Atopik Cilt nedir? Atopik Cilt Belirtileri ve Tedavisi

Atopik Cilt nedir?

Atopik cilt, soğuklarda cildin hassasiyet geliştirmesi ile ortaya çıkan bir sorundur. Bu sorunda cilt üzerindeki bariyerin etkisini kaybetmesi ile atopik cilt sorunu oluşur. Ayrıca halk arasında da egzama cilt hastalığı olarak bilinen atopik cilt hakkında detaylar yazımızda sizlerle.

Atopik Cilt Nedir?

 

Atopik cilt kısaca bağışıklık sisteminden kaynaklanan alerjik reaksiyondur. Bu alerjik reaksiyon sonucunda atopik cilt hastalığı ortaya çıkar.  Cilt yapısı bu şekilde olanlara atopik cilt ismi verilmektedir. Vücudun en çok kol ve bacak eklemlerinde etkisini gösteren atopik cilt zamanla ciddi sorunlara neden olabilir. Sağlık ve estetik açıdan ciddi sorunlara neden olabilir. Ancak yapılması gereken bazı önerilerle ve tedavi yöntemleri ile rahatlama sağlanmaktadır.

Atopik Cilt Neden Olur?

Atopik cilt nedenleri arasında;

  • Hızlı iklim değişiklikleri,
  • Hava kirliliği,
  • Allerjenler,
  • Diyete bağlık etmenler,
  • Enfeksiyonlar,
  • Maruz kalınan kimyasallar yer alır.

Atopik ciltli kişilerin ciltleri bu tür mikrop ve alerjilere karşı savunmasızdır. Ciltte oluşan enfeksiyonlar atopik ciltlerin şiddetini artırır. Ayrıca bu sorunun tedavisinde olumsuz etkilere neden olur.

Atopik Cilt nedir?

Atopik Cilt Kimlerde Görülür?

Yetişkin ve çocuklarda görülebilen atopik cilt çocuklarda yüzde 10 oranında, yetişkinlerde yüzde 3 oranında görülmektedir. Erken çocukluk döneminde genelde ortaya çıkan atopik cilt sorunları ileriki yaşlarda da görülebiliyor. Diğer önemli bir noktada erken çocuklukta çıkan bu hastalık ileriki yaşlarda astım ve alerjik hastalıklara neden olabiliyor. Bundan dolayı atopik cilt sorunların hemen doktorlara danışmak gereklidir.

Atopik Cilt Belirtileri

 

Atopik cilt belirtileri arasında en önemlisi ciltte oluşan kuruluktur. Diğer belirtileri arasında;

  • Ciltte kuruluğa bağlı olarak kaşıntılar,
  • Kaşınmadan sonra cilt yaraların çıkması,
  • Not: Kaşıntıyı artıranlar arasında da sıcak su, terlemenin fazla olması ve tahriş eden alerjenler yer alır.
  • Ciltte kabuklanmaların yaşanması,
  • Kalın ve kahverengi döküntülerin oluşması,
  • Kaşıntılı kabuklanmaların cilde yayılması gibi belirtileri de yer alıyor.

Yukarıda saydığımız atopik cilt belirtileri özellikle diz arkasında, el bilek içerisinde, dirsek çukurunda ortaya çıkar. Nadiren de olsa kulak, boyun ve göz çevresinde de görülür. Sayılan bu belirtiler olan kişilerin tedavisi için uzman dermatologlara başvurması gereklidir.  İşte atopik cilt tedavisi yolları;

Atopik Cilt Tedavisi

Kaşıntıların şiddetli olarak görüldüğü atopik ciltlerde kaşındıkça bu bölgelerde yaralanmalara neden olur. Bu yüzden bu ciltlere sahip olanların tedavilerini hızlıca yapmaları gereklidir. Erken dönemde tanı ve tedavi ilerde oluşacak sorunların büyümesini engeller. Bu durumda alerjen oluşturan maddelerden uzak durmak atopik cilt oluşumunu azaltır.

Hastalığın öncelikli tedavisinde ön muayene ve testlerle tam tanı konulmaktadır. Atopik ciltlerde alerjenler besinlerden ortaya çıkabilir. Diğer alerjen oluşumları arasında ev tozu, polen veya rutubet yer alır. Bundan dolayı cilt doktoru tarafından da alerji testleri yapılır. Aynı şekilde biyokimya yani kan sayımı incelenmesi yapılır. Diğer yapılan tetkik ise parazit testidir. Uzmanlar tarafından yapılan testler sonucunda gerekli ilaç ve kremlerin kullanılması ile tedavi süreci devaö eder.

Diğer atopik cilt tedavilerinde glutensiz diyet alerjik reaksiyonların azalmasına neden olabilir. Ancak glutensiz alerjisi içinde araştırma yapılması gereklidir.

Aynı şekilde atopik ciltli kişilerin stresten uzak durmasında fayda var. Çünkü strese bağlı kaşıntılarda alerjik reaksiyon gösterebilir. Diğer tedavi önerileri arasında cildin günlük olarak nemlendirilmesi de önemli detaylar arasında yer alıyor. Banyodan sonra nemlendirici kremler kullanılması da öneriliyor. Terlemeye neden olan giyim tarzından uzak durulması da fayda sağlayabilir. Çünkü terleme bu cilt sorununa neden olanlar arasında yer alıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir