1. Haberler
  2. Uncategorized
  3. Kompulsif Biriktirme Hastalığı (Dizpozofobi) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi 

Kompulsif Biriktirme Hastalığı (Dizpozofobi) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi 

featured

Kompulsif biriktirme hastalığı dizpozofobi olarak da adlandırılır. Bu hastalık halk arasında istifçilik olarak da bilinir. Kişiler genellikle toplumda değersiz olarak görülen ve kullanılmayan eşyaların atılmaması gerektiğini düşünürler. Hiç kullanılmayan eşyaların atılmaması bu hastalığın belirtileri arasında yer alır. 

Ancak bu hastalık tutumluluk ile karıştırılmamalıdır. İleride lazım olur diye bazı eşyaları tutmak bu hastalığın belirtileri arasında değildir. Biriktirme hastalığına sahip olan kişilerin eşyalarında herhangi bir düzen bulunmaz. Oldukça düzensiz bir şekilde eşya biriktirilir ve kişiler bir türlü atamadıkları işe yaramayan eşyaları tutarlar. Koleksiyoncular da bu hastalık ile karıştırılmamalıdır. Çünkü koleksiyoncular belirli bir alana yönelir ve düzene sahip olurlar. 

Kompulsif biriktirme hastalığı olan kişilerin sayısı oldukça fazladır. Her yüz kişiden üçünde bu hastalığa rastlamak mümkündür. Ancak bu hastalığa sahip olan kişiler genellikle kabul etmez ve açığa çıkartmazlar. Bu nedenle belirli bir oran vermek mümkün olmaz. Kişiler her şeyi biriktirmeye merak duyarlar. 

Plastikler, torbalar, giysiler, kağıtlar ve gereksiz birçok eşya bu hastalık esnasında biriktirilen şeyler arasındadır. Hastalığa sahip olan kişilerde kişilik bozukluğu da meydana gelir. Kişiler genellikle kendi sorunlarının olduğunu kabul etmez ve reddederler. Hatta evlerinde bulunan eşyaların atılmasına şiddetle karşı çıkar ve bunun için tartışma çıkartırlar. Biriktirilen eşyaların kaybolması sonucunda kişiler abartılır bir üzüntü duyarlar. 

Kompulsif Biriktirme Hastalığı (Dizpozofobi) Belirtileri 

Kompulsif biriktirme hastalığı belirtileri arasında en önemlisi kişilerin gördüğü her şeyi biriktirmesi yer alır. Bu hastalığa sahip kişiler gerekli ya da gereksiz olduğunu gözetmeksizin her şeyi biriktirme ihtiyacı duyarlar. Ayrıca kişiler topladıkları eşyalardan herhangi bir rahatsızlık duymazlar. Evlerini toparlamak istedikleri zaman hepsinin gerekli olduğunu düşünür ve hiçbirisini atmaya kıyamazlar. 

Herhangi birisi evi toplamaya ve eşyaları atmaya çalışır ise öfke duyarlar. Hatta birisinin eşyaları atmaya yönelmesinin sonucunda abartılı hisler duyarlar. Bazı kişiler eşyalarını kimse atmasın diye başında durabilir ve zarar gelmesini önlemek isteyebilirler. 

Kişilerin sosyal yaşamlarında da kalitesizlikler meydana gelir. Kişide davranış bozuklukları oluşur ve çevredekiler tarafından fark edilebilir. Kompulsif biriktirme hastalığı belirtileri arasında eşyalar arasındaki bağımsızlık yer alır. 

Eşyaların birbirleri ile herhangi bir ilgisi bulunmaz. Kişiler buldukları her şeyi biriktirme meyli duyarlar. Özellikle hastalığın ilerleyen süreçlerinde kişilerin yaşam alanı kısıtlanır. Hastalık sahibi kişiler buldukları her şeyi bir araya getirir ve evlerindeki alanı kısıtlarlar. Bunun sonucunda evde hareket edememe gibi sonuçlar meydana gelir. 

Kompulsif Biriktirme Hastalığı Tedavisi 

Kompulsif biriktirme hastalığı kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Çünkü tedavi edilmez ise kişinin sosyal yaşamı oldukça fazla etkilenir. Kişinin hayatındaki birçok şeyin etkilenmesi ve yaşam kalitesinin düşmesi tedavi için gerekli bir belirtidir. Bu nedenle hızlı bir şekilde tedavi tercih edilmelidir. 

Kompulsif biriktirme hastalığı tedavisi olmak genellikle kişilerin kendi fikri değildir. Kişi eğer kendisinin yanı sıra çevresindekilerin yaşam kalitesini de etkiliyor ise tedavi olmalıdır. Tedavi için genellikle kişilerin yakınları başvuruda bulunur. Bunun asıl sebebi kişilerin bunu normal görmesi ve herhangi bir rahatsızlık olduğunu fark etmemesidir. Antidepresan kullanımı bu hastalık için yeterli bir tedavi değildir. Bunun yerine kişi bilişsel davranışçı terapiler alarak kendisini kontrol altına alabilir. Tedavi sonucunda kişi farkındalığa sahip olabilir ve çevresindeki eşyalardan rahatsızlık duyabilir. Tedavi olan kişiler eşyalardan kurtulmayı kendisi ister ve zaman içerisinde olması gerektiğinden az eşya ile yaşamayı tercih edebilirler. Bu durumda çevredekiler de oldukça fazla fayda görür.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir