1. Haberler
  2. Genel
  3. Agrofotovoltaik Enerji Nedir?

Agrofotovoltaik Enerji Nedir?

featured

Agrofotovoltaik enerji son zamanların en merak edilen konularından bir tanesi olarak dikkatleri çekmeye devam ediyor. Genel olarak bakılacak olduğu zaman tarım ile yenilebilir enerji kaynakları geçmişten bu güne kadar adeta biri birilerinden ayrılmak ikili olarak dikkatleri çeken iki kavram olmaktadır. Bu iki kavrama paralel bir şekilde gelişimleri tamamlanan ve Agrofotovoltaik adı verilen sistem bir yandan aynı arazi üzerinde toplumların bir yandan teknolojik ihtiyaçlarını bir yandan da biyolojik olan enerji ihtiyaçlarını aynı anda karşılayabiliyor.

Agrofotovoltaik sistem olarak da bilinen enerji kaynağı fotovoltatik gücü ile beraber konveksiyonel tarım için aynı anda ekilebilir düzeylerde arazi kullanım alanları olarak biliniyor. Sistem ilk olarak 1981 yılındayken Adolf Goetzberger ile Armin Zastrow aracılığı ile genel olarak üretimi iyileştirmek adına tasarımları yapılmıştır. Söz konusu olan sistem için herhangi bir bitki türü üzerinde doyma noktasının ardından bir bitkide daha fazla foton ile fotosentez oranlarına ulaşılmayacak olmasından dolayı geriye kalan güneş ışıkları güneş panelleri aracılığı ile enerjilere dönüşebilir hale gelir düşüncesi ile yola çıkıldı. Söz konusu olan amaç ile beraber çalışmaların ilk adımları 2004 yılı içerisinde Japonya sınırlarında geliştirilmiş oldu.

Agrofotovoltaik enerji sistemleri üzerinde hem paneller için hem de bitkiler üzerinde soğurulan güneş enerjilerini en üst düzeylere kadar çıkmasını sağlamak için bazı alanlarda değişikliklerin olmasına dikkat etmek gerekir. Agrofotovoltaik sistemler için genel olarak dikkate alınan ana değişkenler ise güneş panellerine açı olan eğim açıları olarak bilinir. Agrofotovoltaik sistem üzerinde dikkat edilmesi gereken diğer değişkenlerden bir tanesi olarak da söz konusu olan sistem içerisinde yetiştirilebilir bitkilerin yer alması, panellerde meydana gelen yükseklik, bölge içerisinde meydana gelen güneş ışınlaması ile beraber bölgelerin iklimleri olmaktadır.

Agrofotovoltaik sistem gelişmesi sırasında yapılması planlanan çalışmalar için hala aktif bir şekilde araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. Araştırmaları yapılan çalışmalar için güneş panelleri altında yer alacak buharlaşma seviyeleri için test edilmiş olan bir deneye bakılacak olduğu anlarda güneşe çok fazla ihtiyaç olmadıkları belirlenen, gölgelere dayalı olarak yer alan bir bitki olarak belirlenen salatalıklar ile beraber üretimler için sürekli olarak sulandırmalara ihtiyaç olan marullar tercih edildi. Bu anlarda da yüzde 14 ile yüzde 29 oranında su tasarruflarının meydana geldiği belli oldu. Agrofotovoltaik sistem konusunda su verimliliği için dikkat edilmesi gereken adımlardan bir tanesi olarak ekinler ya da alanlar için ciddi anlamda avantaj sağlayacak olması ön plana çıktı.

Agrofotovoltaik projeleri nelerdir?

Agrofotovoltaik projeleri üzerinde inceleme yapılacak olduğu zaman 1981 yılı içerisinde prof. Olarak yer alan Adolf Goetzberger aracılığı ile başlaması ve dünya geneli üzerinde birçok büyük olan projelerin APV tesisi kurulması ile başladı. Fakat Agrofotovoltaik olarak yer alan kaynak etkin arazi kullanımı projeleri sırasında araştırmacı olan kesim ilk olarak gerçek koşullar altında bir pilot için gerekli olan fabrika içerisinde teknolojilerin daha çok ekonomik, teknik, toplumsal ve ekolojik olan yönlerinde araştırmalar meydana geliyor. Araştırma projesi içerisinde meydana gelen durumlar karşısında da Alman Federal eğitim ve araştırma bakanlığı olarak bilinen BMBF ile sürdürülebilir kalkınma araştırmaları olarak bilinen FONA aracılığı ile finansa edilmesi dikkatleri çekmektedir.

Costance gölü yakınlarında söz konusu olarak yer alan Agrofotovoltaik pilot projeleri boş ekilebilir düzeylerde yer alan arazilerden daha fazla verim sağlanması için çalışmalarına devam ediyor. Fraunhofer enstitüsü aracılığı ile yönetimleri söz konusu olan Agrofotovoltaik ile kaynak etkin arazi kullanımları isminde yer alan proje kapsamında elektrik üretimleri sırasında kullanılmakta olan güneş modüller, ekili olan alanların üçte hektar bir bölümüne inşa edilmesi ile meydana geldi. Bu güneş modülleri ise 194 kw enerji üretimleri yapabilecek düzeylerde tasarımları yapıldı. Fotovoltatik sistem olarak yerleştirilmeleri yapılan ekili alanların hemen bitişiklerinde yer alan ekili bölüm, ortaya çıkmakta olan mahsullerin kıyaslamalarını yapabilmek için hiçbir değişime uğramadan yer almaya başladı.

Çiftçiler Agrofotovoltaik sistemler aracılığı ile ortalama olarak yüzde 80 seviyeleri ile mahsul üretim seviyeleri noktasında muhafaza edilmesi söz konusu oluyor. Bir yandan muhafaza edilmesi bir yandan da ek gelir kaynakları olabilecek elektrik üretimleri söz konusu oluyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir