Bilgisayar teknolojilerinin vazgeçilmezi ve beyni olan sistem işletim sistemleridir. Bilgisayarların hız performanslarını ve diğer donanımların uyumlu bir biçim entegre bir biçimde çalışmasını işletim sistemleri sağlar, bilgisayarımızın temel özelliklerinin hayata geçmesini ve çalışmasını sağlar. Farklı türlerde ve bu farklı türlerin içinde de kendi alt dalları olan çeşitli işletim sistemleri vardır. Linux işletim sisteminin alt dallarından birisi olarak da Centos sistemini örnek gösterebiliriz. Bahsettiğimiz bu işletim sistemlerinin alt dallara ayrılmasının temel nedeni farklı amaçlar için kullanılmasıdır.
Örnek olarak;
Günlük hayatımızda kullandığımız işletim sistemleri ve program yazmak için kullanılan işletim sistemleri birbirinden farklıdır.
Linux İşletim sisteminin alt bir dalı olan Centos işletim sistemi bağımsız bir yazılımcı grubu tarafından geliştirilmiştir.
Uygulamanın yazılımlarının ve işlevlerinin büyük bir oranda donanım aygıtları ve sistemleri tarafından işletildiği bir yapıda alt işletim sistemlerini kullanmanın avantajlarından birisi de:
Alt işletim sistemlerinin farklı yapılarda ve farklı amaçlarda kullanıldığı için uygulamaları tam performans çalışmasını sağlayacaktır.
Linux ve Centos özelinde konuyu dağıtmadan Centos’un neden kullanıldığını ve kimler tarafından tercih edildiğini açıklayalım.
Centos’un internette bulunan web sunucularında tam performans almak için kullanılan bir sistem olduğunu belirtmenin faydası var. Bunun ne anlama geldiğine gelirsek Centos’un sahip olduğu sunucu özelliklerinin ve Centos’un ara yüzünün temel bilgisayar kullanımdan ziyade daha farklı olarak internet sunucularında trafik kullanımlarında tam performans almak için kullanıyor. Bu yüzden daha farklı kullanımı var ve daha farklı kullanıcılara hitap ediyor. Web siteleri sunucularında kullanılan işletim sistemlerinin farklı olmasının sebebi de budur.
Centos Nedir?
Centos “Red Hat” şirketinin bir alt şirketinden olan bir işletim sistem türüdür. Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak kodları üzerine kurulmuştur. Centos’un açılımı ise “The Community Enterprise Operating System” şeklindedir. Centos’un piyasaya çıkış tarihi 14 Mayıs 2004’tür.
Bir işletim sistemi olan Centos’un işletim gereksinimleri neredeyse “Red Hat Enterprise Linux” ile aynıdır. Bunun sebebi ise Centos’un dağıtımının Linux tarafından yapılmasıdır. Centos “Intel x88 (32 bit)”, “Intel Itanium”, “Advanced Micro Devices AMD64”, “Intel EM64T (64 bit), “PowePC/32” (Apple) ve “IBM Mainframe” ile uyumlu olarak çalışır.
Centos’un kullanımı ücretsizdir. Centos kullanırken yardım gereken bir durum olursa Centos Geliştiricilerinden yardım alabilirsiniz.
Centos Özellikleri
Centos genellike kurumsal firmalar tarafından tercih ediliyor ve yazılım geliştirme için çok kullanışlı. “Kişiselleştirilebilir”, “stabil” ve kullanıcılarına sağladığı üst düzey “güvenlik tedbirleri” nedeniyle kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Centos bu özellikleri sebebiyle kullanıcılarından takdir topluyor.
Centos’un diğer bir özelliği ise Linux’un diğer işletim sistemlerine oranla daha stabil bir kullanım sunmasıdır.
Centos Sunucusunda Trafik Kullanımı Nasıl Görüntülenir?
Centos Sunucusunda trafik kullanımı görüntülemek istiyorsak, VnStat olmazsa olmazdır. Şimdi sizler için araştırdığımız “VnStat” kurulumun nasıl yapıldığını sizler için anlatacağız.
“VnStat” kurulumu tamamlamak için aşağıda yazdığımız kodları sırayla çalıştırmamız gerek.
- wget https://dl.fedoraproject.org/pub/epel/epel-release-latest-6.noarch.rpm
- rpm -ivh epel-release-latest-6.noarch
- yum -y install epel-release
- yum -y install vnstat
Kurulum bitti aşağıda bulunan config dosyalarını açarak ethernet kartımızın adını yazıyor, eth0 olur genelde ancak fiziksel kurulumlarda em1 şeklinde de olmaktadır;
- nano /etc/sysconfig/vnstat
- nano /etc/vnstat.conf
Verileri çekmke için aşağıda bulunan komutları yazıyoruz;
- vnstat -u -i eth0
- chown vnstat:vnstat /var/lib/vnstat/eth0
VnStat kurulumunu başlatmak için aşağıda bulunan komutları yazıyoruz.
- service vnstat start
- chkconfig vnstat on
VnStat kurulumunu başarı ile tamamladık, aşağıda bulunan komutu yazarak trafik kullanımını sağlıklı ve yanlışlar olmadan görüntüleyebilirsiniz.
- vnstat -d