Adil Kullanım Kotası Neden Çabuk Doluyor?

Adil Kullanım Kotası Neden Çabuk Doluyor?

ADSL kullanan veya kullanmış olan kişilerin birçoğu interneti basit şeyler için kullanılmaktadır ve ülkemizde de Internet kullanıcılarının çoğu sosyal medya veya ticaret işleri yapmak için interneti kullanmaktadır. Normal koşullarda bu tarz kullanımlar ile Adil kullanım kotası dolması hemen hemen imkansızdır ama internet kullanıcıların çoğu Adil kullanım kotası dolması nedeni ile şikayetçi olmaktadır. Eğer çok fazla internet gezentisi yapmanıza rağmen Adil kullanım kotası dolduğu için sıkıntı yaşıyorsanız, Adil kullanım kotasının dolma sebepleri şunlardır.

  • Dosya indirme sistemleri.
  • Güncellemelerin çok sık yüklenmesi.
  • Görüntülü ve sesli görüşmeler.
  • Sosyal medyada sürekli video izlemek.
  • İnternetiniz üzerinden tv izlemek ve radyo dinlemek.
  • Casus yazılımlar ve virüsler.
  • Kablosuz modem kullanımı ve güvenliğinde sorun yaşamak.

Adil Kullanım Kotası Çözüm Yöntemleri

Aslında geçekçi olmak gerekirse Adil kullanım kotasının kalkması neredeyse imkânsız bir olasılıktır. Haliyle bu tarz mantık dahilindeki senaryolar üzerinden gitmekte faydalıdır. Dünyanın pek çok ülkesinde bu tür bir uygulama mevcuttur. Yani sadece Türkiye\’ye özgü bir durum olmamaktadır ve Temel prensiplere dayalı ufak tefek değişikliklikler olmakla birlikte her ülke bu tip bir kısıtlamaya gidiyor fakat şartların çok daha adil olduğunu fark ediyoruz. Haliyle yabancı ülkelerin sunduğu alternatif çözümlere bakıp kendimize bir yol çizebiliriz peki adil kullanım kotası çözüm yöntemleri nelerdir?

  • Yoğun saatlerde hızın düşürülmesi, yani özellikle İngiltere\’de yaygın olan bu sistemde de servis sağlayıcılar yoğun saatlerde hızı biraz aşağıya çekmektedirler. Yoğunluk kalkınca yine eski haline gelir fakat bu sınırlama ülkemizdeki gibi katlarca değil internet kullanımını çok da etkilemeyecek %30 seviyesinde olmaktadır. Örnek verecek olursak, internet 50Mbps ise 35Mbps\’de sabitlenebilir fakat bu bir sürekli bir çözüm değildir.
  • Günün belirli saatlerinde kotanın devre dışı kalması, bu işlem özellikle Amerika ve Kuzey Avrupa ülkelerinde uygulanan sistemde internetin yoğun olmadığı saatlerde, yani ekseriyetle gece yarısından sabaha kadar, adil kullanım kotası devre dışı kalmaktadır. Bu bizde yani Türkiye’ de var ama münferit bir servis olarak ekstra faturalandırılıyor.
  • Kota sınırının arttırılması veya daha uygun bir tarifeye geçmek.

Adil Kullanım Kotası Neden Çabuk Doluyor?

Adil kullanım kotası kalkacak mı?

Adil Kullanım Kotasının kalkacağı yönde Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun açıklamaları vardır ve açıklamalar, 1 Mayıs 2017 yılı itibarı ile mevcut Adil Kullanım Kotası limitlerinin ve hız sınırlarının iyileşmesi konusunda Bilgi Teknolojileri Kurumu ve internet servis sağlayıcıları büyük adımlar atmışlardır. Normal şartlar dahilinde internet hızı ne olursa olsun Adil Kullanım Kotasını aşan kullanıcıların 3Mbit/s internet kullanması yerine her kullanıcının tarifesindeki hızı ile orantılı olarak hız düşümü gerçekleştirilme çalışmalarına başlandı. Örnek olarak 16 Mbit/s internet hızına sahip bir kullanıcı Adil Kullanım Kotasını aştığında hızı 5Mbit/s olarak sabitlenir. 24 Mbit/s hıza sahip bir kullanıcı da adil Kullanım Kotasını aştığında hızı ay sonuna kadar 8Mbit/s kadar değişmektedir. Adil Kullanım Kotaları her ayın 1. Gününde yenilenir.

Adil Kullanım Kotası Ne Zaman Kalkacak?

Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun Adil kullanım kotası hakkında aldığı karar ile 1 Mayıs 2017 değişiminin haricinde 31 Aralık 2018 yılında Adil Kullanım Kotası kavramının tamamen kalkması beklenmişti fakat internet servis sağlayıcıları bu konuda çalışmalarına devam etmek ile birlikte 2019 yılının ilk gününde Adil Kullanım Kotası bulunmayan internet hizmeti alacağız denmişti. Buna karşın internet servis sağlayıcıların tarifelerin ücretlerini değiştirecek mi, değiştirecekse ne kadar fark alınacak gibi son yıllarda şimdilik konuyla alakalı herhangi bir açıklama bulunmuyor.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir