WBC Nedir? Beyaz Kan Eksikliği Belirtileri

 WBC Nedir? Beyaz Kan Eksikliği Belirtileri

WBC, White Blood Cell kelimelerinin kısaltması ile oluşan bir kelimedir. Tıp dünyasında lökosit olarak da adlandırılır. Kişinin vücudunun sağlıklı olabilmesi için akyuvarlara ihtiyacı vardır. Akyuvarlar virüsleri, mantarları ve bakterileri yok etmeye yardımcı olur.

Vücudun kendini savunmasında önemli bir rol oynar. Eğer kişi sağlıklı ise WBC sadece kanda yer almaktadır. Fakat zararlı organizmalar vücuda girerse bu bölgeye doğru yönelim gösterir. Vücutta tehlikeli olan organizmaların yok edilmesinde büyük bir önemi vardır. WBC kemik iliğinde üretilen bir kan hücresi çeşididir. Lenf ve kan dokusunda yer alır. Beyaz kan hücreleri de kişinin vücudundaki bağışıklık sistemi için oldukça önemli bir noktada yer alır. Kanda her an hareket halindedir ve vücudun hastalıklara karşı direnç göstermesini sağlar. Beş farklı WBC türü vardır ve kanda farklı görevler alırlar.

WBC çeşitleri bazofiller, monositler, eozinofiller, lenfositler ve nötrofillerdir. Vücutta bunlardan herhangi birisinin eksik olması beyaz kan eksikliği olarak adlandırılır. Her hücrenin kendisine ait bir özelliği vardır.

WBC Değeri Kaç Olmalıdır?

WBC değeri insanın her yaşında aynı değildir. Bebeklerde yüksek oranda bulunan bu miktar, ilerleyen yaşlarda azalır. Her laboratuvar ortamında farklı bir referans değeri mevcuttur. Ancak kanda bulunan WBC değerine göre ölçüm yapılır. Bu değerler yeni doğan bebekler için 9 bin ile 30 bin arasındadır. 2 yaşından küçük bebeklerde 6 bin 200 ile 17 bin, yetişkinlerde ise 5 bin ile 10 bin normal değerler kabul edilir. Ancak bu WBC değeri aralığı her laboratuvar ortamına göre farklı bir aralık alabilir. Kandaki yüzdelerine bağlı olarak bir ölçüm yapılır. Ölçümü ise her kan hücresi türü için farklı bir orandadır.

Bazofiller için %0,5 ile %1 arası,

Monositler için %2 ile %8 arası,

Eozinofiller için %1 ile %4 arası,

Lenfositler için %20 ile %40 arası

Nötrofiller için %55 ile %73 arası normal değer aralıkları olarak kabul edilir. WBC değerinin yüksekliği ya da düşüklüğü herhangi bir hastalığa işaret eder. Bu nedenle test yapılarak bu değer değişiminin sebebinin öğrenilmesi gereklidir.

 WBC Nedir? Beyaz Kan Eksikliği Belirtileri

WBC Testi Nedir?

Kişinin vücudunda herhangi bir enfeksiyon, otoimmün ya da inflamasyon hastalığı belirtisi varsa WBC testi yapılması öngörülür. Bu durumlara bağlı olarak vücutta ağrı, baş ağrısı, ateş ve titreme gibi semptomlar var ise WBC sayımı yapılması gereklidir. Bu testin yapılması için normal olarak kan vermek yeterli olacaktır. Koldan alınan bir tüp kan ile yeterli test yapılabilmektedir.

Özellikle bağışık sistemi üzerinde baskı etkisi bulunan ilaçları kullanan kişiler bu testi yaptırırlar. İlaçların kullanım sonucunda kişilerin beyaz kan hücresi düşerse bu değerin yükseltilmesi gereklidir. Yeni doğmuş bebeklerde de kurallara göre bu testin yapılması gereklidir. Yetişkinlerde koldan test yapılırken, bebeklerde bu kan topuktan alınır.

WBC Düşüklüğü Belirtileri

Beyaz kan eksikliği belirtileri için kişiler bazı hastalıkların belirtilerine bakmalıdır. Çünkü bu değerlerin düşüklüğü herhangi bir hastalığın varlığını ifade etmez. Farklı hastalıklar sonucunda bu değerler düşebilir. Grip gibi hastalıkların neden olduğu rahatsızlıklar da bu hücrelerin azalmasına neden olabilir. Vücutta enfeksiyon dışı iltihap durumları, dalak büyüklüğü, lösemi, HIV virüsü, radyasyon tedavisi, verem ve kemik iliği yetmezliği gibi sorunlar WBC düşüklüğüne yol açar.

WBC değeri düşük olan bir insanın bağışıklık sistemi oldukça zayıftır. Bu nedenle sık hastalanırlar. Hızlı kilo verme, kemik ağrıları, ateş ve terleme gibi belirtiler sayılabilir. Ayrıca vücutta morarma, kanama, yorgunluk ve halsizlik de belirtiler arasında bulunur.

WBC Nasıl Yükseltilir?

Testler sonucunda kişinin değerleri düşük çıkarsa WBC yükseltilmesi gereklidir. Sağlıklı bir kişiler bu hücrelerin sayısı belirli değerler arasındadır. Ancak farklı hastalıklar sonucunda bu değerlerde değişiklik meydana gelir. Bu nedenle değerlerin düşmesine neden olan hastalığın tedavi edilmesi şarttır. Hızlı bir şekilde tedavi edilir ise kısa bir sürede sonuç alınabilir. Değerlerin düşmesine neden olan enfeksiyon tedavi edildiği zaman kişiler normal değerlere kavuşabilirler. Ancak kişiler tedavi sonucunda hemen normal değerlere ulaşamazlar. Belirli bir süre sonucunda değerler kendine gelir. Sigara ve alkol bu süreçte kullanılmamalıdır. E vitamini, balık yağı ve folik asit tüketilmesi tavsiye edilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir