Aliexpress Vergi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Aliexpress Vergi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Aliexpress, oldukça geniş ürün yelpazesi ve uygun fiyatlı seçenekleri ile e-ticaret sektöründeki en iyi firmalardan biridir. Çin merkezli bu firma, ülkemizde de en sık kullanılan e-ticaret sitelerinin başında gelir. Her gün sadece Türkiye’den sayısız sipariş alan Aliexpress hakkında merak edilen konulardan biri de vergi hesaplamalarıdır.

Aliexpress Vergi Hesaplama Nasıl Yapılır?Aliexpress üzerinden alınan pek çok ürün için gümrük vergisi uygulaması vardır. Bu nedenle, alışveriş yapacak kişilerin vergi hesaplamasını yapmaları ve buna göre sipariş vermeleri gerekir. Aliexpress vergi hesaplaması ise son derece basit işlemlerle yapılır. Nasıl mı? İşte cevabı…

Aliexpress Vergi Hesaplama Yöntemi

Aliexpress aracılığıyla satın aldığınız bir ürün, Türkiye’de gümrüğe geldiğinde beklenmedik fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun nedeni, e-ticaret sitesinden alınan ürünler için birden fazla vergileme sisteminin devreye sokulmasıdır. Aliexpress vergi hesaplaması için kullanılan farklı yöntemler olmaktadır. Vergi hesaplama yöntemleri, alınan ürüne ya da vergilendirme sistemine göre değişim gösterir.

Aliexpress Vergi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Aliexpress Vergi Hesaplama Nasıl Yapılır ?

 

Aliexpress üzerinden satın alınan ürünler AB üyesi ülkeler ve Çin menşei ürünler olmak üzere iki farklı grupta işleme alınır. Bu nedenle, her iki gruba göre farklı vergilendirme usulleri uygulanmaktadır. Vergi hesaplama işlemini bir örnek ile açıklamak gerekirse;

  • Aliexpress sitesinden 100 TL lik bir ürün aldığınızı düşünelim.
  • Aldığınız ürün Çin menşei ise ürün bedelinin %20’si, AB üyesi ise bedelinin %18’i gümrük vergisi olarak alınır.
  • Ürün bedelinin ve gümrük vergisinin %20’si karşılığında ÖTV ödemesi yapılır.
  • Bu durumda gümrük sunum ücreti : 8 TL, damga vergisi 0,70 TL olmaktadır.
  • Aldığınız ürün bedeline ek olarak ödenmesi gereken vergiler dahil edildiğinde, 52,7 TL ek ödeme yapmanız gerekir. (100 + 20 + 24 + 8 + 0,70 = 152,70)
  • Sonuç olarak; 100 TL’lik bir ürünü yaklaşık olarak 152,7 TL ödeyerek satın almış olursunuz.

Aliexpress Vergiden Muaf Ürünler Nelerdir?

Aliexpress’ten alınan hemen hemen her üründen gümrük vergisi alınır. Bunun yanında bazı ürünler vergiden muaf tutulmuştur. Bu ürünlerin hangisi olduğunu öğrenerek, alışverişlerinize harcayacağınız net parayı hesaplayabilirsiniz.

Aliexpress alışverişlerinde kitap, basılı yayın ve ham kürklerde ÖTV oranı sıfır olarak uygulanır. Bunların yanında bazı ürünlerde ÖTV oranı oldukça az uygulanmaktadır. ÖTV’nin daha az olduğu ürünler ve vergi oranları şöyledir:

  • Elektrikli akümülatörler %3,
  • Projektör, monitör, video kayıt ve gösterme cihazları, ses kayıt, DVD ve dinleme cihazları grubunda yer alan ürünler %7,
  • Drone, hoparlör, kulaklık, mikrofon ve diğer elektronik cihazlar %20,
  • Gerçek kürk ve taklit kürkler %25.

Aliexpress Vergi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Aliexpress Vergi Nasıl Ödenir?

Aliexpress üzerinden satın aldığınız ürünler, genellikle PTT Kargo ile elinize ulaşır. Bu durumda, kapıya teslimat için gelen PTT görevlisine vergi ödemesini yapabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda ürünler, gümrüğe takılabilir. Böyle durumlarda, PTT kargo takip sayfası üzerinden takip numarası ile ürünü takip etmeniz gerekecektir. Ürün gümrüğe takıldıysa, Uluslararası Kargo İletim Merkezi ile iletişime geçmelisiniz. Bu merkez vasıtasıyla gümrük vergisini ödeyebilir, ürünü teslim alabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir