Dünyanın nefes almasını sağlayan ağaçlar, genellikle düz ve cansız gibi görünen bitki gruplarıdır. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar, ağaçların iletişim kurma kabiliyetinin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ağaçlar birbirleri ile iletişim kurabilir mi sorusunu yönelten ve bu iletişim nasıl kurulabildiğini merak eden bireyler, yapılan araştırmalar sayesinde net bir cevap alabilmektedir.
Ağaçlar, insanlar ve hayvanlar gibi farklı sesler çıkartarak birbiri ile iletişim kuramamaktadır. Ağaçların birbiri ile kurduğu iletişim, sessiz ve yerin altından gerçekleşmektedir. Bu da, ağaçların iletişiminin kökler aracılığıyla kurulduğunu ortaya çıkartmaktadır. Bir ağacın diğer bir ağaç ile nasıl iletişim kurduğunu ve bu iletişimin nasıl şekillendiğini merak eden bireyler, aşağıdaki başlıkları inceleyerek detaylı bilgi alabilmektedir.
Ağaçların İletişimi Nasıl Olur?
Ağaçlar, köklerinin var olduğu alana yakın bir yerde bulunan diğer bitki ve ağaçlar ile iletişim kurabilmektedir. Ağaçların iletişimi, kökler yardımı ile olmaktadır. Bu noktada kökler, diğer bitkilerin köklerinin nasıl bir durumda olduğunu tespit edebilmekte ve buna bağlı olarak iletişim kurabilmektedir.
Ağaçların iletişimi her zaman olumlu yönde şekillenmemektedir. Bir ağaç, diğer bir ağaç ile iletişim kurarak ona yardım edebileceği gibi, ona düşman olabilir ve topraktan faydalanacağı besinlerini almak için harekete geçebilir. Bu durum bitkinin besin düzeyine, toprağın durumuna ve ağaçların kök şekillerine bağlı olarak değişebilmektedir. Ağaçların kurduğu iletişim ile ilgili detaylı bilgi almak için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.
- Ağaçlar, köklerinde bulunan bir çeşit mantar ile iletişim kurabilmektedir.
- Anne ağaç olarak adlandırılan ve bulunduğu bölgenin en sağlıklı ve büyüğü olan ağaçlar, çevresindeki fidanlara bu mantarlar yardımıyla besin takviyesi yapabilmekte ve fidanların büyümesini sağlayabilmektedir.
- Karaceviz gibi bazı ağaç türleri, bulundukları toprakta hakimiyeti sağlamak için mantarlar aracılığıyla zararlı madde gönderimi yapmakta ve diğer ağaçların zehirlenerek ölmesine neden olmaktadır.
- Bazı ağaç türleri, etrafındaki ağaçlardan besin çalmakta ve kendilerini güçlendirmektedir.
- Aynı bölgede bulunan ve aynı toprağa bağlı olan ağaçlar birbiri ile olumlu veya olumsuz iletişimini hiç kesmemektedir.
- Ağaçlardan bir tanesi hasta olduğu zaman, toprağa mantarlar aracılıyla bu hastalık bakterisini bırakabilir ve diğer tüm ağaçların ölmesine sebebiyet verebilir.
- Ağaçlar, yer üstünden bakıldığı zaman birbirinden uzak ve bağımsız olarak görünüyor olsa dahi, toprağın altından birbirleri ile iletişime geçebilmektedir.
Yukarıda da görülebildiği gibi, ağaçlar hakkında bilmediklerimiz mevcuttur. Ağaçların yer üstünden görünen halleri ile yerin altındaki halleri oldukça farklıdır.
Ağaçlar Ağlar Mı?
Ağaçların iletişim kurduğunu öğrenen bireyler, ağaçlar ağlar mı sorusuna da yanıt aramakta ve ağaçların duygu hislerini öğrenmek istemektedir. Bu noktada bilinmesi gerekir ki, her ağaç ağlamaz. Zira bir ağacın ağlaması ya da ağlıyor gibi gözükmesi tamamen salgılardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle ağaçlar çevrelerinde olan çoğu şeyi hissedebilse de, ağlama yetisi olan canlılar değildir.
Pek çok insan, bazı ağaçların gövde ve yapraklarından çıkan sıvıların gözyaşı olduğunu düşünmektedir. Ancak bu sıvılar, çoğunlukla ağacın besin kanallarından çıkan bir tür salgı maddesidir. Örnek vermek gerekirse incir ağacından meyve toplayınca akan sütümsü yapı, meyvenin ağaç ile kurduğu kanalda salgılanmaktadır. Bu nedenle ağaçların ağlaması söz konusu olmamaktadır.
Bitkiler Kendi Aralarında Konuşur Mu?
Kökü toprağa olan her canlının birbiri ile iletişim kurduğu, bilim insanları tarafından ortaya çıkartılmıştır. Bitkiler kendi aralarında konuşur mu sorusuna yanıt arayan bireyler, bu bağlamda ağaçlar da dâhil olmak üzere köklü ve topraktan beslenen bitki türleri birbiri ile iletişim kurabileceğini yardımlaşabileceğini veyahut birbirlerine düşman olabileceğini bilmelidir.