Yılbaşında Sağlıklı Beslenme Önerileri

featured

Bir ev partisi için yemek hazırlıyorsanız; Öncelikle ağzınıza şekersiz sakız atmayı unutmamanızı tavsiye ederim. Çoğumuz yemek yaparken, tadına varmak için küçük yiyeceklerin tadına bakarız, ancak bu gece özel bir gece olduğu için yapacağımız çeşitlilik artacağından, tadacağımız yemek miktarı da artacaktır. Buna göre bu durumda gece başlamadan önce vücudunuza gereksiz kaloriler yüklemiş olursunuz. 

Yeni yılı evde karşılayacaklar için Altın Öneriler;

Kendinizi iyi hissettiren yiyecekleri seçin ve çok aç oturmamaya dikkat edin. Bu durumda “yağsız protein ve kompleks karbonhidratlar” imdadınıza yetişecek ve sizin kurtarıcınız olacaktır. Örneğin; İnce dilimlenmiş süzme peynir ve ekmek, latte veya 1-2 kuru meyveli diyet kurabiyeler ve 10 adet fındık/badem iyi seçimlerdir.

Yemekten önce salata ve zeytinyağı/sebze ızgarası ile başlanabilir. Kestaneli pilav yemeyi seviyorsanız, ekmek ve patates püresi yememenizi ve çorba içmemenizi tavsiye ederiz.

Yılbaşı tatlısı olarak fındıklı balkabağı tatlısı, kremalı ayva tatlısı, fırınlanmış armut veya elma ve krema gibi yağ içermeyen hafif bir meyve tatlısı seçebilirsiniz.

Atıştırmalık olarak taze sebze ve meyveleri tercih edebilirsiniz, böylece yemekten sonraki gece çok fazla kalori almazsınız. Kaseyi salatalık, havuç, renkli dolmalık biber, çiğ karnabahar, kereviz, brokoli, kuşkonmaz gibi kök sebzelerle doldurun ve yağsız yoğurt, light labne ve kuru nane, kekik ve kırmızı biber ile kendi sosunuzu yaratın. Bütün gece sizi eğlendirecekler.

Kuruyemişlerinizi seçerken dikkatli olun, kendinize küçük bir kase seçin; 5 adet fındık, 5 adet badem, 5 adet ceviz parçası, 5 adet fıstık, 5 adet antep fıstığı, 10 adet kuru yaban mersini, kuru üzüm, 3-4 adet kuru erik ve son olarak 1 yemek kaşığı beyaz nohutu ekleyip bir gecede tüketin. 

Restoranda Yemek

Yılbaşını evde geçirmek istemeyenler için en popüler alternatif ise bir “restoran”da yemek yemek. Buradaki amaç; Yemek organizasyonunu atlayın ve aynı ortamda eğlenmeye devam edin. Yılbaşı gecesi ne yediğinize dikkat etmek istiyorsanız, bu şovların menülerine önceden ulaşabilir, böylece alternatifleri görebilir ve ne seçeceğinize karar verebilirsiniz. Meze tabağından; Mayonezsiz mezeler tercih edilebilir. Sıcak mezeler genellikle yağda kızartıldığı için sote edilerek ana yemekle devam edilebilir. Yemekten hemen sonra sunulan meyve veya tatlı seçeneklerinden meyve tercih edilmesi tercih edilir.

“Sınırsız meze ve içecek” alternatifi sunan restoranlardan uzak durmanızı tavsiye ederim, çünkü bu durumda kontrolü kaybedebilirsiniz. Yemek yerine arkadaşlara ve eğlenceye odaklanın. 

Partide Ayakta Atıştırma

Bir partiye gidiyorsanız asla aç kalmamaya dikkat edin çünkü verilen atıştırmalıkların kalorisi yüksek olabilir ve onlara hayır diyemeyebilirsiniz. Bunun için evden çıkmadan önce küçük ama sağlıklı bir şeyler yemek çok önemlidir. Büfeler için; Öncelikle küçük bir tabak seçin ve tabağınızın yarısının çeşitli meyve veya sebzelerle dolu olduğundan emin olun, tavsiyem siparişinizi verdikten hemen sonra büfeyi açmanızdır.

Alkolü sınırlayın. 1 gram alkolün 7 kalori olduğunu duydunuz, değil mi? 1 gram yağ 9 kalori ise, alkol aldığımızda neredeyse yağ tükettiğimiz kadar kalori alıyoruz demektir. Bu durumda iki seçeneğimiz var;

  • 1. seçenek; Bira veya şarap seçmek votka, viski, martini, rakı, rom veya karışık alkollü içkilerden çok daha iyi bir seçimdir. Alkollü karışımlar hazırlarken içeceğiniz 400-600 kalori bile bulabilir. Bu seçim ile ertesi sabah çok içmediğiniz için pişman olmayacaksınız ve yeni yılın ilk gününe başlamak için enerji dolu olacaksınız.
  • 2. seçenek; maalesef beklediğinizden fazla içtiniz ve ertesi gün nasıl uyanacağınız konusunda şüpheleriniz var; Bir dilim limonlu bitki çayı (papatya, adaçayı, rezene, perilla) hem midenizi rahatlatacak hem de erkenden uyanıp kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak, yoksa ertesi gün detoks suyu sizi kurtaracak; 1 kg salatalığın suyunu meyve sıkacağı ile alın ve üzerine 2 adet üzüm, 1 adet portakal, 1 adet limonun suyunu ilave edin, bütün gün içmenizi tavsiye ederiz.

Hayır demeyi öğrenin. Sağlık sözlüğünüzde bulunması gereken en önemli kelime “hayır” olmalıdır. Birçok lezzetli ve özel olarak yapılmış Yeni Yıl yemeği de kalorisi yüksek olabilir, bu nedenle içinde ne olduğundan emin olmadığınız yiyeceklerden uzak durun. Kendi sınırlarınızı belirleyin. Kendinizi tanıyın ve duygularınızdan emin olun. Tedavi ve ısrar karşısında iradenizi test edin; “Evet, kulağa hoş geliyor ama teşekkür ederim” demeyi alışkanlık haline getirmeye çalışın. Midenizin çöplük olmadığını unutmayın, içine istediğinizi atamazsınız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir