Uzaktan Çalışanlar İçin Üretkenlik İpuçları

featured

Günümüzde uzaktan çalışma sistemi birçok alanda uygulanan bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sistemde insanlar yaptıkları işleri fiziki olarak iş yerlerinde bulunmadan evlerinde veya bulundukları herhangi bir yerde sürdürmektedir. Her ne kadar kulağa hoş gelen bir sistem olsa da bazı eksiklikleri de yok değil tabi ki. Genel manâda uzaktan çalışma sistemi Avrupa ve ABD’ de uygulanıyor olsa da ülkemizde pek yaygın olarak görülmüyor. Geneksel anlamda çlışma sistemine adapte olunduğundan dolayı bu sistemin ülkemiz için tam olarak oturduğunu söylemek şuan için oldukça zordur. Pandemi dönemiyle birlikte insanların ve işletmelerin bu sisteme dahil olması daha hız kazanmaya başlamıştır. Hatta öyle ki uzaktan çalışmayla ilgili bir sisteme sahip olmayan işletmeler bile bu alanda çalışmalar yaparak kendilerini adapte etmeye çalışmışlardır. Ancak bu sistemde bazı işletmeler başarılı olsa da başarısız olanlar da bir hayli fazladır. Bunun temel sebeplerden bazıları şunlardır. Uzaktan çalışma sistemine tam olarak adapte olmak ta zorluk çekilmesi ve bu süreçte bazı aksiyonların halâ uzaktan çalışma sistemine uygun olmamasından dolayı kaynaklanmaktadır. Pandemi dönemiyle birlikte bir ada geçiş yapmanın mümkün olmamasından dolayı oluşan şaşkınlık ve düzensizlik sebebiyle kademeli olarak geçilmesi gereken sistemin bir anda geçilmeye çaklışılması işletmeleri bir çok anlamda zor durumda bırakmıştır. Ancak ilerleyen süreçlerde bu sistem belli bir düzene girmiş ve hem çalışanlar hem de işletmeler ayak uydurmaya başlamıştır.

Uzantan Çalışırken Neler Yapılmalıdır?

  • Öncelikle yapmanız gereken ilk konu eğer mümkünse çalışma alanınız ile yaşam alanınızı birbirinden ayırmak olacaktır. İnsan beyni olaya ve mekana adapte olmakta zorlandığı için bir alanda hem uyuyup hemde çalışmanız çok zordur. Çünkü eğer yatakta çalışıyor veya ders dinliyorsanız bir süre sonra uykunuz gelecek ve konudan tamamen kopacaksınız. Bu yüzdendir ki kesinlikle çalışma alanı ve yaşam alanınız ayrı olmalıdır. Bu işinize odaklanma konusunda da size yardımcı olacaktır.
  • Çalışıtığınız ortamda kesinlikle iş haricinde birşey bulundurmayın. Çalışma alanını iş yeriniz olarak görmeli ve orada iş haricinde birşey bulundurmamaya dikkat etmelisiniz. Bu en büyük dikkat dağıtacak konuların başında gelmektedir. Çalışma alanınız sizin öze alanınız değil iş için ayrılan bir alandır. Bu bağlamda iş haricinde ne kadar az eşya varsa o kadar iyi olacaktır.
  • Evden çalışıyorsanız bu süreci bir tatil gibi geçirmeyi bırakın. Evden çalışmak demek işinize istediğiniz zaman başlayıp istediğiniz zaman sonlandırabileceğiniz birşey değildir. Her gün belli bir başlama ve bitiş saatiniz olmalıdır. Bu size çalışma konusunda daha iradeli bir yaklaşım kazanmanıza yardımcı olacaktır.
  • Çalışma süresinde iş yerinizde nasıl çalışıyorsanız o ciddiyet ile davranmaya özen gösterin. Daha işe başlamadan mola vermeyi veya işe başlamadan vakit alacak uğraşları bir kenara bırakın. Unutmayın siz her ne kadar iş yeri dışında bir yerde de olsanız işiniz yapmanız gerekmektedir.
  • Çalışma süresince sürekli atıştırmalık almayı bir kenara bırakın. Eğer bırakmazsanız bir süre sonra fark edeceksiniz ki yiyecek taşımaktan veya birşeyleri yiyip içmekten çalışmaya fırsat bulamamışsınız.
  • Yapacağınız işleri ertelemeyin. Evden çalışma modelinde işleri ertelemek demek herhangi bir psikolojik baskıdan bir nebze olsun uzak olunduğundan işlerin büyümesine ve bir süre sonra içinden çıkılmaz bir hâl almasına neden olur.
  • Çalışma alanınızı konforunuza göre değil de sizin dikkatinizi dağıtmayacak ve uykunuzu getirmeyecek şekilde dizayn etmeye özen gösterin. Eğer mümkünse evde giydiğiniz rahat kıyafetler ile çalışmaya başlamayın. Çalışma süresinde bir çok alanda yapacağınız değişiklikler ile bu işin ciddiyetini kavramış olursunuz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir