Çalışmayan Anne Doğum Parası Ne Kadar, Nasıl Alır?

Çalışmayan Anne Doğum Parası Ne Kadar, Nasıl Alır?

Uzun yıllardır çalışan anneler için doğum parası ödemesi yapılıyordu ama çalışan anneler için böyle bir ödeme bulunmuyordu. Ta ki 2015 yılında çıkartılan bir yasa sayesinde çalışmayan anneye doğum parası ödemesi yapılmaya başlandı. Doğum parası olarak bilinen bu doğum yardımı Aile Bakanlığı aracılığı ile ödenmektedir.

Çalışmayan Anneler Doğum Parası Alır mı?

Çalışan anneler doğum öncesi ve sonrası ayrıldıkları doğum izni sebebi ile doğum parası alma hakkına sahiptirler. Çalışmadıkları bu süre için SGK tarafından toplu olarak doğum parası ödemesi yapılmaktadır. Çalışmayan anneye doğum parası ise aslında verilmemektedir. Çünkü doğum parası çalışan annelere ödenen bir ücrettir.

Çalışan anneye doğum parası haricinde emzirme ödeneği ismi altında süt parası verilmektedir. Çalışmayan anneye emzirme ödeneği verilmezken şayet eşi sigortalı çalışan ise 232 TL tutarında ki 2021 emzirme ödeneği için SGK’ya dilekçe ile başvurması gerekmektedir.

Çalışmayan Anne Doğum Parası Ne Kadar, Nasıl Alır?

2021 Doğum Yardım Parası Ne Kadar?

Çalışan ve çalışmayan annelere sunulan haklardan biri olan doğum yardımı Aile Bakanlığı tarafından verilen bir ödenektir. Çocuk sayısına göre değişiklik gösteren doğum yardımı 2020 ücretleri ile aynıdır.

Aile Bakanlığı 2021 doğum yardımı parası; 1. çocuk için 300 TL iken 2. çocuk için 400 TL ve 3. çocuk içinde 600 TL olacak şekilde tek seferlik ödenmektedir. 3. Çocuktan sonrası için doğum yardımı hakkı verilmemektedir.

Çalışmayan Anneler Doğum Parasını Ne Zaman Alır?

Doğum yapan anne ister çalışıyor olsun isterse de çalışmıyor doğum parası için başvuruda bulunabilir. Doğum parası için başvuru yapabilmenin tek şartı ise sağlıklı çocuk dünyaya getirerek doğum yapmış olmasıdır.

Doğum Yardımı Kimlere Ödenir?

Çocuğun doğumundan sonra başvuru yapılabilen doğum parasından Sadece Türk vatandaşları yararlanabilmektedir. Doğum yardımı ödemesi için öncelik anneye aittir. Ancak annenin yabancı uyruklu olması ya da vefat etmiş olması durumunda doğum parası için başvuru işlemlerini Türk vatandaşı olan baba yaparak bu ödemeyi almaya hak kazanabilir.

TC vatandaşlığından çıkma izni alarak artık Türk vatandaşı olmayan kişilerinde Türkiye de doğum yapması durumunda doğum yardımı alma hakları bulunmaktadır.

Çalışmayan Anne Doğum Parası Ne Kadar, Nasıl Alır?

Çalışmayan Anneye Doğum Parası Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Doğum parası başvurusu için Sosyal hizmetler merkezinde form doldurmanız istenmektedir. Ayrıca bazı belgelerinde aslının yanınızda olması hatta bir adette fotokopisinin başvuru esnasında teslim edilmesi gerekmektedir. Çalışmayan anneye doğum parası başvurusu için gerekli evraklar;

  • Başvuru yapan annenin ya da babanın kimliği
  • Çocukların kimliği
  • Yeni doğan bebeğin doğum belgesi

Tüm bu belgelerin aslını ibraz ederek ve doldurduğunuz dilekçeye fotokopilerini ekleyerek doğum parası başvuru işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

2021 Doğum Yardımı Sorgulama

Doğum parası için başvuru yaptıktan sonra kısa süre içerisinde PTT kanalı ile yardım ödemeniz yapılacaktır. Bu süreç içerisinde doğum parası başvuru takibi için E-Devlet doğum yardımı sorgulama işlemi yapmanız mümkündür. Peki, adım adım doğum yardımı sorgulama nasıl yapılır?

  • Öncelikle E-devlet giriş şifresine sahip olmanız gerekmektedir. E-Devlet şifreniz yok ise şifre alabilir ya da doğum yardımı sorgulama işlemini “183” ile “144” no’lu Aile Bakanlığı çağrı merkezleri vasıtası ile yapmalısınız.
  • E-Devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna yazacağınız metin “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” olacaktır.
  • Aramanızın sonucunda yapmış olduğunuz başvuru tarihi, ödenecek tutar ve başvuru durumunu görebilirsiniz.

Çalışmayan Anneye Çocuk Parası Nereden Alınır?

Çalışmayan anneye doğum parası başvuruları Aile Bakanlığına bağlı sosyal hizmetler merkezleri aracılığı ile kabul edilmektedir. Başvuru sonrasında ise doğum parası ödemeleri en yakın PTT şubesinden kimlik ibrazı ile yapılır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir