Antimadde Nedir?

featured

Antimadde bilim kurgu eserleri için vazgeçilmezdir. Örnek vermek gerekirse Melekler ve Şeytanlar isimli kitapta Profesör Langdon Vaitkan’ı bir antimadde bombasından kurtarmak üzere gerekli çalışmalar yapar. Star Trek’in yıldız gemisi de ışıktan daha hızlı bir yolculuk yapmak için antimadde kullanmaktadır.

Fakat antimadde yalnızca bilim kurgu değil aslında bir gerçektir. Antimadde, bilinen atom parçalarının tam tersi olarak nitelikler taşıyan atom altı parçacıkların oluşumunu kasteder. Aslında antimadde normal maddenin tersi demektir. Antimadde, madde ile karşılaştığında birbirlerini imha ederek etrafa büyük bir enerji saçar.

Antimadde Nasıl Oluşur?

Büyük Patlama’dan sonra antimadde normal madde ile aynı anda oluşmuştur. Ancak antimadde günümüzde yaşadığımız evrende bir hayli az oranda bulunmaktadır. Hatta yok denecek kadar azdır. Bilim adamları henüz antimadde-madde asimetrisi problemini çözememişlerdir. Antimaddeyi daha iyi anlayabilmek adına madde hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Antiparçacık Nedir?

Atomun kalbi olarak düşünebileceğiniz çekirdek bölümünde bir pozitif elektrik yüküne sahip protonlar bir de nötr olan nötronlar bulunur. Negatif yüke sahip nötronlar çekirdeğin etrafındaki yörüngeleri ifade eder. Antiparçacık da elektronların ne derece uyarılmış olduğunu gösterir.

Antimaddenin elektrik yükü maddeye nazaran ters yönde ilerler. Bu sebepten ötürü ‘’pozitron’’ olarak adlandırılan antielektronlar elektron gibi hareket ederler. Antiprotonlar ise isminden de anlaşılacağı gibi negatif yüklü protonlardır.

Antimaddeler Nerede Bulunur?

Antimadde parçacıkları ultra güçlü çarpışmalarda meydana gelir. Büyük Patlamadaki ilk anlarda da yalnızca enerji bulunuyordu. Evren soğuyup genişledikçe madde de antimadde de eşit miktarlarda üretilmiştir. Ancak ne oldu da madde, antimaddeden daha üstün hale geldi, buna ne sebep oldu henüz bilen kimse yok.

Sebebi her ne ise sonuç olarak her 1 milyar antimadde parçacığı için 1 milyar 1 tane parçacık oluşmuştur. Bu durumda maddenin daha üstün hale gelmesini sağlamıştır. Bir antimaddeyi anlamak için en etkili çözüm Büyük Patlamadan arda kalan bir antimaddeyi incelemektir.

Antimaddeyi Uzakta Aramaya Gerek Yok!

Aslına bakılırsa antimadde son derece yakınımızdadır. Az oranlarda antimadde kozmik ışınlar ve uzaydan gelen evrensel parçacıklar biçiminde Dünya üzerine yağmur şeklinde yağmaktadır. Bilim adamları antimaddenin en çok fırtınalarda görüldüğüne değinmiştir. Aslında antimaddeyi bulmak için çok uzağa gitmeye gerek yoktur. Çünkü neredeyse her fırtına çıktığına antimadde dünyaya gelmektedir.

Buradaki asıl sorun antimadde üretimi için verimlilik ve maliyettir. 1 gram antimadde üretmek için ortalama 25 kattrilyon kilovat enerji gerekmektedir. Bu da 100 trilyondan fazla maliyete yol açmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir