Aromaterapi Nedir? Faydaları Nelerdir?

featured

Aromaterapi kelimesi, doğal bitki kaynaklı yağların tedavi amaçlı kullanımını ifade eder. Bu yağlar, zihinsel ve ruhsal sağlığı iyileştirmek için topikal olarak uygulanan yüksek konsantrasyonlarda aromatik bitki özlerine sahiptir; ayrıca stresi hafifletmeye ve güzelliği teşvik etmeye yardımcı olurlar. Uçucu yağların kullanımı çok eskilere dayanmaktadır.

Çin, Hint ve Mısır da dahil olmak üzere birçok kültür, günlük yaşamlarında yağları kullandı. Yaygın bir uygulama banyo yapmak ve ardından rahatlamak ve stres atmak için aromaterapi kullanmaktı. Romalılar ayrıca güzel kokmalarına yardımcı olmak için yağları kullandıkları için de not edildi. 10. yüzyılda Avicenna (İbn-i Sina )bitkilerden buhar yoluyla aromatik yağları damıttı. Bu, kraliyet ailesi, din adamları veya soylular dışındaki herhangi birinin kokulu yağlara ilk kez erişimiydi.

Farklı yağlar, kokuları aracılığıyla havanın kimyasal bileşimini değiştirerek vücut üzerinde ciddi etkilere sahip olabilir. Yağlar, burun boşluğunda beynin hafıza ve duygudan sorumlu bölgelerini uyaran elektriksel uyarılara neden olur. Aromaterapistler, çeşitli yağlarla yapılabilen bir alanda olumlu duygular veya hatıralar uyandırmak için kokuları kullanır.

İnsanların fizyolojik olarak fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için koku almaları gerekir. Bitkisel yağlar, beynin duygular, düşünceler ve anılar hakkında bilgi içeren koku alma hafızasını uyaran koku molekülleri içerir. İnsanlar, bir bireyin geçmişi ve deneyimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için koku alma duyularını da kullanabilirler. Deri vücudun savunma ve koruyucu dış tabakası olarak hareket ettiği için hayati bir duyusal sistemdir. Bazı kokular mide rahatsızlıklarını veya boşluk veya mide bulantısını tetikleyebilir; hatta anımsamaya neden olabilirler.

Aromaterapi Nerelerde Kullanılıyor?

Aromatik yağlar sağlık, kozmetik, amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. En sık kullanılan aromaterapi yöntemlerinden bazıları masaj, sıkıştırma, buğulama, kokulu hava veya su ve banyodur. Sık kullanılan yağlar da kompreslere eklenir ve masaj terapistleri bunları teknikleri sırasında kullanır. Herhangi bir masaja başlamadan önce, bir sağlayıcının hastaları için uygun yağ karışımını toplaması gerekir. Bu prosedür her hastanın vücut tipine ve amacına göre farklılık gösterir. Bazı hastalar refleksoloji tekniklerini, taş tedavilerini veya sporla ilgili teknikleri içeren masajları tercih eder. Hatta bazıları klasik masajlar yerine ayurvedik masajları tercih ediyor. Bir kompres oluşturmak için çeşitli yağlar suya karıştırılabilir. Bu tedavi karın veya sırt gibi vücudun belirli bölgelerine 3-8 dakika süreyle uygulanır. Alternatif olarak, sıkıştırma için pamuk veya kumaş gibi malzemeler kullanılabilir.

Aromaterapi Besin Maddeleri Nelerdir?

Aromatikler ve temel besin maddeleri içeren birkaç damla yağ, bir sıcak su kabına eklenir. Daha sonra gözler kapalıyken ve nefes derinleşirken başa bir havlu konur. Hasta veya bakıcı tarafından gerektiği şekilde ek teknikler uygulanır. Bir mekanın hoş ve temiz kokması için aromatik yağlar uygulanır. Taşlar, kaseler, kandiller ve hatta suluklar gibi çok çeşitli nesneler bu amaçla kullanılabilir. Aromaterapi, güzellik maskelerinde, cilt bakımında ve hatta spa benzeri bir ortam yaratılmasında yağların kullanılmasıyla da yapılabilir. Tedavi için yağlar seçerken, profesyoneller yüksek kaliteli, doğal yağlar ve bunların farklılıkları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu yağlar, dağıtıldıklarında hızla tüm izlerini kaybederler. Yüksek kaliteli esansiyel yağlar içerdikleri sürece, bir şişeyi düşürmek herhangi bir iz bırakmaz.

Aromaterapi Nasıl Uygulanır?

Düz bir kağıt parçası ve bir bitkisel yağ taşıyıcı üzerinde birkaç damla yağı test ettikten sonra 3 ila 7 saat arasında bekleyin. Bu süre zarfında yağ, taşıyıcı kağıt üzerinde fazla leke bırakmaz. Ancak taşıyıcı yağ dökülen kağıt üzerinde iz bırakmaz. Ardından, masaj terapisinde gerçek aromatik yağlar kullanın; avuç içine damlatıldığında çok kalın veya sıvı hissetmediklerinden emin olun. Ek olarak, yağların rahatsız edici kokuları olmadığından emin olun – çok ağır veya yağlı olmayacak serbest akışlı yağları seçin. Uçucu bir yağ seyreltildiğinde, bitkisel bir yağ gibi görünür ve hissedilir. Bu, yağın kalitesinin düştüğünü gösterir.

Alternatif olarak, insanlar çeşitli yağları farklı yöntemlerle hasat edebilirler. Tercih edilen masaj yağları damıtılmış yağlardır. Farklı kokulu yağları birleştirmek mükemmel bir karışım oluşturur. Aromaterapiyi profesyonelce yapabilmek için uzun bir mesleki eğitim almak gerekir. Çünkü masajı yapan kişinin aromaterapiyi etkili bir şekilde uygulayabilmesi için insan vücudunun anatomisini, fizyolojisini ve patolojisini anlaması gerekmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir