Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Üzüm çekirdeği yağı, şarap yapımının bir yan ürünüdür. Üzüm sıkılarak şarap yapıldıktan sonra geride üzüm çekirdekleri kalır. Üzüm çekirdeği yağı bu artık üzüm çekirdeklerinden elde edilir. Ayrıca bitkisel yağa daha sağlıklı bir alternatif olarak pazarlanmaktadır. Üzüm çekirdeği yağı hakkında bazı gerçekler, üzüm çekirdeği yağı, omega-6 yağ asitlerinden değer olarak daha yüksektir. Yağı, güzellik bakımının bir parçası olarak saçta ve ciltte kullanmak mümkündür. Mutfakta kullanmak için ekspeller ya da soğuk preslenmiş yağ satın alınabilir.

Üzüm çekirdeği yağının insan sağlığına yararları tartışmalıdır. Bu tartışmanın bir bölümü, yağın nasıl işlendiğiyle ilgilidir. Bu yağı tüketmenin insanlar üstünde eser miktarlarda ne gibi bir etkisi olduğu açık değildir. İşleme sırasında üzüm çekirdeği yağı çok yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılabilir, bu da yağı oksitleyebilir ve yağın bozulmasına neden olabilir. Soğuk preslenmiş ya da expeller preslenmiş olan üzüm çekirdeği yağı, işleme sırasında kimyasal çözücüler ya da yüksek derecede ısı kullanmaz. Solventlerle yapılan yağlardan çok daha iyi bir seçimdir.

 

Üzüm Çekirdeği Yağının İnsan Sağlığına Yararları

Üzüm çekirdeği yağı, çoğu zaman omega-6 yağ asitleri olan çoklu doymamış yağ asitlerinden daha yüksektir. Kalp Dernekleri doymuş yağlar ve diyet trans yağ yerine kullanılacak olan yağlar insanın kalbine daha yararlı olabilir açıklamasını yapmaktadır. Ancak bir önemli bir noktası var, Optimum sağlık, vücudunuzdaki omega-6 yağ asitleri ve omega-3 yağ asitlerinin uygun dengesine bağlıdır. Çoğu insan diyetlerinde yeteri kadar omega-6 yağ asidi alır ve nerdeyse yeterli omega-3 almaz. Çalışmalar ve güvenilir kaynaklar çok fazla omega-6 yağ asidinin kanser başta olmak üzere kronik hastalıklara yol açabilecek iltihaplanmaya neden olabileceğini gösterir. Diyetlerde yeteri kadar omega-6 alınıyor ise, düzenli üzüm çekirdeği yağı tüketmek omega-6 alımınızı sağlıksız seviyelere getirebilir.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sağlıklı Ciltler İçin Üzüm Çekirdeği Yağı

Üzüm çekirdeği yağının cilt ya da saç üstündeki etkinliğine dair herhangi bir klinik çalışma bulunmamaktadır. Pek çok insan evde doğal bir çare olarak üzüm çekirdeği yağı kullanır. Üzüm çekirdeği yağının güzellik faydalarının çoğu, E vitamini ve omega-6 yağ asidi içeriğinden kaynaklanır. Serbest radikaller ve güneş, rüzgâr ve kirlilik gibi çevresel faktörler cildinizde çok zarar verebilir. E Vitamini serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur, bu sebeple diyetlerde tüketildiğinde cildinizi iyileştirmeye yardım edebilir.

Aynı faydalar, direk olarak cildinize üzüm çekirdeği yağı biçiminde uygulandığında da geçerli olabilir. Omega-6 ve omega-3 yağ asitleride deri işlevi ve görünüş açısından son derece önemlidir. Ve cildi koruma işlevi içinde omega-6 yağ asitleri gereklidir. Bu yağ asidi, ciltte orta ve dış katmanlarındaki iltihaplanmayı azaltmaya yardım eder. Üzüm çekirdeği yağının kullanılmasının diğer faydaları şunlardır. Cildi nemlendirmek, sivilceleri iyileştirmek, cildi hafifletmek, yara izlerinin görünümünü azaltmak. Üzüm çekirdeği yağı gözenekleri tıkamadığından, yağlı ciltler de olmak üzere nemlendirilmeye ihtiyaç duyan tüm cilt tipleri için uygundur.

 Sağlıklı Saçlar İçin Üzüm Çekirdeği Yağı

Genellikle kuru bir saç derisinin neden olduğu kepek problemi var ise, saç derisine yumuşatıcı üzüm çekirdeği yağı sürmek ölü cildi gevşetmeye ve nemi geri kazanmaya yardım edebilir. Zeytinyağı ve hindistancevizi yağı da olmak üzere bazı doğal yağlar saç için iyidir, fakat yağlı ve ağırlık hissi bırakırlar. Üzüm çekirdeği yağı saçınıza uygulandığında nem, güç ve parlaklık katar. Linolenik asidin saç büyümesini uyardığı düşünülmektedir. Bu nedenle sık sık saçlar üzüm yağı ile yıkanmalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir