Son dönemlerde yaygın bir şekilde dile getirilmeye başlanan ve dikkatleri üzerine çeken bir kavram olan; yumurta donasyonu ne demek? Yumurta donasyonu yumurta nakli ya da bağışı olarak da ifade edilmektedir. Aslında tüp bebek tedavisi ile aynı şekilde işleyen bir içeriktir ancak yumurta donasyonunda; yumurtalar bağış yapan kadından temin edilir. Şimdi konunun ayrıntılarına ve hangi ülkelerde uygulandığına değinelim:
Yumurta Bağışı Nedir, Nasıl Uygulanır?
Yumurta bağışı, temel olarak bir kadın tarafından bir diğer kadına yumurta bağışlama sürecidir. Burada amaç farklı sorunlardan kaynaklı olarak hamile kalma ile ilgili sorun yaşayan kadınların çocuk sahibi olabilmesinin sağlanmasıdır.
Yumurta bağışlama süreci, çocuk sahibi olmak isteyen ama çeşitli sorunlardan dolayı tedaviye ihtiyaç duyan kişiler için uygulanan oldukça yeni bir tekniktir. Ulterus bölgesi sağlıklı olmasına rağmen yumurtlama işlevi nedeniyle sorun yaşayan kadınlar bu yöntemle bebek sahibi olabilmektedir.
Yumurta Donörü Ne Demektir?
Yumurta bağışlama süreci tüp bebek tedavisi yönteminden, farklı bir kadından yumurtalık alındığı için ayrılır. Bu noktada yumurtalığını bağışlayan kadın donör olmaktadır. Yeteri kadar yumurtası bulunmadığı için anne olamayan kadına yumurtasını bağışlayan kişi yumurta döneri olmakla birlikte; yumurta donörü olabilmek için belli şartlar aranmaktadır. Şimdi bu şartların neler olduğuna bakalım:
- Yumurta bağışlayacak kişi, 20 ve 30 yaşları arasında olmalıdır. Aynı zamanda sağlık durumu yönünden herhangi bir sıkıntısı olmamalıdır.
- Daha önce sağlıklı bir doğum yapmış ve herhangi bir sorun yaşamamış olan donörden yumurta almak tercih edilir.
- Aile geçmişinde zeka geriliği ile ilgili bir durum bulunmamalıdır.
- Yine aile geçmişinde herhangi kalıtsal bir rahatsızlık bulunmamalıdır.
- Uyuşturucu madde kullanımı olmamalıdır.
- Yumurta bağışlayacak donör; çiftin tanımadığı ya da tanıdığı bir kişi olabilir.
- Psikiyatri ya da psikolojik bir sorunu olmamalıdır.
- Kilo ve boy endeksi normal sınırlar içerisinde yer almalıdır.
- Bulaşıcı hastalık sonuçları temiz olmalıdır.
Yumurta bağışlama tedavisi uygulanırken dikkat edilen içeriklerden bir diğeri de, donör seçimi sırasında kişinin göz rengi, saç rengi ve beden yapısı gibi özelliklerinin; alıcı çiftin özelliklerine mümkün olduğu takdirde benzemesi özelliğidir. Bununla birlikte kan grubu, etnik köken ve diğer benzeri özelliklerde alıcı çiftin durumuna benzer şekilde seçilir. Bunun dışında yumurta donasyonu riskleri bir başka yazının konusu olarak ayrıca araştırılabilir.
Yumurta Bağışı Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
Yumurta bağışı tedavisi aşağıdaki şartlara sahip kadınlara uygulanabilir:
- Normalden erken süreçte menopoza giren kadınlara,
- 45 yaşın üzerinde olan ve normal dönemde menopoza girmiş olan kadınlara,
- Çeşitli operasyonlar nedeniyle yumurtalıkları alınmış olan kadınlara,
- Işın tedavisi sonucu yumurtalık işlevini kaybetmiş olan kadınlara,
- Yumurta özelliği ya da miktarı az olan kadınlara; özellikle birden fazla tüp bebek denemesi başarısız olduğu durumlarda,
- Kendi ruhsal ve fiziksel özelliklerini beğenmeyen kadınlara,
- Ailesinde kalıtsal hastalık bulunan ve hasta bir çocuk dünyaya getirme ihtimali yüksek olan kadınlara yumurta donasyonu uygulanmaktadır.
Yumurta Bağışı Türkiye’de Uygulanıyor Mu?
Ülkemizde yasal bir uygulama olmadığı için yumurta bağışı yapılamamaktadır. Bu nedenle nakil işlemi yaptırmak isteyen çiftler; yurt dışında tedaviye yönelmektedir. Yumurta bağışı işleminde şu anda dünya çapında en çok rağbet gören yer Kıbrıs’tır. Yumurta bağışının yasal olduğu diğer bazı ülkeler de şu şekildedir; Yunanistan, Belçika, İsrail ve Amerika. Bu alanda işlem yoğunluğu açısından öne çıkan ülkelerin yanı sıra farklı ülkelerde de yumurta bağışı yapılabilmektedir.
Yumurta Bağışı Başarı Oranı Nedir?
Net bir tespit olmasa da ve belirli bir kaynağa bağlanmasada; yumurta bağışı başarı oranı ortalama % 85 ve üzeri olarak ifade edilmektedir.