Botnet Nedir?

Botnet Nedir

Botnet nedir ve etkileri nelerdir günümüz dünyasında ve insanlar tarafından merak edilmektedir. Teknolojinin gelişmesi ve verilerin tehlikeye atılmasına neden olacak riskler ebetteki insanlık adına önem arz etmektedir. Kişilerin bilgisayar veya internet ağlarına kötü yazımlar kullanarak birden fazla ağın ele geçirilmesi sağlanır böylelikle bilgisayarlar casus yazılımla uzaktan kontrol dilebilir hale gelir. Bilgisayarların kontrollerini ele geçirmekle kalmayan yazılım birçok bilgisayarı organize ağ haline getirir, virüslü ağ ve bilgisayarların uzaktan yönetilen ‘bot’ haline gelmesiyle siber saldırılar düzenlenir ve bunu otomatik sistemli hale getirir. Siber saldırılar ise genellikle kötü amaçlı yazılımların diğer ağlara dağıtılmasına, veri hırsızlığında ve sistemlerin çökmesinde kullanılmaktadır. Kelime anlamı olarak Botnet nedir in açıklaması ise: iki kelimenin birleşiminden oluşan Botnet robot ve network kelimelerinden gelmektedir suçluların çok sayıda ağı robot haline getirmesi bu kelimeyi bize daha anlamlı kılacaktır.

Botnet Nedir? | Botnet Saldırıları Nasıl Önlenir?

Botnet saldırıları da diğer virüs saldırılarının engellenmesiyle aynı şekilde yürütülmektedir ancak saldılar için garanti bir güvenlik yöntemi de bulunmamaktadır. Bilgisayarları casus yazılımlar ve virüslerden korumak ayrıca karşılaşılabilecek riskleri de büyük ölçüde azaltabilmek için birkaç temel çözüm yolu bulunmaktadır bu çözüm yolları ise şu şekilde belirtilmektedir:

  • Kişinin kullandığı bilgisayar, telefon ve tablet gibi tüm cihazlarında lisanslı anti virüs programı kullanmalıdır. Cihazların belirli rutinler halinde güncellenecek şekilde kurulmalıdır. Lisans süresi dolan güncel olmayan virüs programları cihazlarda tam anlamıyla koruyucu etki sağlamayacağı gibi Botnet saldırısı ve diğer virüs saldırılarına da açık hale getirecektir.
  • Güvenli olmayan sitelerden uzak durulmalıdır. Site ve e-posta adreslerinde ise kaynağının güvenilir, bağlantılarının resmi ve içeriğinin orijinal olmasına dikkat edilmeli ayrıca araştırılmalıdır.
  • Kullanılan bilgisayar ve cihazların yanı sıra internet ve ağ bağlantısında saldırılara maruz kalacağı düşünülerek ağ güvenliği sağlanmalıdır. Ağ güvenliği sağlamak için öncelikle kullanılan WİFİ ağında güvenilir kullanıcı adı ve şifresi belirlemek, koruma altına alma ve belirli sıklıklarda bu işlemleri tekrar etmek gerekmektedir. Cihazda belirlenen kullanıcı adları ve şifreler karmaşık ve çift faktörlü olmalıdır.
  • Gelen e-postalar da indirilecek belge ve dosyaların indirilmeden hemen önce virüs programıyla taranması ve öncesinde önlem alınması gerekmektedir.
  • Bağlanılan sitelerde olası virüs ve saldırıları engellemek için güvenlik ve gizlilik seçenekleri de kontrol edilmelidir.
  • Şirketler, kurumlar ve kişiler Botnet nedir? Virüs nedir ve alınacak önlemler nelerdir? Konusunda bilinçlendirilmeli ve siber güvenlik adına eğitimler verilmelidir.

Botnet Nedir

Botnet Saldırısı Nasıl Yapılır?

Botnet saldırıları sayesinde birden çok cihaz robotlaşır ve böylelikle saldırı daha otomatik ve hızlı hale gelir. Botnet saldırısıyla binlerce cihaz ele geçirilir, belirli komutlarla da diğer cihazlara yayılımı sağlanır. Botnet saldırısının birden fazla yolu bulunmaktadır. Botnet saldırısı nasıl yapılır en bilinen birkaç yöntemi ise şunlardır:

  • DDoS saldırısı olarak bilinen Botnet saldırı, birden çok bot hesap kullanarak web sitesine aynı anda bağlanmaya çalışmak sitede aşırı yüklenmeye yol açmaktadır. Aşırı yüklenme ve web trafiğiyle karşılaşan site böylelikle kullanılamaz hale gelir.
  • E-posta bilgilerine yönelik bir diğer Botnet saldırısı ise kişilerin kimliklerine yöneliktir. Kişilerin hesap, kimlik ve kart bilgilerine saldırıp çalmayı amaçlayıp kullanıcı adlarını ve şifrelerini elde eder. Bilgileri çalmaya yönelik olmayan bir diğer e-posta yoluyla yapılan Botnet saldırısı e-posta yardımıyla kişilere ek gönderir gönderilen ekler ise içerdikleri virüsler yoluyla Botnet hesaplarının çoğalmasına ve ağın genişlemesine yardımcı olur.
  • Kişisel hesapları ele geçirilmesiyle düzenlenen bir diğer Botnet saldırı türü ise ağ ve cihazlara verilen komutlarla sitelerin, reklam ve ürünlerin tıklanma sayısının artmasına yardımcı olur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir