Zahter Nedir, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir

Zahter Nedir, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir

Türk mutfağı özellikle yoğun bir şekilde baharat kullanan bir mutfak. Yemekleri daha lezzetli hale getirmek için bir çok baharat kullanıyor. Bu baharatlar tek başına ne kadar lezzetli olsa da bir araya geldiği zaman daha lezzetli ve daha faydalı bir hale geliyor. Zahter bunun en iyi örneklerinden bir tanesi. Zahter ayrıca halk arasında “yaban kekiği” olarak da biliniyor. Zahter içeriğinde susam tohumu, sumak ve tuz barındırıyor. Zahterin içeriğinde “timol, gallik asit, karvakrol ve kerestil” barındırıyor. Bir çok bitkinin en sağlıklı ve en taze kısımları alarak üretilen zahter dünyada popüler bir hale geldi ve tüm dünyaya yayıldı.

Et ve sebze yemeklerde yoğun olarak kullanılan zahter salatalar için mükemmel bir baharattır. Ayrıca zahter artık bir çok sosun yapımında da kullanılıyor. Zahter içeriğinde bulunan “flavanoidler” ve diğer mineraller ile sağlık için çok faydalı bir baharattır. Zahterin nelere iyi geldiğini gelin hep birlikte inceleyelim.

Zahter;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirme,
  • Cildi yenileme,
  • Kemiklerin gücünü artırma ve daha sağlam bir hale getirme,
  • Kan dolaşımı artırma,
  • Solunum yollarındaki enfeksiyonları temizleme,
  • İltihap kaynaklı ağrıları azaltma ve iltihaplarla mücadele etmek,
  • Kronik hastalıklarında tedavisi ve daha sayamayacağımız çok fazla alanda ve hastalıkta geleneksel tıpta kendine yer edinmiştir.

Zahter Nedir, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir

Kronik Hastalıkların Tedavisinde Zahter Kullanımı

Zahter içeriğinde bulunan “Quercetin” ile serbest radikallerin zararlarını ve verdikleri hasarı en az seviyeye indirebilir. Ayrıca kanser hücrelerinin yayılmasını da engelleyebilir. Zahter içeriğinde bulunan sumak ile serbest radikallerin neden olduğu kanserleri ve ortaya çıkan diğer kronik hastalıklarla mücadelede bağışıklık sistemine önemli bir takviye yapar.

Zahter Solunum Yollarını Nasıl Temizler?

Zahter’in en önemli özelliklerinden bir tanesi de balgam söktürücü etkisidir, özellikle de demlenildiği takdirde. Zahter çayı içtiğiniz zaman öksürük nöbetleri yaşayabilirsiniz fakat korkmayın öksürükler balgamlar vücut dışına atıldıktan sonra kesilecektir. Ayrıca zahter içeriğinden bulunan mineraller ile soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarla mücadele eder. Bağışıklık güçlendirici etkisiyle bir çok hastalıkları engellemeye yardımcı olur.

Zahter Hafızayı Geliştirir

Zahterin bu özelliği için yeteri kadar araştırma yapılmamıştır fakat geleneksel tıpta kullanım amaçlarından bir tanesi de hafıza geliştirmek içindir. İnsanlar modern önce hafızalarını geliştirmek için yastıkların altına zahter koyarak uyurlardır. Aslında bunun nedeni zahter kan dolaşımını hızlandırması ve beyin performansının artmasını sağlayan sinirsel aktiviteleri uyaran mineralli yapısıdır.

Kemikleri Güçlenmesine Yardımcı Olur

Zahter ve diğer bitkilerin yapısında çok önemli ölçü de “demir, kalsiyum, bakır ve magnezyum” vardır. Zahter içinde bulunan minerallerin yoğunluğu kemik yapısı için oldukça önemlidir. Zahteri düzenli olarak kullanmak yaş ilerledikçe yaşanacak olan kemik hastalıklarının engellenmesine yardımcı olacaktır.

Zahter Kan Dolaşımına Nasıl Etki Eder?

Vücuda alınan demir miktarına göre ferritinler oluşur. Oluşan bu ferritinler ise kırmızı kan hücrelerinin oksijenleri taşımasını sağlar. Zahter içinde bulunan yoğun demir miktarı ile kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesinden tutun da, vücudun her tarafını oksijen taşınmasını yardımcı olur.

Zahterin Bağışıklık Sistemine Etkisi

Zahterin içeriğinden bulunan bazı organik bileşikler, mantar ve mikropları engelleyecek ve bunlarla savaşacak özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde bağışıklık sistemi için çok yönlü bir takviye haline gelir.

Zahter Cildin Yenilenmesine Yardımcı Olur

Zahterin “anti-inflamatuar özellikleri”, zahterin içeriğinde bulunan zengin antioksidan karışımları ile cildin görünümünü önemli ölçüde iyileştirir. Yaraların iyileşme hızını artırır, lekeleri gidermede yardımcı olur ve yaşlılık nedeniyle ortaya çıkan bazı etkileri hafifletir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir