Spirulina nedir? Sorusunun en kısa cevabı, besin takviyesi olarak kullanılan mavi-yeşil bir alg türü verilebilir. İçerisinde yüksek protein, B vitamini ayrıca beta karaten gibi çoğu vitamin ve mineral bulundurur. Aynı zamanda spirulina, antioksidan, amino asit,klorofil olarak vegan diyetlerde çokça tercih edilmektedir. Bilimsel olarak yapılan çalışmalar spirulina’nın çoğu hastalığa iyi geldiğini kanıtlar niteliktedir.
Ayrıca antikanser, antiviral ve alerjik reaksiyonlara karşı etkili olduğu yönündedir. Ancak spirulina besin takviyesinin diğer ilaçlarla kullanımı hakkında mutlaka doktorunuza başvurmanız önerilir. Diğer bazı bilimsel çalışmalar koronavirüs olmak üzere influenza gibi viral hastalıklardaki enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğu gözlemlenmiştir.
Spirulina Tarihçesi
İlk olarak Orta Amerika’da bulunan Aztekler tarafından kullanıldığı biliniyor. NASA tarafından uzayda yetişebileceği şeklindeki önerilerinden sonra popüler olan buyosun türü gezegen üzerinde en kaliteli besin kaynakları arasında yer alır. Spirulinanın yetiştirilmesi zor olmayan bir işlemdir. Ancak yükske PH değerindeki alkali göller ve kontrollü koşullar içerisindeki büyük dış mekan havuzlarında da yetiştirilir. Üretilmesi en uygun ülkeler arasında. Yunanistan, Japonya, Hindistan, ABD ve İspanya’nın iklimi oldukça uygundur. Spirulina nedir? Sorusu ve Tarihçesi hakkındaki bilgilerden sonra şimdi faydalarını sizlerle paylaşalım.
Spirulina Faydaları
- Yüksek antioksidan içerir.
- Antienflamatuar özellik taşır.
- Kan basıncı seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur.
- Yüksek miktarda kullanılan spirulina kalp krizi, felç ve böbrek hastalıkları gibi çoğu hastalığın risk etkeni olan yüksek kan basıncını düşürebilir.
- Spirulina kötü LDL ve trigliserid düzeylerinin düşmesinde etkilidir.
- İyi huylu kolesterolünün yükseltilmesinde etkiye sahiptir.
- Vücutta oluşan yağ yapılarının oksitlenerek hasara neden olmasını önlemede etkilidir.
- İçerisindeki mavi yeşil algler kolesterol düşürmeye yardımcı olur.
- Kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir.
- Alerjik rinit belirtilerin azaltılmasında etkilidir. Günlük olarak alınan alerjik rinitli kişilerde burun akıntı ve tıkanıklığı gibi semptomların azaltılmasında yardımcı olur.
- Kaşıntının giderilmesine önemli etkiye sahiptir.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. Günlük olarak besin takviyesi olarak kullanıldığında gözle görülür rahatlamaya neden olur.
- Özellikle kansere karşı koruyucu özelliği ile ön plana çıkıyor. Spirulina hakkında yapılan çalışmalar OSMF (Oral Submukoz Fibrozis) adı verilen ve ağızda oluşan bir çeşit kanser öncesi lezyona karşı spirulinanın bir miktar etkili olduğunu kanıtlar niteliktedir. Ayrıca hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar ve çalışmalar kanser oluşumunu engelleyebileceğini kantılamıştır. Ayrıca çalışmalar tümör boyutunu küçültebileceğini göstermektedir.
- Spirulina besin maddesi kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Ayrıca bazı durumlarda diyabet için kullanılan ilaçlar gibi etkili olduğunu gösteren çalışmalar da bulunuyor.
- Son yıllarda hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda düşük kan şekeri, daha yüksek insülin seviyeleri ve gelişmiş karaciğer enzimini kolaylaştırdığı gözlemlenmiştir.
- Kan şekeri seviyelerinin uzun vadeli belirteci olan HbA1c’yi de düşürebileceğini gösteren çalışmalar da yapılmıştır. Özelikle Tip 1 diyabet hastalarında da spirulinanın antioksidan etkisinden faydalanılabilir.
- Spirulina besin takviyesi zayıflamaya yardımcı olur. Spirulina takviyesi yüksek besleyici ve düşük kalorili bir besin olarak bilinir. . Ayrıca Metabolizmayı hızlandırarak yakılan kalori miktarını artırır. Zayıflama diyetinize spirulina eklemek, beslenme kaybı yaşamadan ihtiyacınız dışı kalori almanızı önleyebilme özelliğine sahiptir.
- Bu besini kullananlarda kas gücünü ve dayanıklılığı artırabilme özellikleri bulunur. Spirulinanın antioksidan özellikleri, egzersizin neden olduğu oksidatif hasarı en aza indirmeye yardımcı olabilir.
- Bağırsak sağlığına iyi geldiği bazı çalışmalarda gözlemlenmiştir.
- Özellikle spirulinanın, yaşlanma sürecinde bağırsağınızdaki sağlıklı bakterileri korumaya destek olur.
- Spirulina fazla lif içermediği için diyetinize yüksek lifli gıdalarla kullanabilirsiniz.
- Kanda oluşan toksit maddelerin temizlenmesine önemli rol oynar.
- İçerisinde bulunan klorofil maddesi, kandaki toksit maddeleri temizlemeye yardımcı olur.
- Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Spirulinanın vücuda giren florür, demir, kurşun, cıva gibi toksitlere karşı savaş açan özelliğini bulan araştırmacılar çinko ile bu besinin kullanılabileceğini bildirmişlerdir.
- Spirulina besin maddesi anemi tedavisinde kullanılabilir. Yapılan birkaç araştırma da spirulina takviyelerinin kırmızı kan hücrelerinin hemoglobin içeriğini arttırdığını gözlemlemişlerdir.
- Son olarak spirulina besini mental sağlığı desteklemede önemli etkiye sahiptir. Psikolojik bozukluklarının tedavisinde spirulina’nın potansiyel bir etkiye sahip olduğunu savunur.
Yukarıda sizlere spirulina nedir?Tahihçesi ve faydalarını detaylıca aktardık. Birçok faydası olan bu harika besini kullananların yorumları da oldukça tavsiye edici niteliktedir. Bu yüzden besin takviyesi olarak kullanmanız önerilir.