Hamilelik hem fiziksel hem de ruhsal değişimlerin sıkça yaşandığı zor bir süreçtir. Bu süreçte her anlamda yaşananlar kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Gebelik sürecinde karşılaşılan durumlardan biri de hamileliğin ciltte bazı değişikliklere yol açmasıdır. Ancak herkes için tek bir bilgi söz konusu değildir. Hamileliğin hangi kadının cildine nasıl etki edeceği ve ne tür bir cilt değişikliği olacağı genellikle tahmin edilememektedir. Anne adaylarından kimileri bu süreçte en ufak bir cilt sorunuyla bile karşılaşmayabiliyorken kimi anne adayları için bu süreç karında oluşan çatlaklar, ciltte meydana gelen yağlanma ve kuruluk, kaşıntı gibi rahatsızlıklarla çok zor geçebilmektedir. Yine kimi anne adaylarında bedenlerinin değişik bölümlerinde lekeler ortaya çıkabilmektedir. Tüm bu cilt değişikliklerinin kaynağı hamilelik sürecinde artan hormonlardır. Gelin, hamilelik sürecinde oluşabilecek olası cilt değişikliklerine aşağıda daha yakından bakalım. İşte hamileliğin cilt üzerindeki etkisi…
Avuç İçerisinde Kızarıklık
Hamilelik dışı bir zamanda meydana geldiğinde bir karaciğer rahatsızlığı belirtisi olarak kabul edilebilecek bu durum hamilelik sürecinde fizyolojik sebeplerle meydana gelebilmektedir. Genellikle avuç içerisinde ve bazen de ayak tabanlarında meydana gelebilmektedir. Latince dilinde palmar eritem olarak da adlandırılan bu durumun sebebi de yine gebelik kaynaklı artan hormonlar olarak kabul edilmektedir. Kaşıntı biçiminde de ortaya çıkabilen bu durum yoğun olduğunda nemlendirici kremler kullanılabilmektedir. Eğer nemlendirici de işe yaramıyorsa uzman bir hekime başvurmakta fayda vardır. Hamileliğin cilt üzerinde sıklıkla görülen etkilerinden biridir.
Örümcek Biçiminde Damarlanmalar
Bunlar çoğunlukla yüz ve boyun bölgelerinde bazen de karında meydana gelebilmektedirler. Merkezinde bir damar ve damardan çevresine sanki bir örümceğin ayakları gibi ışınsal biçimde genişleyen kılcal damarlanmalar biçimindedirler. Bu damarlanmalar da hamilelik dışı bir zamanda meydana geldiklerinde bir karaciğer rahatsızlığı belirtisi olarak kabul edilebilecekken gebelikte fizyolojik olarak meydana gelebilmektedirler. Çoğunlukla hamilelik bittikten sonra yok olmaktadırlar. Ciddi bir probleme neden olmadıklarından tedavi gerekmemektedir.
Çatlaklar
Hamilelik sürecinde neredeyse her kadında karın, göğüs ve kalçalarda çatlaklar meydana gelmektedir. Bu çatlaklar cildin aşırı gerilmesi kaynaklı değişikliklerdir ve genellikle kaşıntıya da sebep olmaktadırlar. Hamilelik zamanında kırmızı olarak görünen bu çatlaklar doğumdan sonra gümüş rengine dönmekte ve kalıcı olmaktadırlar. Bu çatlakların hamileliğin cilt üzerindeki kalıcı etkilerinden olduğunu söylenebilmektedir. Bu çatlaklar nadiren de olsa kozmetik anlamda problem olacak kadar yoğun olabilmektedirler. Yine kimi anne adaylarında aşırı kilo alınmasına rağmen çatlaklar görülmemekte kimi anne adaylarında ise hamileliğin başından itibaren çatlaklar görülmektedir.
Kimi kadınlarda krem kullanmalarına rağmen çatlaklar oluşabilirken kimi kadınlarda hiçbir önlem almamalarına rağmen çatlaklar oluşmamaktadır. Çatlakların kalıtımsal bir yanının olduğuna inanılmaktadır. Bu çatlakları tamamen engellemek gibi bir durum söz konusu olmasa da çatlak kremleri kullanmanın birtakım faydaları vardır. Cildi nemlendiren ve esneten bu kremler çatlaklarla beraber gelen kaşıntının geçmesi anlamında da etkilidirler. Çatlak kremlerinin fiyatları yüksek olduğundan bazı anne adayları alternatif olarak badem yağı kullanmakta ve bu yağın aynı işlevi gördüğünü söylemektedirler. Hamilelik sürecinde sıvı alınması da çok büyük önem taşımaktadır. Yeterli sıvı miktarı vücudu gerilmeye karşı daha dayanıklı yapmaktadır.
Benler
Hamilelik sürecinde ilk defa ortaya çıkan benlerin veya sayıca çoğalmalarının çoğunlukla kanserle bir ilgisi bulunmamaktadır. Buna karşın yine de hızlı bir büyüme içerisinde olan benlerin cildiye uzmanı bir hekim tarafından değerlendirilmesi faydalı olacaktır.
Meme uçlarında ve vücudun bazı diğer yerlerinde koyulaşma, saç dökülmesi de hamileliğin cilt üzerindeki diğer birtakım etkileri olarak söylenebilmektedir.