1. Haberler
  2. Genel
  3. Diyalog Bazlı Yapay Zeka Nedir?

Diyalog Bazlı Yapay Zeka Nedir?

Diyalog Bazlı Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka teknolojileri gün geçtikçe hayatımızda ve kullandığımız bilgi iletişim araçlarında oldukça önemli arz etmeye başlıyor. İnternetin yaygınlaşması ve çiplerin küçük olması sayesinde hemen hemen 2 veya 3 adet madeni para boyutunda devre kartları kullanılarak yapılan akıllı cihazlar artık hayatımızda çok fazla görmekteyiz. Bu yeni projeler ve tasarımlar sayesinde cihazlar makineler artık insanlarla eskiden hiç olmadığı kadar etkileşim içinde oluyor. Bu da insanların makinelerle iletişim kurmaları komutları başarı ile yerine getirebilmesi için çeşitli bir yapay zeka türünün gelişmesinin önünü açıyor.

İnsan Konuşmasını Anlamak

Gelecekte insanlar ile makineler arası etkileşim artırılması hedefleniyor. Makineler ve insanlar arasındaki kaliteli bir diyalog kurulması oldukça önemlidir. Makine gibi programlanmış bir cihaz ile onu kullanan kişi arasında temiz ve kulağa doğal gelen bir anlaşma yöntemi sayesinde geliştirilmesi tam olarak da diyalog bazlı zeka dalının ilgilendiği alandır. Bu alanlar içinde yapay zeka mühendisleri konuşma kabiliyeti açısından gerekli çalışmalara başlamışlardır. Ama bu zamana kadar yapay zeka ile ilgili geliştirilmiş olan birçok şey gerçek zamanlı konuşma programlarıdır. Ve bunun en arka kısmında olan dil işleme amacı taşıyan sinir ağ kısımlarını ilerleten bazıları için birçok sorun ile yüzleşmişlerdir.

Yapay Zeka İle Tam Konuşma Sağlandı Mı?

Günümüzde halen yapay zeka ile insanlar arasında tam anlamlı düzgün bir iletişim yoktur. İletişim kurulamamasının nedenlerinden biri konuşurken kullandığımız dil sadece kelimelerin bir araya gelmesi ile oluşan cümleler olması yerine altında gizli imalar içerdiğidir. Yapay zeka mühendisleri her geçen gün yeni dil işleme ile ilgili motorları ve sinir ağları bu gibi sorunları aşmaya çalışıyor. İnsanların konuşması çeşitli özneler nesneler ve  bağlamlar olduğu için bu durum yapay zekalar açısından daha anlaşılmaz hale getiriyor. Aslında bu sorunun başlıca nedeni insanların kullandığı dilin bilgisayarlara göre oldukça karmaşık olmasıdır.

Diyalog Bazlı Yapay Zeka Nedir?

Diyalog Temeli Olan Yapay Zeka Ne Derecede Hızlı Olmalıdır

Çoğunlukla iki insan arasında geçen doğal konuşma sürecinde cevaplar arasında Yaklaşık 300 milisaniye bulunur. İnsanların sorduğu soruya mantıkla bir yanıt bulabilmesi için yapay zekanın bundan daha kısa bir süre içinde yanıt vermesi gerekiyor. Karşıdaki yapay zeka insanlara aynı etkileşim süreçlerini yanıt verebilmesi için çok katmanlı süreçlerin parçası olarak bir dizine ya da kat kat fazla sinir ağına ihtiyaç duyması elzemdir. Yapay zekanın kendisine iletilen sorulara cevap verebilmesi için şu donanımlar gereklidir;

  • Kullanıcıların konuşmasını metne dönüştürebilir
  • Dönüştürülmüş olan metnin cümlenin anlamı kavranma ya çalışılır
  • Cevap olarak verilebilecek en iyi yanıt verilmesi sağlanır

Sonrasında cevap özel bir metinden konuşma aracılığı ile insanlara iletir

Diyalog Tabanlı Yapay Zeka Gelecek Zamanda Ne Şekilde  İşleyecek?

Sadece bir insan temsilci telefon ağacının sonunda incelikte bir soruyu anlayıp arayanın sorusuna oldukça akıllıca çözebilecek. Günümüzde hazırda piyasada olan sesli asistanlar onun çok daha ilerisini yapabiliyor fakat milyarlarca parametre kullanmak yerine milyonlarca parametre kullanarak karışıklıktan uzak değil modellerinden faydalanamıyorlar. Bundan dolayı sadece bir işi en sade dil ile söylediğiniz zaman bunu algılayıp cevaplayabiliyorlar. Bu şekilde olan yapay zeka uygulamalarında kendisine iletilen soruya cevap vermeden önce ”bunu sizin için araştırmama izin verin, onu bilmiyorum ya da katkıda bulunmak ister misiniz” gibi geri bildirim yapmanız için bildirimlerle işleyecek.

Yapay Zeka Hakkında Geleceğe Dair Yapılan Tahminler

Bu tarz gerçeğe yakın yanıtlar veren yapay zeka uygulamaları oluşturularak farklı sektörlerde kullanılmak üzere sesli asistanlar geliştirilebilecek. Mesela bir hastanın doktora gitmek için polikliniklerden randevu alması ya da şeker hastası ise şeker ölçümü değerlerini takip konusunda yapay zekalar sağlık sektöründe oldukça fazla kullanımı olacak.  Gelecekte uzmanların amacı gerçek dünyada bir insan ile nasıl etkileşim ve iletişim kuruyor ise yapay zeka ile de aynı şekilde iletişim olması mümkün olacak. İnsanlar ile aynı konuşma tarzı yapay zekaların üzerinde de hızlı bir şekilde yapılması uygulanıyor. Bu alanda gerçekleştirilen teknolojik gelişmeler hızlıca devamını sürdürüyor. 2023’e kadar aktif kullanımda yaklaşık olarak 8 milyar sesli asistanın kullanımda olması tahmin ediliyor

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir