1. Haberler
  2. Uncategorized
  3. Arttırılmış Gerçeklik Nedir? Hangi Alanlarda Arttırılmış Gerçeklik Kullanılır?

Arttırılmış Gerçeklik Nedir? Hangi Alanlarda Arttırılmış Gerçeklik Kullanılır?

Arttırılmış Gerçeklik Nedir? Hangi Alanlarda Arttırılmış Gerçeklik Kullanılır?

Arttırılmış gerçeklik, teknolojinin ileri düzey gelişmesi ile organik olarak yaşadığımız deneyimleri, dijital ortamda da yaşamamıza olanak sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde, pandemi koşulları başta olmak üzere birçok yapıda değişikliğe gidilmiş; müze gezileri, eğitim ve öğretim alanlarında değişiklik yaşanmıştır. Arttırılmış gerçeklik teknolojisinin daha şimdiden bu derece ilgi görmesi, ileri zamanlarda Black Mirror dizisinde yer alan düzeyde gelişim göstereceği konusunda tahminler oluşturuyor.

Arttırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) Nedir?

Augmented Reality olarak adlandırılan teknolojinin son ürünü gerçeklik, en genel anlamıyla sanal alemde oluşan görüntülerin gerçek nesnelerin üzerine bindirilmesidir. Görüntüyü elde etmek aracılığında bulunan araç sayesinde, gerçek nesneler gibi algılama sağlanır. Bu gerçek nesneler üzerinde değişiklikler oluşacaktır.
Arttırılmış gerçeklik AR olarak da adlandırılmaktadır. Kişilerin ilk ve en çok karşılaştığı alanların başında oyunlar gelmektedir. Gerçeklik gözlüğünü takmanız ile birlikte gerçek yaşamdan koparak sanal bir alemin içine düşerseniz. Üç boyutlu olarak oluşturulan bu dünyada oyun oynamanın da ötesinde işlemler oluşturabilirsiniz. Tamamen hangi amaç ile kullandığınıza bağlıdır.

Arttırılmış Gerçeklik Nerelerde Kullanılır?

Sanal gerçeklik, günümüzde gelişmişlikle birlikte çok değişik alanlarda tercih edilebilmektedir. Hayatın her alanında internetin bulunabilmesi ve kolay şekilde sanal gerçekliği oluşturacak aletlerin elde edilmesi bu durumda etkili olmaktadır. Hatta öyle ki, herhangi bir uygulama gerekmeden de bu gerçekliğin sonuçlarından faydalanabilirsiniz.

Eğitim

Eğitim dünyasında arttırılmış gerçeklik etkilerini görmemek neredeyse imkânsızdır. Eğitim sistemi gelişmiş ülkelerde bu durumun sonuçlarını görebilirsiniz. Geometri, matematik gibi görselliğin önemli olduğu derslerde gözlük, tablet gibi araçlar sayesinde üç boyutlu düşünme sağlanmaktadır. Artık ders kitaplarından uzak bir şekilde teknoloji ile bütünleşmiş dünyanın etkisi ortaya çıkmaktadır.

Arttırılmış Gerçeklik Nedir? Hangi Alanlarda Arttırılmış Gerçeklik Kullanılır?

 

Dekorasyon

Dekorasyon konusu birçok kişi için tartışılmaktadır. Duvar boyamak gibi geri dönüşü zor olan bir konuda karar vermekte zorlanıyor musunuz? Sanal gerçeklikten faydalanabilirsiniz. Nasıl diye merak ediyorsanız bazı boya markaları tarafından oluşturulmuş uygulamaları temin etmeniz yeterli olacaktır. Tablet ya da telefonunuza temin ettikten sonra yapmanız gereken tek şey duvarınızın görüntüsünü uygulamaya yansıtmaktadır.
Arttırılmış gerçeklik sayesinde avantajı tam olarak burada değerlendireceksiniz. Kararsız kaldığınız boya renklerini seçmenizle birlikte tüm duvarınız bu renge boyanacaktır. Oda içindeki eşyalarla uyumuna çok kısa sürede böylece erişebilirsiniz. Dekorasyon konusunda çok sık kullanılmaya başlayan bu sanal gerçeklik birçok kullanıcı tarafından takdir de edilmektedir.

Arttırılmış Gerçeklik Nedir? Hangi Alanlarda Arttırılmış Gerçeklik Kullanılır?

 

Arttırılmış Gerçeklik ile Sanal Müze Gezileri

Pandeminin gelmesi ile birlikte geziler büyük olasılıkla iptal edilmiştir. Fiziki olarak yer almasanız da sanal müze sayesinde gezilerinizi devam ettirebilirsiniz. Müzeleri gerçekten ordaymışçasına dolaşabilirisiniz. Burada kullanılan teknolojide sanal gerçekliktir. Alanda okutulan nesneler ve oluşturulan algoritma neticesinde kılınızı kıpırdatmadan müzeleri çok rahat bir şekilde gezebilir, bilgi edinebilirsiniz.

Sizleri rahatlatacak 15 esneme hareketi için makalemizi okuyabilirsiniz…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir