Bant Genişliği Nedir ?

Bant Genişliği Nedir ?

Bant genişliği, belirli bir süre içinde bir ağ içinde bir noktadan diğerine aktarılabilen veri miktarı olarak ölçülür. Tipik olarak, bant genişliği bir bit hızı olarak ifade edilir ve saniyedeki bit sayısı (bps) olarak ölçülür.

Bant genişliğini ölçmenin birkaç farklı yolu vardır. Bazı ölçümler mevcut veri akışını hesaplamak için kullanılırken diğerleri maksimum akışı, tipik akışı veya iyi akış olarak kabul edilenleri ölçer.

Bant genişliği, diğer birçok teknolojik alanda da anahtar bir kavramdır. Örneğin sinyal işlemede, bir radyo sinyali gibi bir iletimdeki üst ve alt frekanslar arasındaki farkı tanımlamak için kullanılır ve tipik olarak hertz (Hz) olarak ölçülür.

Bant Genişliği Nasıl Ölçülür ?

Bant genişliği ölçümü genellikle yazılım veya bellenim ve bir ağ arabirimi kullanılarak yapılır. Yaygın bant genişliği ölçüm yardımcı programları, Test TCP yardımcı programını (TTCP) ve PRTG Ağ İzleyicisini içerir.

TTCP, iki ana bilgisayar arasındaki bir IP ağındaki verimi ölçer. Ana bilgisayarlardan biri alıcı, diğeri göndericidir. Her iki taraf, iletilen bayt sayısını ve her paketin tek yönlü yolculuğu tamamlama süresini görüntüler.

PRTG, daha uzun süreler boyunca bant genişliği eğilimlerini ölçmek için bir grafik arabirim ve çizelgeler sağlar ve farklı arabirimler arasındaki trafiği ölçebilir.

Tipik olarak, bant genişliğini ölçmek için belirli bir süre boyunca gönderilen ve alınan toplam trafik miktarı sayılır. Elde edilen ölçümler daha sonra saniyede bir sayı olarak ifade edilir.

Bant genişliğini ölçmenin başka bir yöntemi, bilinen boyutta bir dosyayı veya birkaç dosyayı aktarmak ve aktarımın ne kadar sürdüğünü saymaktır. Sonuç, dosyaların boyutunun aktarım için gereken süreye bölünmesiyle bps’ye dönüştürülür. Çoğu internet hız testi, bir kullanıcının bilgisayarının internete bağlantı hızını hesaplamak için bu yöntemi kullanır.

 

Bant Genişliği Nedir ?

Toplam kullanılabilir bant genişliğini ölçmenin bir yolu olmasa da, ihtiyaca bağlı olarak ölçülen bant genişliğini tanımlamanın birçok yolu vardır.

Teorik maksimum: İdeal koşullar altında en yüksek aktarım hızıdır. Teorik maksimum aktarım hızı, gerçek kurulumlarda elde edilemez. Tipik olarak, teorik maksimum, yalnızca bir bağlantının teorik maksimum potansiyeline kıyasla ne kadar iyi çalıştığını belirlemenin bir yolu olarak karşılaştırma için kullanılır.

Etkili bant genişliği: En yüksek güvenilir iletim hızıdır. Daima teorik maksimumdan daha düşük. Bazen en iyi kullanılabilir bant genişliği olarak kabul edilir. Bir bağlantının destekleyebileceği trafik miktarını anlamak için gereklidir.

Verim: Başarılı veri aktarımının ortalama hızıdır. Bir bağlantının tipik veya olağan hızını anlamak için kullanışlıdır. Aktarım hızı , aktarımın tamamlanması için geçen süreye bölünen aktarım boyutudur. Saniyede bayt cinsinden ölçülen verim, bağlantının ne kadar iyi performans gösterdiğini belirlemenin bir yolu olarak etkin bant genişliği ve teorik maksimum ile karşılaştırılabilir.

Goodput: Paket yeniden iletimleri veya protokol ek yükü gibi istenmeyen veriler hariç, aktarılan faydalı veri miktarını ölçer. Goodput, aktarılan dosyanın boyutunun aktarımın aldığı süreye bölünmesiyle hesaplanır.

Toplam aktarım yöntemi: Genellikle bir ay gibi belirli bir süre boyunca tüm trafiği sayar. Bu, ne kadar bant genişliğinin kullanıldığına bağlı olarak faturalandırma için en kullanışlıdır.

95. yüzdelik yöntemi: Kullanımdaki ani artışlarla bant genişliği ölçümlerinin çarpıtılmasını önlemek için, taşıyıcılar genellikle 95. yüzdelik yöntemini kullanır. Buradaki fikir, zaman içinde bant genişliği kullanımını sürekli olarak ölçmek ve ardından kullanımın ilk yüzde 5’ini kaldırmaktır. Bu, belirli bir dönemde ‘normalde’ ne kadar bant genişliğinin kullanıldığına bağlı olarak faturalandırma için kullanışlıdır.

Gerçek dünya ağlarında bant genişliği, kullanıma ve ağ bağlantılarına bağlı olarak zamanla değişir. Sonuç olarak, tek bir bant genişliği ölçümü, gerçek bant genişliği kullanımı hakkında çok az şey söyler. Ortalamaları veya eğilimleri belirlerken bir dizi ölçüm daha faydalı olabilir.

Bant Genişliğini Etkileyen Faktörler

Kullanıcı veya Cihaz Sayısı

Kullanılabilir bant genişliği farklı kullanıcılar arasında paylaşılacağından, ağdaki kullanıcı veya cihaz sayısı ağdaki performansı etkileyebilir. Ne kadar çok kullanıcı olursa, mevcut bant genişliği o kadar bölünür.

Kullanılan Topoloji

Bir ağın topolojisi, performansını etkileyebilir. Tam bir ağda, tüm cihazlar diğer tüm cihazlara bağlıdır. Bu, bir rotada çok fazla veri trafiği varsa, alternatif bir rota alınabileceği anlamına gelir. Bir bus ağında, bir kabloya bağlı birçok cihaz olabilir, bu nedenle ağdaki trafikte artış ve iletişim hızında azalma olur.

İletimdeki Hatalar

İletim ortamında, gönderilen verilerde hatalara neden olabilecek parazit oluşabilir. Bazı kablolar parazite karşı diğerlerinden daha fazla koruma sağlar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir