SGK İdari Para Cezaları Nelerdir?

SGK İdari Para Cezaları Nelerdir?

Kurumun belirlediği yasaklı fiiller, işveren tarafından işlenirse idari ceza parası alır. her yıl asgari ücrete yapılan zamla birlikte, SGK idari para cezaları da güncellenir. İşveren, işe aldığı her kişinin giriş ve genel sağlık sigortası bildirgesini, belirlenen süre boyunca kuruma ulaştırmakla sorumludur. Bu süre içinde, uygun şartları sağlayarak bildirisini yapmayan işverene, sigortalı başına brüt asgari ücret miktarından ceza kesilir.

İşveren, sigortasız işçi çalıştırıyorsa, işe aldığı işçinin işe giriş tarihini zamanında bildirmemişse ya da ihbar edilmişse bu durumda ödeyeceği ceza miktarı iki katına çıkmış olur. Eğer işe giriş bildirisi yapılmadığı için ceza kesilmişse ve bir yıl içinde ikinci kez tespiti yapılırsa, bu durumda mevcut ceza miktarı beş katına çıkmış olur.

Bu yazımızda SGK idari para cezaları nelerdir? sorusuna cevap arayacağız.

SGK İdari Para Cezaları Ödeme

4A sigorta kolunda çalışan işçilerin, işe başlama sürelerinin geç bildirilmesi sonucunda, işletmeye idari para cezası uygulanır. İdari para cezası, faiz ve gecikme zammı içermeyen ana paranın bütününü ifade eder. İşverenin ödemeyi, cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içinde ödemesi gerekir. Eğer bu süre içinde ödenirse belli oranlarda indirim yapılır.

15 günün sonunda, tebligat süresi sona erer ve işverenin hesabına gecikme zammı ve faiz işlemeye başlar. İşverenler SGK idari para cezaları ödeme işlemini anlaşmalı tüm bankalardan yapabilir. Buna ek olarak tüm PTT şubelerinden ödeme yapmak da mümkündür. SGK ile anlaşmalı ödeme yapılabilecek bankalar aşağıdaki gibidir:

  • Ziraat Bankası
  • İş bankası
  • Vakıf Bank
  • Halk Bankası
  • Garanti Bankası
  • Deniz Bank
  • Türkiye Ekonomi Bankası
  • Yapı Kredi Bankası

SGK tarafından belirlenen idari para cezasını ödeyebilmek için, borcun tebliğ yoluyla işverene ulaşmış olması gerekir. Ayrıca mevcut tebliğ tarihinin sisteme girilmiş olması da önemlidir. tebliğ tarihinin girilmediği durumlarda üzerinize bir borç görünmeyeceği için, ödeme yapmanız da mümkün değildir.

İdari para cezası ödeme sırası şekildedir:

    • E Devlet şifresi ile, SGK borç ödeme sayfasına girilmesi gerekir.

 

  • Sisteme giriş sağlandıktan sonra, 4a işveren tahsilatları ve Sorgu Tipi; İşveren İPC tahsilatı bölümünden kolaylıkla ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. 

 

Ödemelerinizi yapabilmek için 26 haneli SSK sicil numaranızı biliyor olmanız gerekmektedir.

SGK İdari Para Cezaları Nelerdir?

SGK İdari Para Cezaları İndirim

Ülkemizde mevcut sosyal güvenlik sistemi, sigortalı işçiler ve bağkurlu işverenlerden toplanan primlerden meydana gelir. Sistemin hatasız ve düzgün bir şekilde işleyebilmesi için, kişilerin bazı kurallara uyması beklenir.

İdari para cezası uygulanan kişiler, bazı durumlarda ödemelerinde sıkıntı yaşayabilmektedir. Bu kişiler ödeme miktarlarında indirim ya da mevcut borcu erteleme gibi seçenekleri olup olmadığını merak ediyor. SGK idari para cezaları indirim iki şekilde olabilir:

  • Peşin ödeme durumlarında, işverenlere %25 oranında bir indirim uygulanır. Bu indirim türü ya da alanı ne olursa olsun, 15 gün içinde ödenen tüm idari para cezalarında geçerlidir.
  • Bir diğer indirim imkanı ise, cezaların bazıları için uygulanan iyi niyet indirimleridir. Bu indirimlere; süresi içinde yerine getirmedikleri bildirimleri, kendiliklerinden 30 gün içinde yerine getirenler, örnek olarak verilebilir.

SGK Cezaları 2021

Yeni yılın başında asgari ücrete yapılan zam, idari cezalara da zammı beraberinde getirdi. 2021 yılı başından itibaren uygulanacak SGK cezaları 2021 listesi şu şekilde güncellenmiştir:

  • Sigortalı işe giriş bildirimini geç yapanlar için ceza 3,557,50 TL
  • Eğer işe giriş bildirgesi verilmediği, şikayet ile ortaya çıkmışsa ceza 7,155,00 TL
  • İşveren ikinci kez aynı suçu işlerse ceza 17,887,00 TL

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir