Bordro Uzmanlığı Nedir?

featured

Bordro uzmanı nasıl olunur? Maaş profesyonellerinin maaşları ne kadar? Bordro uzmanının görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir? Nasıl maaş bordrosu uzmanı olunur? Bir bordro uzmanı için gereksinimler nelerdir? Bordro uzmanı mesleği ile ilgili bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Bordro uzmanı ne iş yapar?

Şirket çalışanlarının toplam çalışma saatleri,

Fazla mesai, kesinti, ikramiye vb. bilgisayar sistemi üzerinden hesaplanması.

Gerektiğinde ödemeler için üst yönetimin onayını alın.

Ödeme emri hazırlayın veya bordro çekleri düzenleyin.

Personel bordro işlemini kaydedin Tüm bordro işlemlerinin doğru ve zamanında işlenmesini sağlamak için iş akışını yönetin

Personel ve yönetim bordro sorgusuna yanıt verin Üst yönetim ve finans için raporlar hazırlayın.

Bordro Uzmanı Nasıl Olunur?

Bordro uzmanı olmak resmi eğitim gerektirmez. Şirketler, faaliyet gösterdikleri sektöre bağlı olarak lise veya lisans derecesi kriterleri ararlar. Üniversitelerin muhasebe ve denetim, insan kaynakları yönetimi, işletme yönetimi vb. bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olduktan sonra mesleğe girmek mümkündür.

Bordro Uzmanı maaşları?

Bordro uzmanı hakkında en sık sorulan sorulardan biri de  “Bordro uzmanı ne kadar kazanır? ” sorusudur. sorusunun cevabıdır. Maaş uzmanlarının maaşları özel sektörde ve kamu sektöründe 2022 farklıdır. Maaş uzmanlarının maaşları özellikle özel sektörde farklıdır. Bordro uzmanının maaşı en düşük 4.270 TL ile en yüksek 13.610 TL arasında değişmektedir. En düşük ve en yüksek maaşlı uzmanın ortalamasına göre Bordro uzmanının maaşı 7550 TL civarındadır. Bu maaş bilgisi zorunlu değildir. Bazı şirketler daha düşük veya daha yüksek ücretler sunabilir.

Bordro uzmanı nasıl olunur? Neyi bilmesi gerekiyor?

Üniversitelerde bu bölüm için bir bölüm bulunmamakla birlikte, İK, iş ve uluslararası ilişkiler alanlarında eğitim almış daha fazla kişi bordro uzmanı olarak aranmaktadır. Lise öğrencisi olsanız bile bordro uzmanı olabilirsiniz. Bordro uzmanlığı lise sonrası bir derece olmadığı için, diyelim ki en düşük lise mezunları bile, büyük şirketler üniversite mezunlarını tercih ediyor. Bordro uzmanı olmak için eğitim veren firmalarda bu konudaki eğitimleri tamamlayarak çeşitli programlar ve seminerler aracılığıyla bordro uzmanı sertifikası alabilirsiniz. Lise mezunları ve üniversite mezunları bu sertifika programlarını tamamlayabilirler. Ancak belirttiğimiz gibi en çok üniversite mezunları tercih edilmektedir.

Bordro uzmanının niteliği;

Tercihen yüksek öğrenim görmüş

SAP modülleri bilgisi

Microsoft Office programları ve Excel bilgisi tercih sebebidir.

İletişim becerileri ve ekip çalışması güçlü

Analitik düşünen, disiplinli

İşini en iyi şekilde kontrol edebilen ve baskı altında çalışabilen

Esnek çalışma saatleri

Öğretimde kullanılan modülleri bilme ihtiyacı.

Bordro uzmanı için emeklilik koşulları nelerdir?

8 Eylül 1999 tarihinden sonra özel sektörde bordro uzmanı olarak işe başlayan erkek, 7.000 günlük sigorta primi yükümlülüğünü karşılayarak 60 yaşında emekli olacak. Bu gruba mensup kişiler için sigortalılık süresi dikkate alınmaz. Emeklilik, 1 Mayıs 2008 ‘de 60 yaşında başlar ve 7.200 ek işçi gününü tamamlayan 65 yaşına kadar devam eder. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra özel sektörde Bordro uzmanı olarak işe başlayan

Kadınlar, 7.000 günlük prim ödeme yükümlülüğünü karşıladıklarında 58 yaşında emekli olacaklardır. Bu kategorideki kadınlar için sigorta süresi önemli değildir. 1 Mayıs 2008 ‘de çalışmaya başlayan kadınlar, 7.200 maaş gününü doldurduklarında 58 emeklilik yaşına sahip olacaklar.

8 Eylül 1999 ‘da kamu sektörü maaşlı çalışanı olarak işe başlayan erkekler, yaşları ne olursa olsun 25 yıl, kadınlar için 20 yıl prim ödedikten sonra istedikleri zaman emekli olabilirler. Bu şartı sağlayamayanlar, gerekli katkı süresi ve yaşına göre emekliye ayrılacaklardır.

Ulusal Bordro Uzmanı İçin Şartlar Nelerdir?

Devlet Bordro Uzmanı olabilmek için aşağıdaki şartların sağlanması gerekir:

TC Vatandaşı

İşletme, Muhasebe ve Denetim, Muhasebe ve Mali Yönetim veya İnsan Kaynakları Bölümü Mezunu

Bordro alanında bilgili

Kamu Personeli Seçme-Sınav (KPSS) geçerli puan almak

Ayıp suçlardan hüküm giymemiş olmak

Kasıtlı suçlardan en az 1 yıl ceza almamış olmak

Devlette Bordro Uzmanı Olmanın Avantajı Nedir?

Kamu Bordro uzmanının avantajları şu şekilde açıklanabilir:

Sigorta ve emeklilik koşulları özel sektöre göre daha ileri düzeydedir.

Ülkede iş sürekliliği olduğu için bu bir avantaj sağlıyor.

Memurun maaşı devlet güvencesi altındadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir