtilen limitin aşılması durumlarından kullanılmaktadır. Böylelikle firmaların yapmış olduğu girişimlerin küresel düzeyde olup olmadığı belirtilmiş olur. Bu süreçte girişimin şirket değeri aktif olarak hesaplanır ve bu doğrultuda işlemler gerçekleştirilir.

Firmaların hayali hedeflerini ifade etmek için kullanılan Unicorn girişim son yıllarda oldukça fazla gündeme gelen bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Küresel boyutlarda yayılmak, küresel standartlar dahilinde hedeflere ulaşmak için kullanılan bu terim oldukça önemli bir yere sahip durumdadır. Unicorn girişimler diğer bütün girişim stratejilerinden önce gerçekleşen stratejik bir atılımdır.

Unicorn Girişim Özellikleri Nelerdir?

Unicorn girişimlerin belli başlı birçok standart özellikleri bulunuyor. Bu girişimlerin en önemli özelliği öncelikli olmasıdır. Diğer bütün girişim modellerinden daha önce gerçekleşir. İçinde oldukları sektörlere yenilikler kazandırırlar. Bunun yanında sektöre ivme kazandırarak,  sektörün daha hızlı bir akışkana sahip olmasını sağlar. Unicorn girişimler genellikle dijitalleşen dünyayı kendilerine değer algısı olarak belirler ve bu doğrultuda işlemlerini gerçekleştirmek için ellerinden gelenleri yaparlar.

Bu girişim metodu zaman ve şartlara ayak uydurarak varlığını sürdürmektedir. İnovatif pozisyonda iletişim bütünlüğü dahilinde işlemlerini gerçekleştirirler. Kitle iletişim araçlarıyla sıkı bir bağlantı içinde işlemlerini ve hedeflerini gerçekleştirme olanağına sahip olurlar. Bu model girişimler geniş standartlara sahip girişim özelliklerine sahip durumdadır.

Dünyada Gerçekleşen Unicorn Gelişmeler Nelerdir?

Dünya üzerinde dijitalleşmenin artmasıyla beraber birçok alanda Unicorn gelişmeler yaşanmaktadır. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde bu süreçte Apple, Microsoft, Google gibi şirketler ciddi atılımlar gerçekleştirerek 2000’li yıllarda dev gelişimler göstermişlerdir. Girişimcilik sektörü bu dönemde hızla gelişerek Asya pazarında da ön plana çıkmayı başardı. Özellikle Uzak Doğu Asya’nın lideri olan Çin’de 2005’li yıllarda unicorn girişimler alanında büyük projelere yatırımlar yapılarak girişimcilik ekosistemi gelişim göstermiş oldu.

Unicorn girişimler listeleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Facebook,
  • Uber,
  • Didi,
  • Ant- Financial,
  • Lufax,
  • Dianping,
  • Meituan,
  • Xiomi,
  • Airbnb,

Bu şirketler günümüzde unicorn girişimcilik alanında ön planda yer alan son derece iddialı kurumlar olarak bilinmektedir. Facebook, Airbnb ve Uber Amerika Birleşik Devletleri’ne ait unicorn girişim şirketleri olarak ön plana çıkmaktadır. Geri kalanları ise Çin menşeili şirketler olarak ön plana çıkmayı başarmaktadır.

Türkiye’de Unicorn Girişim Sektörü Ne Düzeydedir?

Türkiye’de dijitalleşen dünyadan nasibi alan ülkeler arasında ilk sıralarda yer almayı her geçen gün daha aktif bir şekilde başarmıştır. Bu süreçte Türkiye’de birçok unicorn girişim sektörü baş göstermiştir. Özellikle 2010 yılında Sidar Şahin tarafından piyasaya sürülen İstanbul konumlu mobil oyun firması Peak- Games büyük atılımlar gerçekleştirmeyi bu süreçte başardı. Şirket yaklaşık olarak 1,9 milyar ABD doları kazanmayı bu süreçte başarmıştır. Şirketin ilerleyen dönemlerde Zynga platformuna satılmasıyla beraber Türkiye’de ilk unicorn girişim satışı işlemleri gerçekleşmiş oldu.

Unicorn Girişimlerin Piyasalardaki Önemi Nedir?

Unicorn girişimler piyasada aktif bir dönemeçte rol oynayan son derece önemli bir girişim ekosistemidir. Bu girişim modeline sahip büyük çaplı şirketler genellikle ABD ve Çin menşeili olarak ön plana çıkmaktadır. Apple ve Microsoft şirketleri bu süreçte unicorn girişim sektöründe aktif rol oynamayı başarmıştır. Bunun yanında Facebook platformu da bu süreçte son derece etkili bir rol oynayarak aktif pozisyonda işlemler ve projeler gerçekleştirmeyi başarmışlardır.

Unicorn girişim; 1 milyar dolar bazına değerlemeye ulaşan girişim metodu anlamlarına gelmektedir. Dünya genelinde analiz yapacak olursa 1 milyar doları aşan girişim sayısı toplam 1,4 trilyon dolar değerindedir. Dolayısıyla buradan da anlaşılacağı üzere Unicorn girişimler sektörde aktif pozisyonda faaliyette bulunmaktadır ve bu süreçte birçok firma aktif bir hizmet sahasına kavuşmuştur. Bununla da yetinmeyerek firmalar bu girişim yöntemi sayesinde hedef kitle olanaklarını büyüterek daha geniş hedef kitlelere ulaşım sağlamayı başarmışlardır. Firmaların sektördeki bu faaliyetleri onları daha geniş tabanlı ve enternasyonal firmalar arasına sokmayı başarmıştır.

Özellikle Uzak Doğu pazarının lideri olan Çin, bu süreçte oldukça etkili varlık göstermeyi başarmış ve unicorn girişim pazarında öncü şirketlere ev sahipliği yapmıştır. Çin’de gerçekleşen devrim niteliğindeki faaliyetler ABD’de ve Avrupa pazarında da girişimcilik ekosisteminden faaliyetlerin hız kazanmasına vesile olmuştur.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir