Aynısefa bitkisi, Akdeniz iklimine hâkim bölgelerde yetişen ve ülkemizde de yaygın olan bitkiler arasındadır. Genel olarak bahçelerde süs bitkisi ve sağlık açısından üretimi yapılan bitkinin boyu 1-2 metreye kadar ulaşmaktadır. Özellikle bol güneşin bulunduğu, killi ve kumlu gevşek toprakları seven söz konusu bitki, gerekli özellikler sağlandığında kolay yetişir. Turuncu renkli çiçeklere sahip olan aynısefa bitkisi, bulunduğu ortama ayrı bir güzellik kazandırır. Mart ayında açmaya başlayan çiçeğin sonbaharın son aylarına kadar kaldığı gözlemlenir.
Aynısefa Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Aynısefa bitkisi süs bitkisi olarak kullanılmasının yanında sağlık açısından da tercih edilen bitki çeşitleri arasındadır. Söz konusu bitkinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Anti bakteriyel özelliğe sahip olan bitki, doğal bir mikrop öldürücüdür.
- Kulak enfeksiyonlarının tedavi edilmesinde çok etkilidir.
- Ciltteki kolajen üretiminin artmasına neden olan aynısefa bitkisi, cildin sıkı görünmesinde etkilidir.
- Boğaz ağrılarının tedavi edilmesinde tercih edilir.
- Vücuttaki toksinlerin atılmasında son derece etkilidir.
- Ağız içinde zaman zaman oluşan iltihapların yok edilmesinde kullanılabilir.
- Ülser, gastrit ve mide kanseri gibi hastalıkların tedavisinde çok etkilidir.
- İçerdiği yüksek antioksidan sayesinde her türlü kanser hastalığına karşı tedavi amaçlı kullanılabilir.
- Hazmın kolay şekilde gerçekleşmesini sağlayarak sindirim sistemini güçlendirir.
- Safra kesesi rahatsızlıklarının tedavisinde doğal bir tedavi aracıdır.
- Kalp ve damar hastalıklarının tedavi edilmesinde kullanıldığı gibi doğal bir terapi ilacıdır.
- Kadınlarda menopoz etkilerini azaltır.
- Deri iltihaplarının tedavi edilmesinde etkili bitki türleri arasındadır.
- Mide kramplarına karşı etkisi yüksektir.
- Beden ve ruh sağlığına karşı olumlu etkileri tespit edilmiştir.
- Merhem şeklinde hazırlanarak ciltteki yara ya da kesik gibi olumsuzlukların tedavi edilmesinde kullanılabilir.
Aynısefa Bitkisi Nasıl Kullanılmalıdır?
Aynısefa bitkisi, farklı yöntemler kullanılarak hazırlanabilir. Söz konusu yöntemler arasında çay şeklinde, duşta ve merhem olarak kullanımını sayabiliriz. Dilerseniz şimdi bunların nasıl hazırlanacağı hususuna değinelim.
Çay şeklinde kullanımı: Turuncu ya da sarı renkte olan aynısefa bitkisi kurutulup çay şeklinde demlenmek suretiyle kullanılabilir. Söz konusu bitki, kullanılmaya başlandığı ilk günden itibaren etkisini göstermeye başlar. Bitkiden arzu edilen faydanın alınması için her bardak için demliğe bir çay kaşığı bu bitkiden atılması gerekir. Kurutulmuş bitki suya atıldıktan sonra 15 dakika demlenmeye bırakılır. Tüketimi esnasında çay, saf şekilde içilebileceği gibi bal ya da limon ile tatlandırılarak da içilebilir.
Duşta kullanımı: Duşta terapi şeklinde de aynısefa bitkisi kullanılabilir. Bunun için küvet kullanılabilir. Bu kapsamda hazırlanan ölçü 250 l su için 1 yemek kaşığıdır. Bitkinin suyun içine iyice karıştığına kanaat getirdikten sonra küveti gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Merhem şeklinde kullanımı: Bahse konu bitkinin merhem şeklinde kullanımı da yaygındır. Bu kapsamda 300-350 gr bitkiyi iyice kıyarak işe başlayabilirsiniz. Sonrasında 500 gr margarin tavada kızdırılır ve kızan yağın içine kıyılmış bitkiler atılır. Çıtırdaması beklenen karışım ateşten alınarak ağzı kapalı şekilde bir gün boyunca bekletilir. Ertesi gün tekrar hafif sıcaklıkta ısıtılan karışım bir bezden geçirilerek süzülür. Süzme işleminden sonra temiz kaplara doldurulan karışım düzenli olarak kullanılır.
Kimler Aynısefa Bitkisini Kullanmalıdır?
Her ne kadar aynısefa bitkisi çok faydalı bir bitki olsa da belli durumlarda kullanılması tavsiye edilmez. Bu kapsamda özellikle anne adayları, hamilelik şüphesi olanlar ve emziren kadınlar bu bitkiyi kullanmamalıdır. Bunun yanında diyabet hastaları, bitkiyi kullanmadan önce doktoruna danışmak zorundadır. Doktoru tarafından uygun görülen kişiler bahse konu bitkiyi düzenli olarak kullanabilirler. Sayılan durumlara haiz kişilerin haricinde herkes bu bitkiyi kullanabilir.