Arpacık Nasıl Geçer ?

featured

Göz kapağında meydana gelen, genellikle sivilce ya da çıbana benzeyen iltihaplı ve ağrılı şişlik arpacık olarak adlandırılır.  Çoğunlukla göz kapağının dışında çıkan arpacık bazen de göz kapağının içinde de oluşabilmektedir.  Arpacık göz kapağında bulunan yağ bezleri ya da kirpik kökünün enfeksiyon kapması ile meydana gelir. Çok fazla ve kalitesiz kozmetik ürünlerinin kullanılması, kontak lens takılması ya da kirli eller ile göz kapağına temas edilmesi sonucu enfeksiyon oluşarak arpacığa eden olur. Göz hastalıkları içerisinde çok sık görülmektedir. Kişinin hayatı boyunca bir ya da birkaç defa karşılaşabileceği bir durum olan arpacık her yaşta meydana gelebilir.

 Arpacık Belirtileri Nedir

 Arpacık belirtileri bulunan bir göz enfeksiyonudur. Göz kapağının üzerinde kirpik köklerinde ya da göz kapağının içerisinde sivilceye benzeyen ağrılı bir şişlik meydana gelir. Aynı zamanda gözde sulanma meydana gelir. Çıkan şişliğin tam merkezinde iltihaba benzeyen bir beyaz nokta oluşur.  Tek gözü etkiler ve göz kapağının şişmesine sebep olur. Tek göz üzerinde bir ya da birden fazla arpacık oluşabilir. Kişinin hayat konforunu ve görme kalitesini olumsuz etkilese de hayati bir sorun oluşturmamaktadır. Çoğu zaman fazla ağrı yapmayan göz enfeksiyonları ile karıştırılabilir. Bu nedenle çoğu kişiler doktora bile gitmeye gerek duymaz.

 Arpacık Nasıl Geçer

 Arpacık çoğu zaman hiçbir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçebilir. Arpacığın oluşmaması için göz hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca kişi gözünde arpacık çıkacağını önceden hissedebilir.  böyle bir durumda ise  temiz bir bezi ılık su ile nemlendirilip  arpacık oluşacak bölgeye kompress yapabilir.  Böylece arpacığın oluşmasını engelleyecektir. Çıkan arpacık üzerine de aynı işlem yapılarak ağrı ve hassasiyet giderilebilir. Bu işlem arpacık tam geçene kadar günde birkaç defa yapılması gerekir. Ayrıca arpacığın yarattığı ağrıyı geçirmek veya hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar  içilebilir.

 Fakat arpacık yaklaşık 2 gün içerisinde iyileşmez ve gözde çok fazla şişlik ve kızarıklık meydana gelirse hemen doktor tarafından değerlendirilmesi gereklidir. Bazen arpacık göz kapağını tamamen şişirebilir ya da yanak bölgesine kadar yayılarak, kişini görme kalitesini bozar. Bu durum göz sağlığı açısından son derece zararlıdır ve hemen tıbbı bir müdahale gerektirmektedir.

 Dikkat Edilmesi Gerekenler

 Gözü tüm enfeksiyonlardan korumak için kirlik eller ile göze temas edilmemelidir. Aynı zamanda arpacık olan bir göze el ile temas edilmemelidir. Kontak lens kullanılıyorsa, ara verilmelidir. Çıkan basit bir sivilce gibi görülebilir ve çabuk iyileşir düşüncesine kapılarak şişlik elle sıkılmamalı ve patlatılmamalıdır.  Böyle bir durumda enfeksiyon gözün her yerine dağılabilir. Arpacığın çabuk iyileşmesi için yukarıda da anlattığımız gibi temiz bir bez ılık su ile nemlendirilerek 5-10 dakika kadar arpacık olan bölgeye kompress yapılması gerekir.  Bunun dışında parmak uçları ile parmak uçlarını arpacığın üzerinde çok fazla bastırmada masaj yapılması gerekir. Gözün çapaklanmamasına dikkat edilmeli ve arpacık çıktığı zaman el göz ve yüz hijyenine iki kat daha özen gösterilmelidir. Ayrıca gün içinde uygulanacak kompress uygulamasının her birinde temiz bez kullanılmalıdır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir