Yumurtalık Kisti Hamileliği Etkiler mi?

Yumurtalık Kisti Hamileliği Etkiler mi?

Kadınlar arasında en yaygın görülen sağlık problemlerinden birisi olan yumurtalık kistleri, her yaş grubunda ve her çevrede yaşayan kadında görülebilir. Görülme sıklığı ülkemizde çok yaygındır ve bu kistler bazı durumlarda, üreme sağlığını da etkileyebilmektedir. Gebelik düşünen kişilerin, karar verdikleri aşamada uygun kontrolleri yaptırıp yumurtalıklarını kontrol ettirmeleri önerilir.

Uzman bir doktor tarafından yapılan rahim ve rahim ağzı tetkikleri sonucu, kist olup olmadığı öğrenilebilir.  Yumurtalık kistleri, yumurtalıklarda yer alan içi sıvı dolu keseler ya da keseciklerden oluşur. Ancak içi dolu bu sıvılar, bazı durumlarda apse, kan ya da kanser hücresi içeren hücrelere ev sahipliği yapabilir. Kistin türü ve büyüklüğüne göre, sağlık açısından ne derece risk taşıdığına karar verilebilir.

Gebelik düşünen ve yumurtalık kisti bulunan kadınlar, yumurtalık kisti hamileliği etkiler mi? sorusuna cevap arar.  Bu durumda olan kişilerde görülen kistler, yüzde 90 oranında doğal kistlerdir. Ancak yapılan gerekli tetkikler sonucu, var olan kistler içinde zararlı hücreler barındırıp barındırmadığına da bakılabilir.

Yumurtalık kisti problemi, adet görmeye başlayan herkeste olabilir. Bu açıdan kist problemlerinin yaşla bir ilgisinin bulunmadığını da ifade etmek gerekir. Normal kist halinde görülebilecek bu hücreler, bazı durumlarda polikistik over sorununu da beraberinde getirebilmektedir. Her genç kızda görülebilen bu kistler zamanla kaybolabilir. Ancak üreme çağındaki kadınların, mutlaka düzenli bir şekilde rahim ve rahim ağzı kontrolü yaptırması önerilir.

Yumurtalık Kisti Hamileliği Etkiler mi?

Hamilelikte Kist Bebeğe Zarar Verir mi?

Günümüzde, çoğu kadın hayatında en az bir kez yumurtalık kisti problemi ile karşılaşır. Adet dönemlerinin ağrılı geçmesine ya da başka problemlere sebep olabilen bu kistler, hayat kalitesini olumsuz anlamda düşürebilir. Normal şartlarda bile bu kadar can sıkıcı bir durum olan kistler, hamilelik döneminde daha can sıkıcı bir hal alır.

Gebe kalan ve heyecanla bebeklerini bekleyen anne adayları, hamilelikte kist bebeğe zarar verir mi? sorusuna cevaplar arar. Uzman doktorların açıklamaları doğrultusunda bakıldığında, hamilelikte yaşanan yumurtalık kisti probleminin, hamileliğin 14. haftasında, kendiliğinden kaybolduğu görülür. Tespit edilen kist, eğer 6 cm den küçükse, yüzde 90 ihtimalle kendiliğinden geçecektir. Daha büyük olanlarda ise yüzde 60 oranında kendiliğinden kaybolma oranı görülür.

İlerleyen dönemlerde, geçmeyen kistler 18. haftadan sonra cerrahi bir müdahale ile alınabilir. Hamilelik esnasında yaşanan kistler, çoğu zaman kişilere ağrı verir. Ayrıca yumurtalıklarda yer alan kistler iç kanama riskine sebep olabileceğinden, tedavi edilmelidir.

Hamilelik döneminde görülen kistlerin tedavisi, boyutuna ve hamileliğin kaçıncı döneminde görüldüğüne göre değişebilir. Hamileliğin hangi döneminde olursanız olun, yumurtalık kisti için izleme ve tedavi yöntemlerinin bulunması gerekir.  Alınması için 18. haftanın beklenmesi gerekse de, bazı tehlikeli durumlarda daha öncede alınabilir.

Gebelik Kesesi İle Kist Karıştırılır mı?

Yumurtalık ve tüpler bazı durumlarda iltihaplanabilir ya da apse ya da kist gibi durumlar görülebilir. Kist, anlam olarak içi sıvı dolu kesecik anlamına gelir ve bazı durumlarda, özellikle gebelerde tehlikeli durumlar oluşturabilir.

Hamilelik şüphesi taşıyan kadınların akıllarındaki sorulardan birisi de, gebelik kesesi ile kist karıştırılır mı? sorusudur.  Bu aşamada, kişinin yaşı ve üreme organlarının muayenesi sonucu çıkan sonuçlar önem taşır. Kistlerde, ağrı sıklıkla görülen bir durumdur ve ayırt edici bir teşhis olabilmektedir. Ayrıca, yaşanan iltihabi durumlarda, gebelik risk taşıyabilir.

Bu açıdan gebelik kisti ile kistin karıştırılması, gelişen ultrason cihazlarıyla mümkün değildir. Ultrason gebelik sorunlarında kullanılan en önemli tanı aracıdır. Gebelik döneminde görülen kötü huylu kistler, hamileliğin 18. haftasında uzman doktorun kontrolünde alınabilir ya da gerekli durumlarda bu tarih daha öne çekilir.

Hamilelikte Kist Kanama Yapar mı?

Anne adaylarında görülen kistlerin tedavisi, hamileliğin dönemlerine göre farklılık gösterebilir. Bu tedavi sürecinde kistin büyüklüğü ve hastanın yaşı da önem taşır. Hamilelik ileriki bir aşamada değilse ve kist henüz büyümemişse, henüz gebelik ilerlemeden cerrahi tedavi ile kist alınabilir.

Gebelik döneminde, yaşanan tüm rahatsızlıklarda vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmesi önerilir.

Hamilelikte kist kanama yapar mı? sorusu, kist sorunu olan gebe kadınlar arasında merak edilmektedir. Bazı durumlarda kist, zararlı bir hale gelebilir. Gebelik esnasında yumurta kistine bağlı olarak yaşanan; yumurtalık burkulması, patlaması ya da kanaması gibi durumlarda, acilen bir sağlık kurumuna başvurulması gerekir.

 

 

 

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir