Ambalajların Üzerindeki Renklerin Anlamları

Ambalajların Üzerindeki Renklerin Anlamları

Ambalajların üzerindeki yuvarlak renklerin bir diğer ismi yazıcı renk blokları olarak geçmektedir. Bu, yiyeceklerin içerisine yerleştirildiği ambalajlar tasarım aşamasındayken hangi renkteki mürekkebin kullanılabilir durumda olduğunu göstermeye yaramaktadır. Bu yuvarlak semboller yazıcılara okutuldukları zaman mevcut ambalajın boyanması gereken renge boyanıp boyanmadığı ortaya çıkmaktadır. Kısacası ambalaj üzerindeki boyanın renginde bir eksiklik ya da fazlalık bulunup bulunmadığı bu yazıcılar üzerinden tespit edilmektedir. Ambalajların üzerindeki renklerin anlamları tasarım aşamasında kullanılan renkleri sembolize etmektedir. Bu semboller yazıcı denilen aletle saptanarak gerçekleşebilecek yanlışlıkların ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Bu bilgilere sahip olmayanlar arasında yanlış bazı bilgiler de sıklıkla görülebilmektedir. Bunlardan en yaygın olanı ambalajlardaki lacivert ve siyah gibi koyu tonlu renklerin olduğu özellikle yiyeceklerde kimyasal madde olduğu iddiası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ambalajların Üzerindeki Renkler Kimyasal Maddeleri mi Simgeliyor?

Detaylı bir araştırmaya gidildiğinde ambalajların üzerindeki renklerin anlamlarıyla ilgili olan bu iddianın doğruluk payının olmadığı ortaya çıkmakta ve ambalajların üzerindeki renklerin ürünün muhteviyatında barındırdıklarıyla hiçbir ilgisinin olmadığı anlaşılmaktadır. Hele ebeveyn olan anne babalar bu aslı astarı olmayan iddia nedeniyle alışverişlerinde özellikle yiyecek tercihlerini ambalajların üzerindeki renklere göre yapmaktadırlar. Bu durum birçok ürünün satılamamasına ve devamında bu ürünlerin üreticilerinin zarar etmesine sebebiyet vermektedir. Halbuki dikkat edilmesi gereken asıl hususun ürünlerin ambalajlarındaki renkler değil içindekiler bölümü olması gerekmektedir.

Özen gösterilmesi gereken nokta özellikle kilo sorunu olan bireyler için düşük kalorili yiyecekler tüketmek olmalıdır. Çocuklarının sağlığını düşünen ebeveyn anne babalarin ise onları cips, kraker gibi muhteviyatında zararlı birçok yağın bulunduğu yiyecek ve atıştırmalıklardan uzak tutması gerekmektedir. Ambalajların üzerindeki renklerin anlamının ürünlerin muhteviyatıyla ilgili olduğu yanılgısından dönülmeli ve ürünlerin içeriğiyle ambalajların üzerinde bulunan renklerin hiçbir alakasının olmadığı kabul edilmelidir. Özellikle koyu renklerin bulunduğu ambalajların kimyasal madde içerdiği en büyük yanılgıdır ve doğrusu öğrenilerek bu yanlış bilgi akıllardan çıkarılmalıdır. Bu iddiayı çürüten en önemli göstergelerden biri bu renklerin gazete ve dergilerin kapaklarında da bulunmasıdır. Yani durum tam da başta belirttiğimiz gibidir ve ambalajların üzerindeki renklerin kimyasal içerikle herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.

Ambalajların Üzerindeki Renklerin Anlamları

Ambalajların Üzerindeki Renklerin Anlamları Nelerdir?

Çikolatadan cipse, bisküviye kadar değişik birçok üründeki ambalajların üzerindeki renklerin anlamları aynı olmakta ve ürüne göre değişmemektedir. Bu renkler genellikle yuvarlak puntolar halinde gözümüze görünmektedir. Ürünün içeriğine dair bir bilgilendirme yaptıkları tamamıyla yanlış bir savdır çünkü aynı renkler gazete ve dergilerde de yer almaktadır. Yazıcı renk blokları dışında bunların bir diğer adı da proses kontrol işaretleri olarak geçmektedir. Kısaca tasarım sürecinde hangi renk mürekkeplerin kullanıldığının anlaşılmasını sağlamaktadır. Yazıcı yani ürünü ambalaja sokan printer paket ürünün renklerinin doğru olup olmadığına bakmak için ambalajın üstünde yer alan renkli kareleri ve daireleri kontrol etmektedir.Herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda bu renk blokları problemin kaynağının renk eksikliği ya da fazlalığı olup olmadığına dair operatöre ve yazıcıya bilgi vermektedir.

Netice itibariyle ambalajların üzerindeki renklerin anlamları tamamen üretim aşamasını ilgilendiren teknik bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ambalajların üzerindeki renklerin ve anlamlarının ürünlerin muhteviyatıyla ilgili hiçbir mesajı yoktur. Alışverişlerde ambalajların üzerindeki renklere ve bu renklerin de ürünün kimyasal içerik barındırıp barındırmadığına dair bir mesaj taşıdığına inanarak tercihte bulunuluyorsa artık doğrusu da öğrenildiğine göre bu yanlıştan dönülmelidir. Ambalajların üzerindeki renklerin anlamları tamamıyla teknik bir baskı konusudur ve kesinlikle daha fazlası değildir. Hepinize ambalajların üzerindeki renkler kadar renkli günler dileriz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir