İçerik Pazarlaması İle Bütünleşik Pazarlama Bileşenleri Nelerdir?

featured

Bütünleşik pazarlama; Markanın faaliyet gösterebileceği tüm alanlarda müşterilere ulaşmak ve reklam kampanyalarını yönetmek için markanın tüm pazarlama araçlarını kullanan bir pazarlama türü. Şirketin tüm pazarlama araçlarını etkin bir politika ile kullanması markaya fayda sağlayacak faaliyetler bütünüdür.

Her türlü iletişim ve mesaj bir araya getirilerek bütünleşik pazarlamada kullanılır. Yani bu pazarlama türünde tüm tutundurma araçları uyum içinde kullanılmaktadır. Yani tüm araçları kullanmanın yanı sıra bu araçlar arasındaki uyum sağlanırken pazarlama aksiyonları da alınmalıdır.

Bütünleşik Pazarlama Ne Anlama Geliyor?

Bir şirket veya işletmenin faaliyet gösterebileceği tüm alanlarda nihai müşterilere ulaşmak amacıyla gerçekleştirdiği tüm reklam kampanyalarına bütünleşik pazarlama denir. Bu süreçte firmalar, mevcut tüm pazarlama araçlarını ve yöntemlerini etkin ve verimli bir şekilde kullanarak mümkün olan en geniş ölçekte marka değerini artırmayı ve ürün veya hizmetleri tanıtmayı amaçlar.

Firmalar bu hedeflere ulaşmak için tüm tanıtım araçlarını, iletişim yöntemlerini ve pazarlama tekniklerini uyum içinde kullanırlar. Bu, uyarlanabilirlik ve alaka düzeyi gibi faktörlerin diğer pazarlama türlerinden daha önemli olduğu anlamına gelir ve bu da yukarıda bahsedilen pazarlama yöntemini daha karmaşık ancak daha etkili hale getirir.

Tahmin edilebileceği gibi asıl amaç müşteriyi ve satın alma tercihlerini tanımak ve bu süreçte arz ve talep dengesini korumaktır. Öte yandan sistemin devamlılığını ve sürdürülebilirliğini sağlamak için satış elemanının veya pazarlama biriminin isteklerinin karşılanması gerekmektedir.

Bütünleşik Pazarlamanın Amacı Nedir?

Bütünleşik pazarlamada, diğer pazarlama stratejilerinde olduğu gibi, potansiyel müşterilerin markaya karşı olumlu bir tutum geliştirmesi hedeflenir. Müşteri markadan ne kadar memnun olursa, marka sadakati o kadar güçlü olur. Bu durumda ürün ve hizmet satın almaya devam ederler. Güven ve sadakat, pazarlamanın temel unsurlarıdır. Bütünleşik pazarlama, marka sadakati oluşturmada uzun bir yol kat eder.

Bir ürün veya hizmetin satışından sonra müşteri ile marka arasındaki ilişki sürdürülmelidir. Müşterilerle ilişkilerini kesmeyen markalar sadakat oluşturabilir. Satıştan sonra markanın çeşitli stratejiler kullanarak marka ile ilişki kurması gerekiyor.

Bütünleşik pazarlamada markaların amacı, ürün ve hizmetlerine güven oluşturmaktır. Bu süreçte satış sonrası hizmetin de güçlü olması gerekiyor. Müşteri bir markadan ürün satın aldığında, markanın yanında olduğunu ve yalnız olmadığını bilmelidir.

Bütünleşik Pazarlama Özellikleri Nelerdir?

Bütünleşik pazarlama süreci, geleneksel pazarlamadan birçok yönden farklıdır. Kapsamlı bir pazarlama süreci için çeşitli özellikler vardır. Bu özellikler;

Bütünleşik pazarlama çalışmalarında pazarlama karması olarak kullanılan tüm iletişim araçları. Tüm araçlar tek bir yum ‘da sunulur.

Bütünleşik pazarlama boyunca kullanılan dijital teknolojiler ve stratejiler.

Bu süreçte odak noktası tüketici ve müşteridir.

Şirketler, ürün ve hizmetlerin reklamını yapmak yerine onları doğrudan satın alma davranışına yönlendiren politikalar geliştiriyor.

Bütünleşik pazarlama projelerinde kullanılan tüm stratejiler ölçülebilir olmalıdır.

Marka ile müşteri arasında iki yönlü iletişim kurulmalıdır.

Veritabanı tabanlı planlama yapılmalı ve planlama süreci pratikte gerçekleşmelidir.

Planlama sürecinde bir dış politikanın benimsenmesi gerekmektedir.

Bütünleşik Pazarlama Ne Kazandırır?

Bütünleşik pazarlama, ülkemizde ve dünyada birçok markanın son zamanlarda kullandığı bir araçtır. Bu araç çok geniş bir kitleye ulaşma yeteneğine sahiptir. Şimdi tüm iletişim araçlarının koordineli bir şekilde kullanıldığı Bütünleşik pazarlamanın temel hedeflerinden bahsedelim;

Müşteriler, marka sadakati oluşturmaya meyillidir. Başka bir deyişle, potansiyel müşteriler bir ürüne ihtiyaç duyduklarında önce markaya gelmelidir.

Marka sadakatini artırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bütünleşik pazarlamanın ana hedeflerinden biri, markaya müşteri güveni oluşturmaktır. Bir markanın sektördeki konumu, o markaya güvenen insan sayısı arttıkça güçlenebilir.

Müşteriler, aldıkları ürün ve hizmetlerden memnun olmaya meyillidir. Şirketinizden bir ürün veya hizmet satın alan bir kişi, sosyal medyada kullanımını ve faydalarını övmelidir.

Satış sonrası hizmette müşteri memnuniyeti ön plandadır. Markanızdan ürün satın alan kişiler daha sonra bir sorun yaşadıklarında veya yardım istediklerinde sizinle iletişime geçebilirler.

Bütünleşik pazarlama ile satın alma odaklı bir hedef kitle oluşturmak mümkündür. Gerçekleştirdiğimiz çeşitli pazarlama faaliyetleri sayesinde hedef kitlenizi ürün veya hizmetinizi satın almaya yönlendirebilirsiniz.

Bütünleşik pazarlamanın diğer önemli amaçlarından biri de sürekliliği sağlamaktır. Başka bir deyişle amaç, müşterilerin satın alma işleminden sonra ilk ihtiyaçları için size geri dönmeleridir. Bu, Bütünleşik pazarlama ile sağlanabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir