Dolby Vision HDR Nedir? 

featured

Son yıllarda özellik ile TV teknolojileri içerisinde dikkate değer ilerlemelerin kayıt edilmesi ön planda yer alıyor. Bunlardan bir tanesi olarak da bu güne kadar hiçbir tanesinin bile HDR, yani yüksek dinamik aralık olarak bilinen görüntü kalitesi kadar etkili olmaması yönünde oluyor. HDR büyük bir kesim kullanıcı için 1080p Full HD kalitesi ile beraber 4K ultra HD çözünürlükleri yer alan geçişten çok daha fazlasını içeriyor. Bu alanda birçok üretici 4K ya da daha yüksek çözünürlüklerin yer aldığı 8K teknolojilerini de ön plana almaya başlamış olsa bile bu durum yine de istenen sonuçları veremiyor. 

Fakat bu noktada HDR yapısı sadece format yapısı olarak değerlendirilmemesi gerekiyor. Farklı formatlar sırasında da kullanılan ortak bir isim olarak bilinse bile her bir formatta kendilerine has özel yetenekler ve özellikler ön plana çıkıyor. Bunlardan bir tanesi de HDR formatları arasında yer alan Dolby Vision formatıdır. 

Dolby Vision formatını neden farklıdır? 

Dolby vision formatı genel olarak diğerlerinden daha farklı bir yapıdadır. Bu farklılığının en temel nedenine bakılacak olduğu zaman dinamik bir HDR formayı ya da Dolby Labs aracılığı ile geliştirmiş olmasıdır. Resmi sahne sahne ya da kare kare olarak ayarlamaları yapılarak daha doğru olan renkler ile daha fazla görüntülerin gelmesi sağlanır. Sürekli olarak ayarlamalar meydana gelir ve bu sayede de ekranlarda herhangi bir sahnenin optimize edilmiş hali ekranlara geliyor. Tabi ki sadece bunun ile de sınırlı kalmayıp bir yandan farklı özellikleri de sunuyor. 

İçerik yapımcıları resim ayarları kısmında daha küçük seviyelerde yapma imkanları ile elde edilmesi sunulur. Bunlara ek olarak geleneksel ve statik yapılarda HDR10 formatlarına göre daha geniş bir alan içerisinde ayar destekleri de sunulur. Örnek ile anlatılacak olursa HDR10, TV üzerinde en fazla 1000 nit resim parlaklıkları sunarken desteklere veriyor. Dolby vision yapısı ise daha da yükseklerse olarak 10000 nit seviyelerine kadar çıkma özelliği veriyor. 

Aynı anlarda renk doğrulama adımları için de geçerli olacak. HDR10 içerik yapımcıları sırasında 10 bitlik olan verileri tercih ederek renk tanımlamaları olmasına izin veriyor. Dolby vision yapısında ise en fazla 12 bin destekleri meydana geliyor. Bu özellik her ne kadar insanların gözlerine çok değil gibi gözüküyor olsa bile 2 bitlik bu alanlar arada ciddi anlamda farkların meydana gelmesine neden oluyor. 10 bit ile beraber bir milyar üzerinde yer alan muhtemel renkler arasındaki her bir ana renk için de 1024 ton arasından seçimler sunulurken 12 bit ile bu sayıların 68 milyar üzerinde renk olmasına da 4096 tona kadar çıkmasına yardımcı oluyor. 

Şu an Dolby vision HDR tarafından sağlanmakta olan 10000 bit parlaklıklar ya da 64 milyar civarı renk destekleri gibi özelliklerin yer aldığı satın alınabilecek bir cihaz yer almıyor. Piyasada satışa sunulan en parlak düzeylerdeki TV yapıları dahi en fazla 2 bin nit parlaklık seviyelerine kadar artış gösterebiliyor. Fakat genel olarak bakılacak olduğu zaman yine de TV teknolojileri üzerinde hızla ilerleniyor olması gözle görülür farklardan bir tanesidir. Dolby vision HDR yapısının bu zamana kadar sunulan özellikleri her ne kadar devasa farklar var gibi gözükmesine neden olsa bile ilerleyen 5 yıllık süreçler içerisinde çok sıradan bir hale gelebilecek. 

HDR10+ yapısı ile benzer özelliklerde olan Dolby vision formatı ekranlarda oluşan görüntülerin sahne sahne optimize edilmesine yardımcı olan dinamik bir format olarak günümüze ulaşır. Hatta HDR10+ yapılarına göre daha yüksek parlaklık ile beraber renk derinlikleri sağladığı da bilinen bir gerçektir. Fakat spesifikasyonlar bakımından bakılacak olduğu zaman da Dolby Vision yapısının ötesine geçmek pek de mümkün olmuyor. 

Teorik olarak incelemeler yapılacak olduğu zaman en temelde Dolby vision formatı her zaman daha iyi sonuçlar alınabilecek gibi durmasına yardımcı oluyor. Fakat bir yandan da iki standart arasında en büyük farklar da erişilebilirlik sunması ile dikkatleri çekiyor. Birçok TV modeli ile ön plana çıkarken insanların cihazlarında daha keyifli seyirler elde etmeleri için gerekli olanakları sunuyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir