Biyodizel (Biodiese) Nedir? Nasıl Elde Edilir?

Biyodizel (Biodiese) Nedir? Nasıl Elde Edilir?

Biyodizel nedir ve nasıl elde edilir en merak edilen konuların her zaman en başında gelmektedir. Genel olarak Biyodizel nedir diye inceleme yapılacak olduğu zamanlarda hayvansal ve bitkisel olarak meydana gelen atıkların eklenmesi ile beraber üretimleri yapılan dizel yakıtlar olarak meydana gelir. Bilimsel tanımlarına bakılacak olduğu zaman da organik olarak yer alan yağların baz ile alkol ile belirli bir oranla karışımları ardından dizel yakıtlara dönüşümlerine verilen isimdir.

Rudolf Diesel, 1900’lü yıllar içerisinde Dünya Fuarı sırasında dizel olarak yer alan bir motoru, yer fıstığından üretmiş olduğu yağ ile rahat bir şekilde çalıştırmayı başarmıştır. Bu sayede teknik olarak tarih içerisinde ilk biyodizel yakıt üretim aşamaları meydana gelmiştir. Söz konusu olarak yer alan olayın ardından sebze yağları da rahat bir şekilde yakıt olarak kullanılabilecek olduğuna dair kanıtlar bulunmuştur. Yapılan deneylerin ardından kanıtlamaların yapıldığı zaman dilimleri içerisinde petrol her zaman ön planda olmasından ötürü de çalışmalar pek yaygın bir hale gelmedi. Fakat o yıllardan 1970’li yıllara gelindiği zamanlarda da petrol üzerinde krizlerin meydana gelmesinden dolayı gözler her zaman alternatif olarak yakıtlar aramaya başladılar. 1992 yılı içerisinde Amerika sınırlarında biyodizel isimlerinin ilk defa kullanılması ile beraber yakıtın üretimleri de meydana geldi.

Bu zamanların ardından dünya petrol piyasası her ne kadar normale dönmeye başlamış olsa bile orta doğu sınırlarında meydana gelen savaşlar ile beraber Amerika sınırlarında petrol kaynaklarının kullanılmak istenmesinden ötürü biyodizel kısa sürede ortadan kayıp olmuştur.

1990’lı yıllar içerisinde dünya üzerinde karbon salınımlarının korkutan düzeylere kadar çıkması ile beraber hava kirliliklerinin de gözlenmesinden ötürü biyodizel yeniden gündemde yerini almıştır. 2000’li yıllara gelindiği anlarda da biyodizel artık tamamen sadece dizel yakıt ile karışımları yapılan bir yakıt olma sınıflarından çıkmayı başarmıştır. Biyodizel tek başına bir yakıt olmayı başaran adımlardan bir tanesi olmuştur. Havacılık sektörü ile beraber demiryolu sektörü içerisinde hatta havacılık sektörü içerisinde dahi kullanılacak kadar geniş olarak yer alan yelpazelere ulaşmayı başarmıştır.

Biyodizel (Biodiese) Nedir? Nasıl Elde Edilir?Biyodizel Nasıl Elde Edilir?

Biyodizel nasıl elde edilir yani üretimleri noktasında en önemli maddelerden bir tanesinin soya fasulyesi olduğu bilinmektedir. Soya fasulyeleri genel olarak geniş bir üretimlerinin olmasının yanı sıra hasatları da kolay ve üretim noktasında ucuz olarak meydana gelmesinden ötürü her zaman ön plana çıkmaya devam etmektedir. Bir yandan da bunların yanı sıra biyodizel tarımsal olarak yer alan hammaddelere karşı ihtiyaç duyulması sırasında çiftçi sınıflarına da iş imkanları sağlaması ile dikkatleri çekmektedir. Biyodizel üretimleri sırasında tamamen yerli bir şekilde meydana gelebilmesinden ötürü de ülke ekonomisi her ne olursa olsun dışa bağlı olma durumlarından kurtulmaya başlıyor ve bu durumlar baltalanmaktadır.

Biyodizel üretim aşamaları sırasında tercih edilecek olan ürünlerin bitkisel ya da biyolojik olarak yer alan yağların elde edilmesinin hemen ardından bu yağlar metanol maddesi ile beraber karıştırılmaktadır. Sodyum hidroksit maddeleri ile beraber bu karışımlar tepkime hızlanmasına her an işaret etmektedir. Ardından da ester ile gliserin maddeleri elde edilmesi söz konusu olur.

Ester maddeleri yakıt kategorisi içerisinde kullanılacak maddelerden bir tanesi olacaktır. Gliserin ise daha çok temizlik başta olacak şekilde birçok kimya alanında kullanılacak şekilde ayrışması ile yer alır. Biyodizel üretim sırasında aşamalar karmaşık olmamasından ötürü de küçük çaplarda yer alan işletmelerde çok rahat bir şekilde üretimleri yapılabilecek kadar kolay olmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir