Banka Hesabına Yanlışlıkla Yatırılan Parayı Harcamak Suç mu?

Banka Hesabına Yanlışlıkla Yatırılan Parayı Harcamak Suç mu?

İnternetin hayatımıza kattığı büyük kolaylıklardan biri de kuşkusuz internet bankacılığıdır. Bilgisayar, tablet ve özellikle de akıllı telefonlar sayesinde basitçe işlem yapabildiğimiz internet bankacılığında en çok kullanılan işlem ise para EFT ve havaleler oluyor. Son günlerde haberlerde de sıkça duymaya başladığımız yanlış hesaba para aktarımları, aktarılan paraları harcamak gibi durumlar hakkında merak edilenleri tek bir başlık altında topladık.

Banka Hesabına Para Nasıl Yanlışlıkla Aktarılır?

Başkasının hesabına para aktarma, o parayı kullanma ve sonraki süreç için birçok habere denk gelebilirsiniz. Hatta “insan nasıl böyle bir hata yapabiliyor” da diyebilirsiniz. Sürekli para gönderimi yapan şahıs ya da kurum hesaplarında, yanlışlığın fark edilmesi uzun sürebilir. Hatta bazı durumlarda paranın miktarına da bağlı olarak hiç farkına bile varılamayabilir. Genel olarak bu hatayı yapan kişilere bakıldığında karşımıza çıkan sebepler:

  • IBAN numarasındaki rakamların yanlış girilmesi ya da size o şekilde verilmesi,
  • Para gönderilecek kişinin ya da kurumun isminin tam bilinmemesi,
  • Dikkatsiz davranmak,
  • İnternet bankacılığını kullanmayı tam olarak bilememek,
  • Yaşlılık,
  • Görme bozukluklarına bağlı sebepler,

Banka Hesabına Yanlışlıkla Yatırılan Parayı Harcamak Suç mu?

Yanlış Aktarılan Para İçin Ne Yapmak Lazım?

Sizin hesabınıza gelen ya da siz tarafından başkasına yanlışlıkla gönderilen paralar bazen gözden kaçabilir. Bu tarz bir durumu yaşamamak adına konuyu hem gönderen hem de alan kişi olarak ikiye ayırabiliriz.

Yanlış hesaba para gönderen kişiler ne yapmalıdır?

  • Para aktaracağınız IBAN numarasını gönderim yapmadan önce yeniden kontrol edin.
  • Alt kısımda hesap sahibinin isim ve soy ismine ait baş harfler yer alacaktır. Burayı mutlaka kontrol edin. Eğer gönderi yapacağınız kişininkiyle aynı değilse, bu durumu kişiyi arayarak teyit edebilirsiniz.
  • Para aktarımından sonra yanlışlık yaptığınızı fark ederseniz hemen bankanızın müşteri hizmetlerine ulaşıp durumu açıklayın. Size yapılacak açıklamaları ve yönergeleri izleyin.

Hesabına yanlışlıkla para gelen kişiler ne yapmalıdır?

  • Herhangi bir kişiden ya da kurumdan ödeme beklemediğiniz halde hesabınıza para geldiğini fark ederseniz öncelikle gönderen kişinin isim bilgisine bakın.
  • Tanımadığınız ya da hiç duymadığınız birinden geldiğini düşünüyorsanız direkt bankanızı arayıp durumu açıklayın.
  • Hesabınıza paranın geldiği andan itibaren kaç gün geçerse kesinlikle paraya dokunmayın ve yanlış gönderim yapan kişinin durumu fark edip bankaya dönüş yapmasını bekleyin.

Banka Hesabına Yanlışlıkla Yatırılan Parayı Harcamak Suç mu?

Parayı Geri Vermezsem Ne Olur?

Hesabınıza bir miktar para yattı ama kimden olduğuna dair bir fikriniz olmayabilir. Bu durumla karşılaşılan kişilerin bazıları “parayı harcasam ne olacak ki” diye düşünebiliyor. Ülkemizde de bir ilke imza atarak yüksek maddi ve hapis ceza örneklerinin görüldüğü bu durumlar sanıldığından daha ciddidir. Keza Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan 72’ye 2 maddesinde “Banka hesabına yanlışlıkla yatan parayı harcamak, sebepsiz zenginleşmeye girer.” İbaresi dikkat çekiyor. Bu maddede bahsedilen sebepsiz zenginleşme geri ödenmedikçe var olan sorun ortadan çözülmüyor. Banka size ulaşıp “hesabınıza yanlışlıkla para geldi, iade etmeniz gerekiyor” diye dönüş yaptığında bu ödemeyi yapmanız gerekli. Eğer yapmazsanız banka size bir yaptırımda bulunamıyor ancak yanlış para aktaran kişi dava açarsa dava sonucundaki cezayı ödemeniz gerekiyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir