Lavantanın Faydaları Nelerdir? Lavanta Zayıflamaya Yardımcı Olur mu?

Lavantanın Faydaları Nelerdir? Lavanta Zayıflamaya Yardımcı Olur mu?

Akdeniz kökenli bir bitki türü olan lavanta ballıbabagiller ailesindendir. Hindistan’dan tutun Akdeniz’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada yetişebilen bir bitkidir. Yıllar yılı dolaplarda kurutularak bekletilen bu bitki iyi bir böcek kovucudur. Lavanta özellikle 1000 ve üstü rakıma sahip dağlarda yetişir fakat son yıllarda lavanta tarlalarında özel olarak yetiştirilmektedir. Pek çok derde şifası olan lavantanın özellikle baş ağrısına iyi geldiği bilinir. Ayrıca da mükemmel bir balgam söktürücüdür.

Lavantanın Faydaları Nelerdir

Özellikle baş ağrıları için müthiş bir iyileştirici ve şifa deposudur. Gaz problemi olanlar için ideal bir çözümdür. Düzenli olarak çayı tüketilirse gaz problemlerinden rahatlıkla kurtulunabilir. Eğer uykusuzlukla ilgili bir sıkıntı yaşanıyorsa rahat bir uykuya dalmak için lavanta çayı tam bir doktordur.   Kilo alamayanlar için de iştah açıcı bir özelliği bulunduğundan sindirimi kolaylaştırır ve daha fazla yeme ihtiyacı doğurur. Ayrıca böbreklerin temizlenmesine katkı sağlayan lavanta idrar da söktürür. Özellikle gergin ve sinirli bir yapıya sahip olan kişilerin sıklıkla tüketmesi önerilir. Fakat aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. 20 dakika kadar demlenen lavanta ile bir banyo yapılırsa kan basıncı düşük kişilerde rahatlama sağlar. Kişiye canlılık kazandırır.

Lavanta çayı romatizmal rahatsızlığı olanların şikayet ve ağrılarının giderilmesinde  birebirdir. İltihaba bağlı sağlık sorunlarında son derece etkili bir anti-enflamatuar görevi üstlenir.  Kan pıhtılaşma sorunlarında yardımcı bir görev üstlenip kalp krizi riskini azaltır. Kış aylarında grip ve nezle gibi rahatsızlıklar sıklıkla yaşanır. Bu tür rahatsızlıkların hafif atlatılmasını sağlayan mükemmel bir bitkidir. Lavanta C vitamini, kalsiyum ve magnezyum içerir. Bağışıklığın güçlenmesinde son derece etkilidir. Genelde bulantı tedavilerinde sıklıkla kullanılır.  Bir çok kişide mantar ve buna bağlı rahatsızlıklar  yaşanabiliyor. Bu mantarların tedavisinde oldukça etkili bir bitki olan lavanta vücuttaki yaraların iyileştirilmesinde de birebir etkilidir.

Lavantanın Faydaları Nelerdir? Lavanta Zayıflamaya Yardımcı Olur mu?

Lavantanın Vücuda Sağladığı Katkılar

Deride kızarıklık ve ya döküntü gibi kaşıntıya bağlı problemlerde bir çözüm kaynağıdır. Gelelim güzelliğe. Yaşın ilerlemesiyle birlikte göz kenarlarında başlayan kırışıklıkların giderilmesinde ve azaltılmasında son derece etkilidir.  Cildinde çatlamalar oluşan kişilerin bunları gidermede lavantayı kullanması önerilir. Fazla bir yan etkisi bulunmayan lavanta sadece çiçekli bitkilere alerjisi olanlar için biraz sorun çıkarabilir. Hamilelerin de çok fazla tüketmemesi önerilir.

Depresyon sorunu yaşayan birçok kişi bu lavanta çayı sayesinde bir nebze rahatlayabilmişlerdir. Ayrıca kozmetik ürünlere de alerjisi  olanlar lavanta yağı sayesinde mis gibi kokabilirler. En önemlisi de yaz aylarında yaşanan güneş yanıkları problemdir. Bu dertten kurtulmak için lavanta yağını kullanıp güneş yanığının bıraktığı izlerden kurtulmak mümkün.

Lavanta Zayıflamaya Yardımcı Olur mu?

Spor yapan pek çok kişi sporun yansıra bazı detoks çayları tüketiyor. Bu detoks çaylarından biri kabul edilen lavanta kişide stresi düşürdüğü için az da olsa zayıflamaya katkısı vardır. Hazımsızlık, gaz ve şişkinliği önlediği için vücuttan ödem atmaya birebirdir. Sakinleştirici etkisiyle de rahat bir uyku geçirmeye yardımcı bir bitkidir. Elbette her bitkide olduğu gibi lavanta çayını tüketirken de karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden uzak durmalı kilo vermeye yardımcı olmasını sağlamalıdır.

Lavantayı çay olarak tüketirken hem sağlıklı kilo vermeye katkı sağlar hem de vücuda başka faydalar sağlar. Bunu yaparken de düzenli olarak içmekte yarar vardır. Lavanta çayını tüketirken bilinçli bir şekilde alınmalı hatta bir uzman diyetisyenden destek alınmalı ve ona göre tüketilmelidir. Kaynatılmış bir suyun içine atılıp biraz bekletilirse ve ılıdığında içilirse uyku öncesi çok rahatlama sağlar.  Stresten arınmış bir vücut detoksla birlikte kilo vermeye katkı sağlamış olur.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir