AIDS Belirtileri Nelerdir? AIDS Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

AIDS Belirtileri Nelerdir?

Bilineceği üzere AIDS, HIV virüsünün neden olduğu, bağışıklık sistemini önemli ölçüde deforme eden ve bulaş riski olan ciddi bir hastalıktır. Taşıyıcılarda HIV virüsünün oluşturduğu temel deformasyon T isimli beyaz kan hücrelerinin imha edilmesi olduğu gibi aynı zamanda T isimli beyaz kan hücrelerinin yardımcısı rolünde olan CD4’lerde yine HIV virüsünün etkisiyle tahrip olabilmektedir. AIDS belirtileri kişiye bağlı olarak farklılık gösteriyor olmakla birlikte büyük oranda HIV virüsünün etkisi 15 ile 30 gün içerisinde ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda HIV virüsünden etkili bir şekilde korunmalı ve olası belirtilerin ortaya çıkması halinde hızla uzman hekimlere başvurulmalıdır.

AIDS Nedir?

AIDS belirtileri hakkında detaylı bilgilere geçmeceden önce çok ciddi sağlık sorunları oluşturabilme potansiyeline sahip olan, hayati hastalık AIDS’i tanımlamak gerekirse; “Acquired Immune Deficency Syndrome” yani “Kazanılmış Bağışıklık Sistemi Yeterliği Sendromu” olarak tanımlamak mümkündür. Hastalığın adından da anlaşılacağı üzere temel etkisi bağışıklık sistemi üzerinedir ve söz konusu komplikasyonlara sebep olan dış etken bilineceği üzere HIV isimli virüstür.

HIV virüsünün etkisiyle ortaya çıkan AIDS hastalığı, bağışıklık sisteminin kanserlere ya da enfeksiyonlara karşı gücünü en az seviyeye indirir ve dolayısıyla vücut içerisinde çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkar. Çoğunlukla halk arasında Hıv pozitif ne kadar yaşar? Ve benzeri nitelikte sorularla merak edildiği üzere HIV pozitif olan herkesin AIDS olduğunu söylemek doğru olmaz.

AIDS hastalığı HIV virüsünün bulaşmasının ardından ortaya çıkmayabileceği gibi aradan çok uzun süre geçmiş olmasına karşın HIV virüsünün neden olduğu AIDS’in ortaya çıkması olasıdır. Bu noktada yapılan araştırmalara göre 5 ile 15 yıl arasında vücutta bulunan HIV virüsünün AIDS hastalığına sebep olması imkanlı olarak gözlemlenmiştir.

AIDS Belirtileri Nelerdir?

AIDS Belirtileri Nelerdir?

Belirtilmiş olduğu gibi AIDS, erken ya da geç dönem içerisinde farklı türde belirtiler ortaya çıkarabilir. Özellikle “Sessiz- Belirtisiz Dönem” olarak bilinen ve son derece uzun bir sürece yayılan dönem içerisinde herhangi bir bulgunun gözlemlenmesi olası olmayabilir. Bu dönemde içerisinde AIDS belirtileri arasında yaygın olarak gözlemlenen herhangi bir bulguya rastlanmaz.

Günümüzde yaygın olarak gözlemlenen ve çoğunlukla HIV virüsünün etkin olarak bağışıklık sistemi üzerinde deformasyon yaratmaya başlamasıyla ortaya çıkan AIDS belirtileri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek düzeyde yoğunluk, yorgunluk hissi ya da çabuk yorulma
  • Şişkinlik içeren lenf düğümleri, hızlı şekilde gözlemlenen kilo kaybı
  • Mantar enfeksiyonlar ya da kalıcı olarak ortaya çıkan cilt döküntüleri
  • Geçici olarak gerçekleşen kısa süreli hafıza kayıpları
  • Boğaz bölgesinde iltihaplanma oluşması ve şiddetli boğaz ağrıları
  • Yüksek düzeyde gözlemlenen ateş durumu
  • Ağız, yüz, yemek borusu ya da genital bölge gibi vücudun farklı alanlarında ortaya çıkan yaralar
  • Şiddetli baş ağrıları, yoğun bulantı, kusma ya da kusma hissi

Gibi durumlar günümüzde en yaygın olarak gözlemlenen AIDS belirtileri arasındadır. Bunlara ek olarak hastalığın hangi evrede olduğuna göre farklı bulgu ya da komplikasyonların ortaya çıkması da olasıdır.

AIDS Belirtileri Nelerdir?

HIV virüsünün neden olduğu AIDS hastalığıyla ilgili yine en çok merak edilen durumların başında AIDS belirtileri ne zaman ortaya çıkar? Sorusu da yer almaktadır. Belirtilmiş olduğu gibi HIV virüsünün genel bağışıklık sistemi üzerine etkilerinin tam olarak ne zaman ortaya çıkacağını belirlemek her zaman mümkün olmayabilir. HIV virüsünün etkinliği ile başlayan ve vücudun ilk tepkileri vermesiyle devam eden AIDS sürecinde, virüsün asıl yıkıcı faaliyetleri uzun bir zaman dilimine yayılabilir.

Tüm bu bulgulara karşın Aıds ne zaman belli olur? Merak edenler için HIV virüsünün vücuda giriş yapmasından sonra 15 ile 30 gün aralığında çeşitli komplikasyonların ortaya çıkmasının olası olduğu belirtilmelidir. Çoğunlukla görece basit olarak ortaya çıkan bu belirtiler büyük oranda; ateş, boğaz ağrıları, vücudun farklı bölgelerinde gözlemlenen yoğun ağrılar ya da grip benzeri belirtilerdir.

Söz konusu belirtiler vücudun HIV virüsüne karşı verdiği ilk tepkilerdir ve söz konusu tepkilerin giderilmesinin ardından HIV virüsünün vücutta saklanması ve uzun yıllar sonra tekrardan ortaya çıkarak bağışıklık sistemine etkide bulunması olasıdır. AIDS belirtileri ilk aşamada ortaya çıktıktan sonra hastanın taşıyıcı olduğu ve dolayısıyla başkalarına virüsü bulaştırma olasılığının olduğu belirtilmelidir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir