Bruksizm Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

Bruksizm Nedir, Tedavisi Nasıl Olur?

Bruksizm Nedir? Tedavisi Nasıl Olur ? sorusu günümüzde pek çok kişinin cevabını aradığı sağlık sorunu oluyor. Bu sıkıntı aynı zamanda diş sıkması olarak da bilinir. Kişilerin dişlerini gıcırdatması sonucu oluşan bir durumdur. Bu sıkıntı bilinçdışı da gerçekleşebilir. Özellikle günümüzde uyku esnasında bu duruma çok sık rastlanır.

Genellikle bu durumun uyku ile alakası olduğu düşünülür. Özellikle uyku sırasında gerçekleşen bu sıkma durumu sonucunda çeşitli horlama ve uyku apnesi gibi sorunlar meydana gelir. Günümüzde bulunan her diş sıkma sıkıntısı tedavi istemeyebiliyor. Aacak şiddetli bir durumda gerçekleşen diş sıkmaları aynı zamanda bireylerde çene yapısında bozulmaya ve baş ağrılarına neden oluyor. O yüzden bu tarz durumlarda birçok komplikasyonlar gelişmemesi için tedavi oldukça önemli bir rol oynuyor.

Bruksizm Nedenleri

Bruksizm nedenleri günümüzde net olarak bilinmiyor. Fakat doktorlar tarafından bu durumun fiziksel ve psikolojik nedenlerden kaynaklı olduğu düşünülüyor. Günümüzde gerçekleşen bu sıkıntının stres ve anksiyete ile ilişkili olduğu da elde edilen bilgiler arasında yerini alıyor. Birçok faktör dış gıcırtısını oluşumunda etkili olarak kabul ediliyor. Öncelikle bu faktörler arasında ilk sıralarda stres bulunuyor. Bu durumda sadece bazı faktörler değil aynı zamanda hastalıklarda neden olarak gösteriyor.

Örneğin parkinson hastalığı, epilepsi ve demans hastalığı gibi çeşitli hastalık ve bozukluklarda bu duruma yol açabiliyor. Uzmanlar sağlık dışı birçok faktör de bu durumu sağladığını ifade ediyor.Bu faktörler arasında ilk olarak karşımıza yaş çıkıyor. Özellikle çocuklarda bu durum daha yaygın oluyor. Ancak yetişkinlik döneminde bu durumun sona erdiği ifade ediliyor. Kişilik özellikleri de diş gıcırtısı üzerinde etkili olduğu belirtilmiştir. Özellikle hiperaktif ve hırslı kişilerde diş gıcırtısı yüksek olarak gerçekleştiği gözlemlenmiş durumdadır. Bunların dışında  bu sorunun genetik olarak aile bireylerinden geçme eğilimi de mevcut nedenler arasında yerini alıyor.

Bruksizm Nedir, Tedavisi Nasıl Olur?

Bruksizm Teşhisi

Bruksizm teşhisi diş doktorları tarafından düzenli olarak gerçekleşen muayeneler sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Doktorlar tarafından incelenen belirtilen sonucunda hastanın durumu ve ağzında herhangi bir değişiklik olup olmadığı konusunda inceleme gerçekleşir. Diş hekimleri tarafından olayı çok sık rastlanılan bir durumdur. Eğer hastada böyle bir durum teşhis edilirse bu konu hakkında bilgi alınır. Hastaya ilaçları ve uykusu hakkında çeşitli sorular sorarak bazı durumlara teşhis koymaya çalışır.

Bir hastaya diş sıkma teşhisi konduğu takdirde çene kasları ve kırık dişler gibi birçok detay incelenir. Bunun yanı sıra röntgen istenerek yanak üzerinde de hasar olup olmadığı incelenir. Böylece hastalar üzerinde herhangi bir bozukluk ve diş sıkma gibi sorunlara göre belirti aranır. Mevcut belirtiler sonucunda böyle bir durum gerçekleşirse uzman doktor tarafından bu durumun nedeni saptanması çalışır.

Bruksizm Tedavisi

Bruksizm tedavisi özellikle küçük yaştaki kişilerde gerekmeden bitebilir. Ancak yetişkin kişiler için tedavi gerekli olacaktır. Şiddetli bir şekilde bu sıkıntı ile karşılaşan kişilerin öncelikle tedavilerinde ki amaç mevcut diş hasarını önlemektir. Bundan dolayı diş hekimi ve doktor tarafından buna yönelik tedaviler yaklaşılır. Birçok yöntem ile diş sıkması hafifleyebilir.

Ancak bu durum daha çok uyku sorunları ile yaşandığı için doktorlar tarafından genellikle uyku tıbbi uzmanlarına yönlendirilmektedir.  Bu doğrultuda belirli testler ver incelemeler yapılır. Eğer bu durumun nedeni psikolojik sorunlar ise bu doğrultuda psikolojik bir yardım gerekir. Böylece bu sorun hafifletilebilir, hatta önlenebilir başarılı bir tedavi için öncelikle altında yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Neden bilindikten sonra ise bu alanda tedavi sistemi uygulanacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir