Kadınlarda Hormonal Dengesizlik Neden Olur?

Kadınlarda Hormonal Dengesizlik

Kadınlarda hormonal dengesizlik, son dönemlerde oldukça sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olarak kabul edilmektedir. Gündelik hayatı da olumsuz bir şekilde etkileyen bu sağlık sorunu nedeniyle, kadınlar da oldukça zor durumda kalabilmektedir. Özellikle stres nedeni ile meydana gelen hormonal dengesizlik, ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir.

Günümüzde oldukça sık karşılaşılan hormonal dengesizliğin belli başlı belirtileri de bulunmaktadır. En sık karşılaşılan belirtiler ise uyku problemleri, depresyon ve kilo alımıdır. Peki, kadınlarda hormonal dengesizlik neden olur? Dilerseniz, birçok kişinin merak ettiği bu sorunun cevabını gelin ayrıntılı olarak hep birlikte inceleyelim.

Kadınlarda Hormonal Dengesizlik Nedir?

Hormonal dengesizlik, vücut içerisinde yer alan hormonların düzenli olarak salgılanmaması sonucu ortaya çıkan bir tür sağlık problemidir. Özellikle kadınlarda görülen bu sağlık probleminin belli başlı nedenleri de bulunmaktadır. Yanlış beslenme ve stres nedeniyle de ortaya çıkan hormonal bozukluklar, diğer hastalıkları da tetikleyebilmektedir.

Kadınlarda Hormonal Dengesizlik

Kadınlarda Hormonal Bozukluk Neden Olur?

Kadınlarda hormonal bozukluk çeşitli nedenlerden ötürü meydana gelebilmektedir. Zamanında tedavi edilmemesi durumunda hormonal bozukluk, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmekte ve diğer hastalıkları da tetikleyebilmektedir. İşte, kadınlarda meydana gelen hormonal bozukluğun nedenleri;

  • Günlük hayatımızda oluşan stres, zaman içerisinde hormonal bozukluğu sebep olabilmektedir.
  • Stresin yanı sıra düzensiz ve yanlış beslenme de hormonal bozuklukları kolaylıkla tetikleyebilmektedir.
  • Tüm bunların yanı sıra Regl olma dönemi, hamilelik ve menopoz zamanlarında da kadınlarda hormonal dengesizlik sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Yukarıda da görüldüğü üzere kadınlarda meydana gelen hormonal dengesizliğin birçok nedeni bulunmaktadır. Peki, kadınlarda hormonal dengesizlik belirtileri nelerdir?

Hormon Bozukluğu Belirtileri

Günümüzde oldukça sık karşılaşılan ve genellikle kadınları etkileyen hormonal bozukluğun birçok farklı belirtisi mevcuttur. İşte, en çok görülen o belirtiler;

  • Kısa süre içerisinde meydana gelen aşırı kilo alımı.
  • Zaman zaman artan saç dökülmeleri.
  • Göz bölgesinde hassasiyet ve göz kuruluğu.
  • Göğüslerde ağrı, kist ve hassasiyet sorunları.
  • Ani başlayan tüylenme problemi.
  • Vajinal bölgede oluşan kuruluk hissi.
  • Bağırsaklarda meydana gelen çeşitler sorunlar.
  • Yorgunluk, uyku problemleri ve depresyon.
  • Tüm bunların yanı sıra akne sorunu ve adet düzensizliği hormonal bozukluğun en temel belirtileri arasındadır.

Stres Hormon Bozukluğu Yapar Mı?

Gündelik hayatımızda meydana gelen stres, hiç kuşkusuz hem erkeklerde hem de kadınlarda hormonal bozukluğu tetikleyebilmektedir. Özellikle stres nedeniyle kadınlarda daha fazla bu sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Kadınlarda Hormonal Dengesizlik

Hormonal Bozukluğu Mide Bulantısı Yapar Mı?

Kadınlarda meydana gelen hormonal bozukluk, mide bulantısı yapabilmektedir. Özellikle HCG hormonunda oluşan değişimler nedeniyle kişilerde uzun süreli ve geçmek bilmeyen mide bulantıları oluşturabilmektedir.

Hormon Tedavisi

Kadınlarda hormonal dengesizlik tedavisi son derece kolay ve pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Gerekli tetkiklerin yapılmasıyla birlikte hormonal bozukluk yaşayan kişilere ilaç ve krem verilmektedir. Söz konusu ilaç ve kremlerin düzenli olarak kullanılmasıyla birlikte hormonal bozuklukta kısa süre içerisinde tedavi edilecektir.

Hormon bozukluğu tedavisi ne kadar sürer sorusu oldukça sık sorulmakta ve merak edilmektedir. Bu sorunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Tedavi süresi rahatsızlığın boyutuna göre uzman hekimlerce planlanmaktadır.

Hormon Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hormon bozukluğu zamanında tedavi edilmez ve tedavisi aksatılırsa ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda hormon bozukluğu erken menopozu, yumurtalık kanserini, birincil yumurta yetmezliğini ve polikistikoversendorumunu tetiklediği orta çıkmıştır.

 Kadınlarda hormonal dengesizlik tedavisinin erken yapılması son derece önem arz etmektedir. Eğer yukarıda bulunan belirtiler sizlerde de var ise mutlaka zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir