Gün geçtikçe gelişen giyim sektörü, modayı hayatımızın önemli bir parçası haline getirmekte. Bu durum moda stilistliği mesleğini ön plana çıkarmaktadır. Peki moda stilistliği nedir? Stilist ne iş yapar? Nasıl moda stilisti olunur?
Stilistlik Nedir?
Giyim piyasasında artan ürün çeşitliliği karşısında etkileyici yeni koleksiyonlar çıkarmak gün geçtikçe daha önemli hale gelmektedir. Giyim sektöründe çeşitli kıyafet ve kombin tasarımları yapan kişilere stilist, bu mesleğe ise stilistlik denir.
Moda stilistleri bu mesleği yapmak için yeterli bilgi düzeyine sahip olmalıdır. Alınan üniversite eğitimi ya da çeşitli kurslara katılım ile kişi kendini geliştirmelidir. Bunun yanı sıra stilistler yenilikçi, özgün, yaratıcı, tarz sahibi kişilerdir. Aldıkları eğitim ve sahip oldukları bu özelliklerini birleştirerek mesleklerini yapar, modaya yön verirler.
Stilist Ne İş Yapar?
Moda sektöründe faaliyet gösteren stilistler, hayal güçlerini kullanarak çeşitli tasarımlar ve stil konusunda danışmanlık yaparlar. Yaratıcı ve yenilikçi bakış açılarıyla yaptıkları tasarımlarla modaya yön verirler. Oyuncu ve mankenlerin çekimlerde giyecekleri kıyafet ve aksesuarlar gibi ürünleri belirlemek de stilistlerin sorumluluğundadır.
Ünlüler ve modeller başta olmak üzere stil danışmanlığı almak isteyen kişiler stilistlerle çalışmaktadır. Kişilerin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli tasarımlar yapar, moda konusunda önerilerde bulundurur ve güncel trendler hakkında bilgi verir. Bu bilgilere sahip olmak için güncel defile, trendler, koleksiyonlar ve ünlü modacıları yakından inceleyerek değişimleri yakından takip eder.
Nasıl Moda Stilisti Olunur?
Modaya yön veren kişiler stilistlerdir. Stilistliği bir meslek olarak yapabilmek için üniversitelerin tekstil ve moda tasarımı bölümlerinde eğitim alarak mezun olmak gerekir. Yurt içi ya da yurt dışı eğitim veren kurslara giderek de eğitim almak mümkündür. Bu tür kurslarda teknik bilgi öğrenmenin yanı sıra geçerli bir sertifika sahibi olunabilir.
Stilist Olmak İçin Gereken Nitelikler
Her meslekte olduğu gibi moda stilisti olmak için de sahip olunması gereken belli başlı şartlar bulunmaktadır. Stilist olmak için gereken nitelikler şunlardır:
- Stilist olmak için üniversitelerin moda tasarımı ya da tekstil ve moda tasarımı bölümlerinden mezun olmak gerekir.
- Eğitim sürecinin yanı sıra tecrübe edinmek için iyi stilistlerin çalışmaları takip edilmeli, işin inceliklerini öğrenmek için başarılı stilistlerin yanında çalışılmalıdır.
- Stilist olmak isteyenler, bu alanda kendini geliştirmek için ilgili seminer ve programlara katılım sağlamalıdır.
- Kullanılması gereken programlar öğrenilmelidir.
- Moda ve güncel trendler yakından takip edilmelidir.
- Moda, sanat ve tasarım konularında geçmiş çalışmalar hakkında bilgi edinilmelidir.
- Özgün ve yaratıcı düşünme tarzına sahip olunmalıdır.
- Stilistler duruma ve karşı tarafın istek- beklentilerine göre tasarım yaparlar. Bu sebeple iletişim becerilerinin gelişmiş olması gerekir.
- Geniş bir hayal gücü ve estetik anlayışı gereklidir.
- Stilistler sorumluluk almaktan kaçınmamalı ve planlı çalışmalıdır. Çizim yeteneği ve hayal gücü sahibi olmak öne çıkaran önemli nitelikler olsa da stilist olmak için yeterli değildir. Aynı zamanda çalışmayı sevmek gerekir.
- Kişilerin isteklerini analiz ettikten sonra manuel ya da dijital olarak iyi biçimde aktarabilmelidir. Bu doğrultuda anlaşılır grafik, çizim ve resimler oluşturmalıdır.
Moda Stilistlerinin Çalışma Alanları
Moda stilistlerinin çalışma alanları oldukça çeşitlidir. Stilistlerin çalışabilecekleri alanlardan bazıları şunlardır:
- Özel tasarımlar yapan firmalar, modaevleri, hazır giyim endüstrisi, deri atölyeleri, butik giyim firmaları, sanayi ve tekstil kuruluşlarında çalışabilirler.
- İmaj değişikliği yapmak isteyen kişilere özel olarak danışmanlık yapıp stil önerilerinde bulunabilirler.
- Moda tasarımcılarıyla ortak olarak çeşitli işler yapabilirler.
- Kendi markalarını kurarak markalarına özel tasarımlar geliştirebilirler.
- Kumaş ve aksesuar alanlarında çalışabilirler.
- Dizi ve film çekimlerinde oyuncu ya da mankenlerin giyeceği kıyafet ve aksesuarları belirleyebilirler.
Moda Tasarımı ile Stilistliğin Farkı Nedir?
Moda tasarımcısı ve stilistliğin her ne kadar aynı anlama geldiği zannedilse de birlikte çalışan iki farklı meslek grubudur. Giyim endüstrisinde tasarımın ve üretimin yapılması iki farklı süreç olarak işler.
Tasarım kısmı; koleksiyon hazırlama süreçlerinde teknik ve dijital çizimlerin yapılması işlerini üstlenir. Bu tasarım süreci rekabetin ve çeşitliliğin sağlandığı bölümdür ve stilistler işte bu tasarım sürecinde rol alırlar. Ancak her ne kadar tasarım sürecinde rol oynasa da, iyi bir stilist yaptığı tasarımın nasıl üretileceği konusunda da fikir sahibi olmalıdır. Bu nedenle kalıp hazırlama, dikim gibi süreçlere de hakimdirler.
Üretim kısmında rol oynayan modelistler kalıp ve dikim işlemlerini gerçekleştirirler. Moda tasarımı; bu tasarım ve üretim aşamalarına dair teknik altyapıya sahip olan meslek koludur. Kısaca modelist ve stilistliğin birleşimi olarak da ifade edilebilir.