Bebeklerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir?

Bebeklerde burun tıkanıklığı

Bebek sahibi olan ebeveynlerin en çok yakındığı konulardan birisi olan burun tıkanıklığı evde basit uygulamalar ile giderilebilmektedir.  Bebeğin hem uykusundan beslenmesine ve hatta hayat kalitesini olumsuz etkileyen bebeğe huzursuzluk veren burun tıkanıklığı; sigara dumanı, solunan kirli hava gibi dış etkenlere bağlı olarak meydana gelebildiği gibi bazı sağlık sorunlarından da kaynaklanmaktadır.

Bunun için burun tıkanıklığını önlemek için neden kaynaklandığını bilmeniz gerekiyor olmalıdır. Eğer kirli hava ve sigara dumanı, düşük nem oranı gibi olumsuz çevre şartlarından dolayı burun tıkanıklığı meydana gelmişse bebeğinizin kaldığı odayı düzenli olarak havalandırmanız ve temizlemeniz bebeklerde burun tıkanıklığı sorununun önüne geçmektedir. Aynı zamanda bebeklerin burun deliği yetişkinlere göre biraz daha dar olduğundan dolayı da burun tıkanıklığı olmaktadır.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı İçin Çözüm Önerileri

Bebeklerde burun tıkanıklığı en fazla kış aylarında görülüyor. Yeni doğanlarda görülen burun tıkanıklığı çözüm önerisi olarak; tuzlu su, burun aspiratörleri yastığının düz konulması gibi farklı uygulamalar tavsiye edilmektedir. Günümüze en çok tercih edilen yöntem ise tuzlu su olmaktadır. Aynı zamanda tuzlu su çözeltili olan burun spreyleri de burun tıkanıklığını gideriyor. Bunların yanı sıra geniz dolma olasılığı da burun tıkanıklığına neden olan etmenler arasında yer alır. Bebeğin burun akıntısını genzine birikmesini engellemek için bebeğin yastığının biraz yüksek olması gerekir.

Buhar uygulaması da bebeklerin burnunu tıkanmasına neden olan mukusun gevşemesin sağlar. Burun aspiratörleri bebeğin burnuna biriken mukusu çeker ve rahat solumasını sağlar. Günün büyük bir bölümünü kapalı ortamlarda geçiren bebeklerde odanın nem oranını düşük olması durumunda, burun dokusunda yer alan ve zararlı mikroorganizmaların süzme görevini yapan küçük tüyler işlevini kaybeder. Bu nedenle bebeğinizin kaldığı odanın düzenli olarak havalandırmanız ya da varsa buhar makinesi ile odanın nem oranını dengelemeniz gerekmektedir.

 

Bebeklerde burun tıkanıklığı

 

Bebeklerde burun Tıkanıklığı Nedenleri

Bebeklerde burun tıkanıklığını en önemli nedeni burun deliği küçük ve dar olduğundan dolayı burun kanalları hızlı bir şekilde kuruyup tıkanıklığa neden olur. Bebeğin dünyaya geldikten sonraki ilk bir iki ay onun için yeni doğan dönem olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemlerde bebekler ister istemez birtakım sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bunlardan bir tanesi de burun tıkanıklığıdır.

Ayrıca bebeklerde bazı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyon hastalıkları da burun tıkanıklığına neden olmaktadır. Rinit adındaki burun mukozasını iltihaplanması ile burun etrafındaki sinüslerin, iltihaplanmasına neden olan rinosinüzit hastalığı da burun tıkanması nedenleri arasında yer almaktadır. Eğer bebeğinizin de burun tıkanıklığı sorunu normalinden fazla ise ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyorsa, mutlaka uzman bir doktordan yardım almalı ve burun tıkanıklığı nedenleri teşhis etmelisiniz.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı İçin En iyi Çözüm Anne Sütü

Anne sütü bebeğin 2.5 yaşına kadar aralıksız alması gereken en önemli ve değerli bir besin kaynağıdır. Anne sütünün içeriğinde bulunan hücre ve moleküller bebeğin vücudundaki savunma sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Anne sütü ile beslenen bebekler mama ile beslenen bebeklere göre enfeksiyonlara karşı daha fazla risk altındadırlar. Solunum yolu enfeksiyon, orta kulak iltihabı ve bağırsak enfeksiyonları bebeklerde en çok görülen enfeksiyon türleri arasında yer alıyor.

Annenin sindirim sisteminde yer alan savunma hücreleri anne sütü ile bebeğe geçer ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlenmesine katkı sağlar. Özellikle doğumdan sonraki ilk beşi gün içerisinde bebeğe verilen anne sütü kolostrum olarak adlandırılır. İlerleyen dönemlerde salgılanan olgun süte göre b kolostrum da daha fazla koruyucu hücre ve moleküllere sahiptir bu süt bebeklere bağışıklık kazandırarak nezle ve girip gibi enfeksiyonların oluşumunu engelleyen bağışıklığı ve vücut direncini artırmaktadır. Ayrıca bir parça pamuğa anne sütüne batırıp ya da enjeksiyon ile bebeğin burnuna damlatmanız halinde bebekte burun tıkanıklığı geçecektir.

.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir