1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Xpath Nedir?

Xpath Nedir?

featured

XML Yol Dili (XPath), W3 konsorsiyumu tarafından geliştirilen XML belgeleri için bir yol tanımlama dilidir. XPath, kullanıcılara bir XML belgesinin öğelerini özel olarak adreslemeyi mümkün kılan, XML tabanlı olmayan bir sözdizimi sağlar. Kural olarak, XPath, adreslenen XML öğelerinin işlenmesini sağlayan bir ana bilgisayar dilinde gömülü olarak kullanılır. Örneğin XQuery, XPath aracılığıyla adreslenen XML öğelerini sorgulamak için kullanılır. XSLT, XML belgelerini dönüştürürken sorgu dilini kullanır.

  • XPath: XML belgelerinde gezinme
  • XQuery: XML belgelerindeki sorgular
  • XSLT: XML belgelerinin dönüştürülmesi

XPath Nasıl Çalışır?

XPath, XML belgeleri bir ağaç yapısında düzenlenmiş bir dizi öğe olarak yorumlayan bir veri modeline dayanır. XPath veri modelinin ağaç yapısı, web tarayıcısında HTML ile dinamik JavaScript arasında bir arayüz görevi gören belge nesne modeline (DOM) benzer. XML öğeleri, yollar biçiminde Unix dizin sistemine dayalı olarak yerelleştirilir. Bu yerelleştirme yollarının temel bileşenleri düğümler, eksenler, düğüm testleri ve tahminlerdir.

Xpath Düğüm Türleri

Bir XPath ağaç yapısının tek tek öğelerine düğümler denir. Düğümler, hem belge sırasına hem de XML öğelerinin iç içe yerleştirilmesine göre sıralanır. Xpath veri modeli, farklı işlevlere sahip yedi düğüm türünü ayırt eder:

  • Element düğümleri
  • Belge düğümü (kök düğüm) (daha önce kök düğüm olan XPath 2.0’dan)
  • Nitelik düğümü
  • Metin düğümü
  • Ad alanı düğümü
  • İşleme talimatı düğümü
  • Yorum düğümü

XPath’e Giriş

XPath, XSLT standardının önemli ve temel bir bileşenidir. XPath, bir Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML) belgesindeki öğeleri, nitelikleri, metni, işleme talimatlarını, yorumları, ad alanlarını ve belgeleri aramak için kullanılabilir. 200’den fazla yerleşik işlevi olan bir kitaplık içeren bir W3C önerisidir. XPath, bir XML belgesinin bölümlerini tanımlamak için kullanılan sözdizimidir. XSLT, XML dosyaları için stil sayfası dilidir. XSLT ile XML belgelerini XHTML gibi diğer biçimlere dönüştürebilirsiniz. XQuery, XML verilerini sorgulamakla ilgilidir. XQuery, veritabanları da dahil olmak üzere XML olarak görüntülenebilen her şeyi sorgulamak için kullanılır. XML’de bağlantı iki bölümden oluşur: XLink ve XPointer. XLink ve XPointer, XML belgelerinde köprüler oluşturmak için standart bir yöntem tanımlar.

Xpath Ne İfade  Eder?

XPath kullanarak, farklı ifade türleri, XML belgesinden ilgili bilgileri alabilir. XPath, belgenin belirli bir bölümünü ele alır. Bir XML belgesini bir düğüm ağacı olarak modeller. XPath ifadesi, belgedeki düğümlerde gezinme ve seçme tekniğidir. Xpath ifadeleri C, C++, Python, Java, JavaScript, PHP, XML Schema ve diğer birçok dilde kullanılabilir. Bir Xpath ifadesi, bir grup düğüm seçmek için bir desene atıfta bulunur. XPointer, XSLT aracılığıyla dönüşümleri adreslemek veya gerçekleştirmek için bu kalıpları kullanır. Xpath ifadesi, yürütmenin sonucu olabilecek yedi düğüm türünü belirtir.

World Wide Web Konsorsiyumu Tarafından Tasarlandı

World Wide Web Konsorsiyumu (W3C), XML Yol Dilini, değerlerin XML uyumlu işlenmesini sağlayan bir ifade dili olarak tanımlar. Bu, web geliştiricilerinin bir XML dosyasındaki verileri değiştirmesini sağlar. Seçilen en yaygın parçalar, öğeler ve niteliklerdir. Öğeler başlangıç ​​ve bitiş etiketleridir ve parçalar (metin ve diğer öğeler) iç içedir ve nitelikler, öğe başlangıç ​​etiketlerinde gördüğünüz “name =’ metin” yapısıdır.  XML yol dili, bağımsız bir dil değildir. Diğer bir deyişle, sözdizimi, XML bilgilerine erişimi desteklemek için farklı bir dilde (“ana bilgisayar dili” olarak adlandırılır) kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu, web geliştiricileri için çok ilginç çünkü o zaman ana bilgisayar, yapılması gereken temel arama ve veri dönüştürme adımlarını yapmak için XML Yol Dilini kullanabilir. Xpath, bu görevleri gerçekleştirmek için XML sözdizimi, etiket, açılı ayraç veya iç içe yerleştirme kullanmaz. Ancak dil, XML etiketini ve öznitelik adlarını tanır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir