Biontech Aşısı Koruma Oranı Kaç? Biontech Aşısı Yan Etkileri Ne Kadar Sürer, Yan Etkileri Neler?

Biontech Aşısı Yan Etkileri

Ülkemizde korona virüsten korunmak amacıyla uygulanmakta olan Biontech aşısının yan etkileri birçok birey tarafından merak edilmektedir. Gerek aşı olan gerekse aşı olacak kişiler Biontech aşısı hakkında bilgilenmek amacıyla ‘Biontech aşısı yan etkileri? koruma oranı? aşının yan etki süreleri gibi çeşitli birçok sorunun cevabını aratmaktadır. İşte bu merakla gidermek adına Biontech aşısı hakkında bilinmesi gerekenler..

Biontech Aşısı Yan Etkileri

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, ülkemizde uygulanmakta olan Biontech ve Sinovac aşıları hakkında çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

“Klinik gözlemlerimize göre, eğer alerjik bünyeniz varsa mRNA aşısı yerine tercihiniz varsa alerjik bünyelerde daha az yan etki yapan inaktif aşı olan Sinovac aşısını yaptırabilirsiniz. Çünkü, çalışmalarda sadece BioNTech değil diğer mRNA aşılarının daha çok reaksiyon yaptığı gözlendi. Ayrıca, mRNA aşıları, inaktif aşılara göre daha güçlü bağışıklık yanıtı yapıyor, immün sistem üzerine uyarıcı etkisi daha fazla olduğu için. Dolayısıyla, bağışıklık yanıtı zayıf olabilecek bünyeye sahip olanlar, mRNA aşısını tercih edebilir. Bunlar kim dersek, obezitesi bulunanlar, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı olanlar, kanser tedavisi görenler veya çeşitli hastalıkları nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar, eğer seçenekleri varsa mRNA aşısı olan BioNTech aşısını tercih edebilirler. Ancak yine onlarda da inaktif aşısının çalıştığını, işe yaradığını söylememiz lazım. mRNA aşıları tek dozdan bir hafta sonrasından itibaren bağışıklık oluşturmaya başlıyor, inaktif aşılar ise ancak ikinci dozdan 15 gün sonra belirgin bağışıklık oluşturuyor.”

Prof. Dr. Balık, “İleri yaştaki kişilerde de mRNA aşıları, daha etkin görülüyor ama onlarda bazı yan etki ihtimali daha fazla oluyor.” diye konuştu.

Biontech Aşısı Yan Etkileri

İki aşıyı yan etkileri açısından değerlendiren Balık, şunları söyledi:

“BioNTech aşısı, yan etki olarak daha fazla kendini gösteriyor. Bunlar, aşı yerinde ağrı, şişlik, ateş, vücut kırgınlığı gibi belirtiler BioNTech aşısında daha fazla görülüyor ama bunların hiçbiri risk oluşturmuyor, kişiyi ağır hastalık geçirme ve ölüm riskinden koruyor. İnaktif olan Sinovac aşısında ise bu tip yan etkiler ya olmuyor ya daha az gözüküyor.”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, aşıdan sonra oluşacak yan etkilere ilişkin değerlendirmede bulundu. Savaşçı, “Ben koronavirüs aşısı yaptırdım; bu Sinovac, BioNTech, Sputnik V de olabilir. Aşı yaptırdıktan sonra o gece akşamında hafif bir kol ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, özellikle BioNTech aşısından sonra biraz daha yoğun kas, eklem ağrıları, bulantı halsizlik biraz fazla olmakta. Bazı kişilerde ilk dozdan sonra, bazılarında da genel olarak ikinci dozdan sonra biraz daha ağır belirtiler olabilir.

Özellikle BioNTech aşısında mRNA aşısı olduğu için vücudun daha fazla antikor oluşturma çabası ile ne yazık ki yan etkiler biraz daha fazla görülüyor. Dolayısıyla kişi yan etkileri bilsin; ama bunun dışında özellikle 38 derecenin üstünde ateş, şiddetli boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı geçmiyorsa, koku, tat kaybı, ishal geliştiyse, eklem ağrıları 2 güne rağmen geçmemişse bu kişi koronavirüs de kapmış olabilir. Çünkü bu kişiler aşı yaptırmak için sağlık ocaklarına, sağlık kuruluşlarına gidiyorlar, yoğun bir ortama giriyorlar. Burada ya da iş ortamında virüsü kapmış olabilirler. Aşının yan etkilerini iyi irdelemek lazım. Her aşı yan etkisi virüs olmayabilir; ama sorgulamak lazım” diye konuştu.

Biontech Aşısı Yan Etkileri

Biontech Aşısı Yan Etkileri?

  • Aşı uygulamasının yapıldığı (Kol) bölgesinde ağrı, şişlik ve kızarıklık belirtileri
  • Yorgunluk hissi
  • Hafif derecede ateş ve titreme
  • Baş ağrısı
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Kusma ve ishal

Biontech Aşısı Koruma Oranı?

ABD’li ilaç fırması Pfizer ile BioNTech’in aşısının üçüncü aşama klinik deneme çalışmalarının sonuçlarında yüzde 95 oranında korona virüse karşı koruma sağlandığını duyurdu. Ek olarak 65 yaş üstü bireylerde etkinlik oranın yüzde 94 olduğu belirtildi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir