Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Borderline Kişilik Bozukluğu

Borderline kişilik bozukluğu, insanlar hakkın duygu düşünce sisteminizi değiştiren ve etkileyen günlük yaşamınızı etkileyen zihinsel bir kişilik bozukluğudur. Duygu düşünce sisteminde yaşanan değişikliklerden dolayı kişinin duygu ve düşüncelerinde istikrarsızlık yaşanması ve benlik sorunları olarak kendini gösterir. Borderline kişilik bozukluğunuz varsa terk edilme ve yalnız kalma gibi sorunlar yaşayabilir, hayatınız akışında istikrarsızlıklar kendini gösterebilir. Yalnız kalma konusunda büyük korkuların hissedilmesi gibi etkileri var. Aniden gelen öfke, ruh halinde değişimler yaşarsınız uzun bir ilişki kurmak isteyebilir ve bu istikrarsızlıklardan dolayı uzun ilişki kuramayabilirsiniz.

Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler duygusal ilişkiler kurmakta zorlanmaktadır. Yaşanılan ruh hali bozuklukları insanları sizden uzaklaştırabilir. Borderline kişilik bozukluğu genelde yetişkinlik döneminin ilk evrelerinden ortaya çıkar. Borderline kişilik bozukluğu yetişkinlik dönemi ilerledikçe daha kötü bir durum alır. Tedavi yöntemlerine göre yaş ilerledikçe iyileşme yaşanması da çok muhtemeldir. Borderline kişilik bozukluğu yaşıyorsanız umudunuz kaybetmeyin, kişilik bozukluğu olan bir çok tedavi yöntemlerine göre zaman iyileşir ve yaşam kaliteli ciddi oranda artış gösterir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Borderline kişilik bozukluğu genelde nasıl hissettiğinizi ve diğer insanlarla kurduğunuz iletişim ve ilişkiyi etkiler. Borderline kişilik bozukluğu yaygın olarak şu belirtileri gösteri.

  • Terk edilme korkusunun abartılı bir şekilde yaşanması, ayrılma ile ilgili hayallerin kurulması ve reddedilme korkusundan dolayı ilişkilerde kaçınmak gibi,
  • Hayatınızı giren insanları, birden bire hayatınızın aşkı olarak görüp ardından o kişi hakkında duygu düşüncelerinizin tamamen değişmesi gibi düşünceler,
  • Hedefler ve değerlerde sürekli değişimlerin yaşanması, kimliğinizde ve imajınızda yaşanan ani değişimler,
  • Duruma göre birkaç dakika ya da saatler sürebilen gerçeklikle bağlantının kopması ve paranoyanın artması,
  • Hayatınızda olan başarılardan uzaklaşmak, iyi ve güzel giden bir ilişkiyi bitirmek, iyi bir işten ayrılmak, birikimlerin aniden harcanması gibi tehlikeli davranışlarda bulunmak,
  • Uyuşturucu, alkol, kumar ve korunmadan tanımadığınız kadınlarla ilişkiye girmek gibi davranışlarda bulunmak,
  • Ayrılma ve reddedilmeye karşılık olarak intihar ve kendine zarar verme gibi davranışlarda bulunmak,
  • Aniden yaşanan ruh değişimlerinin uzun sürmesi, örneğin uzun süren bit mutluk, uzun süreli sinir gibi,
  • Sürekli bir şekilde devam eden boşluğa düşmüş hissiyatı,
  • Öfke sorunları, kavgaların içine girmek, kavga çıkarmak, agresif ve sert olmak.

Borderline Kişilik Bozukluğu

Borderline Kişilik Bozukluğu Neden Olur?

Psikiyatri biliminin tıp gibi olmadığını ve tam olarak gelişemediği düşünürsek, borderline kişilik bozukluğu gibi ruh bozukluklarının nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır. Çocukluk döneminde yaşanılan travmalar ya da çevresel faktörler etkili olabilir.

Genetik nedenlerin ruhsal problemlerde etkili olabildiği konusunda araştırmalar devam etmektedir.

Yapılan klinik araştırmalarda beyinde yaşanan anomalilerin borderline kişilik bozukluğuna neden olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca bazı hormonların düzgün çalışmaması da borderline kişilik bozukluğu gibi bazı ruhsal problemlere neden olabilir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavi Nasıl Olur?

Borderline kişilik bozukluğu gibi hastalıklardan genellikle diğer ruhsal problemlerde olduğu gibi psikoterapi yöntemleri tercih edilerek tedavi edilir. Bazı durumlar hormonların düzenlenmesi için ilaçlarda ekstra yöntem olarak tercih edilebilir. Doktorlar gerekli gördüğü durumlarda hastanede uygulanan tedavi yöntemlerini de hastanın durumuna göre tercih edebilir.

Psikoterapi ile Tedavi Yöntemi

Bir diğer adı konuşma terapisi olan psikoterapik yöntemler ruhsal problemlerin tedavisinde en önemli ve vazgeçilmez bir yöntemdir. Psikoterapi de uygulanacak olan bazı farklı metotlar vardır.

  • Şema odaklı terapilerin uygulanması
  • Zihinselleştirme odaklı terapilerin odaylanması
  • Duygusal öngörülebilirlik ve problem çözme için sistemsel eğitimlerin verilmesi
  • Aktarım odaklı psikoterapik yöntemlerin uygulanması

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir