Ardıç Tohumu Nedir, Faydaları Nelerdir

Ardıç Tohumu Nedir, Faydaları Nelerdir

Ardıç tohumlarının yaygın kullanımı içecekleri tatlandırmak ve gıdaların muhafaza edilmesine yardımcı olarak kullanılır. Ardıç tohumları baharat olarak sınıflandırılıyor. Ardıç genelde yaprak dökmeyen ve güçlü bir kokusu olan bir ağaçtır. Ayrıca ardıç ağaçları genelde Kuzey Avrupa’da Kuzey Amerika’nın ılıman bölgelerin de yetişir. Ayrıca Asya’nın bazı bölgelerinde de yetişir. Ardıç meyveleri bir meyveden ziyade bir kozalağa benzeyen bir yapısı vardır. Aslında ardıç meyveleri meyveden ziyade narenciye olarak ya da baharat olarak sınıflandırılabilir. Ardıç tohumları genel olarak faydalı bileşenlere sahip olsa da insanlar üzerinde ki etkileri için ardıç tohumları üstünden klinik çalışmalar yapılmamıştır. Fakat bazı hayvanlar üzerinden klinik çalışmalar yapılmış ve faydalı sonuçlar alınmıştır.

Ardıç Tohumlarının Faydaları

Ardıç tohumları yaygın olarak tat vermek için kullanılıyor. Ezilerek, kurutularak ya da fermente edilerek tohumların damıtılmasıyla edilen tohumların yağları faydalı olan kısımdır. Ardıç tohumlarından elde edilen bu yağ antiseptik özelliklere sahiptir. Ardıç tohumlarının idrar söktürücü bir etkisi de vardır.  Ayrıca mide ve bağırsaklarda sindirim sistemini desteleyen özellikleri de vardır. Kurutulmuş ardıç tohumları ise mide rahatsızlıklarını ve kramplarını gidermek için kullanılır. Ardıç tohumlarının genel kullanım şu hastalıklar için kullanılmıştır;

  • Artan kan basıncını düşürmek için,
  • Vücutta oluşan ödemlerin azaltılması için,
  • Ardıç yağı cilt sağlığı korumak için,
  • Antiseptik ve anti mikrobiyal etkileri ile bazı zararlı mantar türlerini yok etmek için kullanılır,
  • Serbest radikallerin sebep olduğu hasarları azaltmak için kullanılır,
  • Kanser yayılmasını engellemek ve kanserin önlenmesi için kullanılır,
  • Sindirim sisteminin çalışmasını hızlandırır ve teşvik edici uyarılarda bulunur,
  • Beyin sağlığını ve sinir sisteminin sağlığını korumaya yardımcı olur.

Ardıç Tohumu Nedir, Faydaları Nelerdir

Ardıç Tohumlarının Tıpta Kullanımı

Bilimsel araştırmaların ve klinik araştırmaların bu kullanımlar üstünde devam ettiğini başlamadan belirtelim. Ardıç tohumları bazı hastalıkların ve rahatsızlar üzerinden tedavi amaçlı kullanılıyor. Bu hastalıklar;

Karında yemeklerden sonra oluşan ağrılar, şişkinlikler ve mide bulantısı, reflü gibi rahatsızlıkları gidermek için ardıç tohumu kullanılıyor. Bu hastalıkları ve rahatsızlıkları “dispepsi” olarak genel bir başlık altında toplayabiliriz.

Romatizmal eklem iltihaplanmaları geçirmek ve yaşanan ağrıları en az indirmek için kullanılan ilaçların içinde ardıç tohumu vardır.

Uykusuzluk problemleri gidermek için ardıç tohumlarından elde edilen yağlar farklı özel yağlarla karıştırılarak bir esans haline getirilir ve uyku problemlerini gidermede yardım olur.

Egzama nedeniyle ciltte oluşan yaraların ve deri dökülmelerini tedavi etmek amacıyla ardıç tohumları kullanılır.

Bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavilerinde de ardıç tohumu kullanılır.

Diyabet tedavisinde de ardıç tohumunun faydalı olup olmadığı konusunda klinik araştırmalar devam etmektedir.

Kolesterolün kontrol altında tutulması içinde ardıç tohumu kullanılır.

Kanser hastalıklarının bir kısmında ardıç tohumu ile tedavi yöntemleri için klinik araştırmalar devam ediyor. Bazı hastalar doktor önerisi olmadan ardıç tohumu kullanmış ve olumlu sonuçlar almıştır.

Ardıç Tohumundan elde edilen yağların bazı hastalıklara iyi geldiği ve geleneksel tıpta daha önce kullanıldığı öğrenilmiştir. Ardıç tohumundan elde edilen yağlar ile;

  • Solunum yolunda yaşanan enfeksiyonlar,
  • Boğaz ağrıları,
  • Kasta yaşanan kasılmalar ve ağrılar,
  • Yorgunluk

Bu durumlarda ardıç tohumu kullanılmıştır. Fakat bu durumlara iyi gelip gelmediği konusunda herhangi bir araştırma yapılmamıştır.

Ardıç Tohumunun Yan Etkileri

Ardıç tohumlarından kaynaklanan kayıtlara geçilmiş çok nadir yan etkiler vardır. Bu yan etkilere alerjiler dahil edilmemiştir.

  • Deride yaşanan döküntüler
  • Nefes alıp verirken yaşanan zorluklar
  • Ardıç tohumunu aşırı kullanan kişilerde böbrek hasarı
  • Şeker hastalığı olan kişilerde kan şekeri düzeylerinde artış yaşanması

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir