Vestibüler Migren Diyeti Nedir?

Vestibüler Migren Diyeti Nedir?

Vestibüler migren diyeti migren ataklarının önüne geçilmek için yapılan bir diyet metodudur. Bu diyet metodunda bazı yiyecekler migreni tetiklediği için menüden çıkarılmıştır. Bu besinlerden bazıları; Alkol, işlenmiş et, çikolata ve kahvedir. Bu besinler her kişide migren ataklarına sebep olmayabilir. Migren ataklarına sebep olan kimyasal maddeler bu ürünlerde bulunduğu için vestibüler migren diyetinden çıkarılmıştır. Ancak bu yiyeceklerin migren atağını tetiklemediği kişiler bu yiyecekleri tüketebilirler.

Vestibüler migren diyetinde, yemek yeme zamanları da oldukça önemlidir. Yemek yemeyi atlamak, yemek zamanını olduğundan fazla geçirmek de migren atağının başlamasına neden olabilir. Vestribüler migren diyeti kilo vermeye yönelik bir diyet değildir. Kişilerde fazla kilo kayıplarına sebep olmasa da az miktarlarda kilo verdirebilir. Ama vestibüler migren diyetinin asıl amacı diyet yaptırarak migren ataklarının önüne geçilmesidir.

Vestibüler Migren Diyetinde Hangi Besinlerden Uzak Durmak Gerekir?

Yapılan araştırmalara göre bazı yiyecekler migreni ortaya çıkarabilir. Yiyeceklerin içinde yer alan bazı kimyasal maddeler vestribüler migren ile bir bağlantı kurarak atağı başlatır. Bu sebeple vestibüler migren diyetinin ilk kuralı hangi besinlerden uzak durulacağının bilinmesidir. Vestibüler migren diyetinde eski peynirlere, alkol özellikle bira ve kırmızı şarapa, çikolataya, kahve ve diğer kafeinli içeceklere, pastırma, sosis, salam, işlenmiş etlere yer yoktur.

Semptomları etkileyip daha da kötüleştirecek besinler ise şunlardır: Turunçgiller, domates, soğan, fasulye, mercimek, fındık, turşu, fermente gıdalar, sığır eti, tavuk ciğeri, organ etleri, tuzlu, kurutulmuş balık, süt, peynir, krema, yoğurt, konserve çorba, bilyonlar, gazlı içecekler, paketlenmiş soslar vb. Bu kadar yiyeceği bir anda hayatınızdan çıkarmak oldukça zor bir süreçtir. Fakat her besine karşı aynı tepkileri göstermeyebilirsiniz. Tüm ürünleri hayatınızda çıkartmaktansa miktarlarını azaltmak ve yavaş yavaş çıkarabilirsiniz. Hangi besinlerin sizde ağrıya sebep olduğunun tespitini yaparak ataklara neden olan besinleri kesin olarak yememelisiniz.

Vestibüler Migren Diyeti Nedir?

Vestibüler Migren Diyetinde Tüketilebilecek Besinler Nelerdir?

Vestibüler migren diyetinde yiyecekler oldukça önemlidir. Karnınızın tok olması atakların da azalmasına yardımcı olur. Bu sebeple vestiibüler migren diyetinde yer alan yiyecekleri belirlenen ölçülerde tüketebilirsiniz. Vestibüler migren diyetinde turunçgil hariç diğer meyveler tüketilebilir.

Uzak durmamız gereken sebzeler dışında tüm sebzeleri tüketebilirsiniz. Pirinç, kinoa, kuskus, yulaf gibi besinleri sık sık tüketebilir diğer tahıl gruplarının da tamamını yiyebilirsiniz. Taze et, tavuk, hindi, kuzu eti, yumurta ve balık tüketebilirsiniz. Fakat bu ürünlerin her biri taze olmalı ve işlenmiş olmamalıdır.

Süt yerine Hindistan cevizi ve yulaf sütü gibi ürünler tüketebilirsiniz. Zeytinyağı, keten tohumu, Hindistan cevizi gibi yağları yiyeceklerinizde kullanabilirsiniz. İçecek olarak sağlıksız tüm içeceklerden uzak durmalı, su ve kafein içermeyen bitki çayları tüketmelisiniz. Taze otlar ve baharatlar yemeklerde kullanılabilir. Zevke göre ev yapımı çeşniler de kullanılabilir.  Kilo vermek gibi bir sorununuz yoksa besinleri istediğiniz gibi tüketebilirsiniz. Fakat diyet ile birlikte kilo vermek istiyorsanız ölçülü tüketimler yapmalısınız.

Vestibüler Migren Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Vestibüler migren çok az sayıda görülen bir migren türüdür. Diğer migren ataklarına göre daha ağır bir şekilde geçirilir. Işık ve ses hassasiyeti artarken, mide bulantıları yaşanmaya, baş ağrısı dayanılmaz bir hal almaya başlar. Tüm bunların yanı sıra baş dönmesi ileri boyutlarda görülür. Vestibüler migren ataklarında tüm nesnelerin döndüğünü görmeye başlarsınız. Fakat diyet sayesinde tüm ataklar en aza indirgenir.

Sağlıklı bir beslenme ile atakların önüne geçirilir. Ataklara daha az yakalanır ve neleri yapmanız gerektiğini bilirsiniz. Sağlıklı hayat sürersiniz. Düzenli beslendiğiniz için açlık sebebi ile ataklar yaşamazsınız. Hangi ürünlerin ataklara sebep olduğunu hangilerini yemeniz gerektiğini öğrenirsiniz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir