Sağlıklı Bir Diyet Nasıl Olmalı?

Sağlıklı Bir Diyet Nasıl Olmalı?

Sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürdürmek için yenilen ve içilen besinlere dikkat edilmelidir. Günümüzde yanlış beslenme kaynaklı birçok hastalık kişilerin yaşamlarını kaybetmelerine yol açmaktadır bu durumda aklımıza takılan önemli sorulardan biride sağlıklı bir diyet nasıl olmalı? Sorusudur. Yanlış beslenmek kaynaklı hastalıklardan biri olan obezite vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkmaktadır tedavi edilmediği sürece kişide farklı birçok hastalığa neden olmaktadır, bir diğer yanlış beslenme kaynaklı hastalık olan şeker hastalığı gözler ve böbreklerde kalıcı hasara neden olmaktadır. Yanlış beslenme kaynaklı hastalıkları ve onların vücuda verdiği hasarları engellemek ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için beslenme programları uygulanmalıdır.

Yapılacak diyet bilgili uzman kişiler tarafından hastanın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır. Kişiye özel olmayan uzman olmayan kişilerin tavsiyeleriyle yapılan diyetler insan sağlığında büyük problemler yaratabilmektedir. Sağlıklı bir diyet için gerekli olan kıstas uygulanan diyetin bulunabilir ve sürdürülebilir olmasıdır. Tek tip beslenme ve tek tip sağlıklı olmayacağı gibi yapılacak diyet ve tüketilecek besinler kişinin sağlık durumuna, kilosuna, yaşına, metabolizma hızına, sosyo-ekonomik durumuna ve hali hazırda bulunan hastalıklarına göre belirlenmelidir.

Sağlıklı bir diyet için öncelikle yapılması gereken,  diyet ve diyet listesinin uzman diyetisyenler tarafından kişilerin günlük olarak alması gereken kalori miktarına göre öğün atlamaksızın gerekli ve besin değeri yüksek tüm gıdaların tüketilmesi sağlanarak yapılmalıdır. Kalori sınırı aşılarak, gereğinde az veya fazla besin tüketilerek veya öğün atlanarak uygulanan diyetler sağlıksız ve bilinçsiz olduğu kadar kullanılmaması gerekmektedir.

Sağlıklı Bir Diyet Nasıl Olmalı?

 

Sağlıklı Ve Kalıcı Kilo Nasıl Verilir?

Sağlıklı ve kalıcı kilo nasıl verilir? Sorusunun cevabı sağlıklı bir diyet ve diyet listesinden geçmektedir. Uzman diyetisyen tarafından kişinin yaş, cinsiyet, kilo, boy ve kullandığı ilaçlarla birlikte sağlık durumu göze alınarak hazırlanan diyet bunun yanında uygulanacak yöntemler ve sporla sağlıklı ve kalıcı kilo verilmektedir. Diyetisyenlerin ve sağlık uzmanlarının beslenme ile ilgili verdiği öneri ve yöntemler mevcuttur, bu öneri ve yöntemler şu şekilde belirtilmektedir:

  • Günlük yeterli miktarda yapılan egzersizler ve spor yapmak kilo kontrolünü sağlayıp aşırı kilo alımını engelleyecektir ayrıca diyetle birlikte yürütülen egzersizler sağlıklı bir vücuda sahip olmaya ve kalıcı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olacaktır.
  • Lifli gıdaların kişide tokluk hissi yarattığı bilinmektedir diyet sırasında sıklıkla tüketilen lifli gıdalar hem tok kalma süremizi artıracak hem de tokluk hissi yaratarak alınacak fazla kalorileri engelleyecektir.
  • Besinleri yavaş çiğnemek kişide hem sindirimin kolaylaşmasını sağlayacak hem de tokluk hissi yaratacaktır bunun yanı sıra meyve ve sebze tüketmek sağlıklı ve kalıcı kilo vermek isteyenler için sıklıkla önerilir.
  • Egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek kadar kalıcı kilo vermek için gerekli olan bir diğer faktör düzenli uyku uyumak ve günü başlatan kahvaltı öğününü aksatmamaktır.
  • Şekerli gıdalardan uzak durmak ve yiyecekleri daha küçük porsiyonlarda servis etmek kişilerin daha az kalori almasına ayrıca kalıcı kilo vermesine katkı sağlamaktadır.

Sağlıklı Kilo Vermenin Önemi Nedir?

Uzun vadede yapılacak sağlıklı beslenme ve egzersizlerin sonucunda kişi hedeflediği ideal kiloya ulaşması aynı zamanda ulaştığı kiloyu korumasına sağlıklı ve kalıcı kilo verme denilmektedir. Sağlıklı kilo verme kişide ilerde yaşayacağı olası hastalıkları ve hastalık risklerinin önüne geçecektir ve uzun vadede koruma sağlayacaktır. Ayrıca sağlıklı kilo verme depresyon riskini azaltmakta, kalp ve damar sağlığına olumlu katkılar sağlamaktadır ve de metabolizmayı düzene sokarak yaşanacak hızlı kilo vermeler ya da aşırı kilo almaların önüne geçecektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir